Έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή αφιερωμένη στο Καβάφη @ Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, από 9 έως 25 Οκτωβρίου στο Πνευματικό του Κέντρο, την έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια».

Πρόκειται για μία μονογραφική έκθεση φωτογραφιών, αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος.
Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του αλεξανδρινού πνευματικού δημιουργού, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και αποδημίας του Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη - θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μία διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων.
Η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας που εφαρμόζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αφενός παρουσιάζει την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Γαλλή, που αφορμάται από τον αγγλικό αισθητισμό του 19ου αιώνα τον οποίο εκτιμούσε ο Καβάφης, και αφετέρου παραπέμπει ευθέως στην λογοτεχνία οδηγώντας στην ανάπτυξη συλλογισμών που αφορούν τη σχέση των φωτογραφικών έργων με τους τίτλους και το περιεχόμενο των ποιημάτων που τα ενέπνευσαν.

Στο σχόλιό του ο Ρογκάκος γράφει: «Ο Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την 'Αλεξάνδρειά' του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα 'Αλεξάνδρεια' να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από τη πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός – συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή».

Eις-τους-ορίζοντας-τους-άσπρους

 

Επάνω-στον-μεγάλο-Νείλο

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη

O Δημοσθένης Γαλλής γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου ζει και δημιουργεί. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του εκτίθεται μόνιμα στον ιστότοπο: www.dimosthenisgallis.com.
Παρουσίασε τις εξής προσωπικές εκθέσεις: «Γύμνια», Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα (Αθήνα 2011) και «Χρόνος – Φύση – Άνθρωπος», Γκαλερί Ηώς (Αθήνα 2009). Επίσης, συμμετείχε στις εξής ομαδικές εκθέσεις: «Cheap Art 13», Στρατόπεδο Κόδρα (Θεσσαλονίκη 2011), «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 5», Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (Πειραιάς 2011), «Cheap Art 16», Γκαλερί Αντωνοπούλου (Αθήνα 2010), «Συνομιλία Ασπρόμαυρου και Χρώματος», Ωχρόφαιο (Αθήνα 2010), «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 4», Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (Πειραιάς 2010), «Έκθεση Συμπαράστασης στους Εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος», Πολυχώρος Μ. Λοΐζος (Νίκαια 2009), «Σιωπηλοί Διάλογοι: Προσωπογραφίες Πολυμέσων στο Πέρασμα του Χρόνου», Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - ACG Art (Αθήνα 2009), «Διεθνής Biennale Νέων Καλλιτεχνών», Mgarr (Μάλτα 2001 - τιμητική διάκριση), και «150 χρόνια της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος», Γαλλικό Ινστιτούτο (Θεσσαλονίκη 1999-2000).

Βιογραφικό σημείωμα επιμελητή

Ο Μεγακλής Ρογκάκος είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει πτυχίο Μπάτσελορ στην Ιστορία της Τέχνης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Deree (1997), πτυχίο Μάστερ στην Πολιτική & Διαχείριση των Τεχνών με τη διπλωματική «Tate Gallery: Η Μεταμόρφωση ενός Ιδρύματος Τέχνης» από το City University του Λονδίνου (1998), και επιπλέον πτυχίο Μάστερ στην Ιστορία & Θεωρία της Τέχνης με τη διπλωματική «ΕρμΑφροδιτισμός: Κουλτούρα της ΣύγΧυσης» από το Goldsmiths College του Λονδίνου (1999).
Tο 2012 άρχισε τη διδακτορική διατριβή του που τιτλοφορείται «Τζοϊσική εξήγηση του Μεγάλου Γυαλιού – Ομηρικά ίχνη στη Μεταμοντέρνα Αισθητικότητα του Μαρσέλ Ντισάν», υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Ντον Έιντις στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.
Την περίοδο 2000-2004 εργάστηκε ως υπάλληλος πληροφορικής στην Tate Gallery, προσφέροντας κανονικές και ειδικές ξεναγήσεις στο κοινό και δίνοντας διαλέξεις για την τέχνη. Παράλληλα με την εργασία του στην Tate, διεξήγαγε έρευνα για το βιβλίο του Έντουαρντ Λούσι-Σμιθ με τίτλο «Η Τέχνη Αύριο», το οποίο κυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις Πιερ Τερέλ του Παρισιού. Το 2004 διορίστηκε πρώτος επιμελητής τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree (ACG). Υπό την ιδιότητα αυτή, μέχρι το 2012, οργάνωσε τη συλλογή έργων τέχνης του Κολλεγίου, που έγινε γνωστή με την επωνυμία «ACG Art». Επιπλέον, επιμελήθηκε πρωτοποριακές εκθέσεις με έργα πολυμέσων από σύγχρονους καλλιτέχνες σε θεσμικούς χώρους στην Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία και Τσεχία.

Γενικές Πληροφορίες
Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, ώρα 19.30
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 5284800, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.
Είσοδος: Ελεύθερη για όλους.
Χορηγοί: CultureNow.gr, Ξενοδοχείο-Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και Sin Radio