Κατασκευαστικές και Εικαστικές Διαδρομές στο Χρόνο: από την τέχνη στην εκπαίδευση

Η τέχνη διαμεσολαβώντας μεταξύ του φαντασιακού του παιδιού, του εκπαιδευτικού και του γνωστικού αντικειμένου διδασκαλίας οικοδομεί γέφυρες, που επιτρέπουν στο παιδί αφενός να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, αφετέρου να αφομοιώσει όσα το κοινωνικό περιβάλλον επιχειρεί να διδάξει.

Η τέχνη, είτε ως αντικείμενο διδασκαλίας η ίδια, είτε ως συμπληρωματικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε ακόμα ως αναπόσπαστο τμήμα του χώρου όπου κινείται και εκπαιδεύεται ο μαθητής, συνιστά προϋπόθεση μιας ολοκληρωμένης γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού και του εφήβου. Με άλλα λόγια, μέσα από μια ιστορική προοπτική της εκπαιδευτικής παράδοσης θα επιχειρήσουμε να θέσουμε τις βάσεις ενός διαλόγου «εν –τεχνης» εκπαιδευτικής ψυχολογίας.

Στα πλαίσια αυτά Το Δίκτυο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Κοινωνικών Μελετών και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Psy- Counsellors» διοργανώνει συλλογική έκθεση με θέμα: «Κατασκευαστικές και Εικαστικές Διαδρομές στο Χρόνο: από την τέχνη στην εκπαίδευση», που θα πλαισιώνεται από δημιουργίες καλλιτεχνών (ζωγραφική, κατασκευές, κολάζ) εμπνευσμένες από και προοριζόμενες για το χώρο της εκπαίδευσης. Η παραπάνω δραστηριότητα επικεντρώνεται σε μια ψυχολογική προσέγγιση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών συνθηκών, όπως αυτές εμφανίζονται στο εκπαιδευτικό υλικό και στο σχολικό περιβάλλον.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Βάσια Γαβριηλίδου, Νατάσα Γκάνα, Βασίλης Ζαρούλιας, Σταύρος Κοτσιρέας, Κατερίνα Καραγιάννη-Ιατροπούλου, Μίκα Κουρμπέλη, Νικόλ Λύχνου, Ανδρέας Ψαράκος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ομιλητές στα εγκαίνια:
Παπαμιχαήλ Γιάννης, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Σαρηγιαννίδη Ευγενία, Ψυχολόγος, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας
Οδυσσέας Γιακουμάκης, Εικαστικός, Καθηγητής Καλών Τεχνών
Βάσια Γαβριηλίδου, Καλλιτέχνης Υφαντικής και καθηγήτρια φυτικών βαφών, υφαντικής και patchwork.
Μίκα Κουρμπέλη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός
Συντονισμός: Παπαγιάννη Φωτεινή, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Ψυχοπαιδαγωγικού Τομέα «Psy-Counsellors, (psy-counsellors.gr) .

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013.
Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15
Θησείο 11851, Αθήνα
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»)
Τηλ. 210 7292564 – 6936 755550
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-19.30, Σάββατο 11.00-15.00,
Κυριακή κατόπιν ραντεβού.
Web: www.chiliart.gr
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
ΗΣΑΠ Θησείο