Έκθεση Ζωγραφικής υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης - "Δέντρο" Ελένη Ι.Πρωτοπαπά

Κίνηση της μορφής στους ρυθμούς του φωτός και της σκιάς, του χρώματος και του όγκου. Όλα δεμένα σε μια ποιητική διάσταση που αναπαριστά τη φύση. Στη τελευταία της δουλειά η Ε. Ι. Πρωτοπαπά αποτυπώνει το όραμα της κορύφωσης του φυσικού κόσμου: τη γονιμότητα και τη ζωή. Τα δέντρα της ταλαντούχου ζωγράφου μοιάζουν να ανασαίνουν, να κινούνται, να επεκτείνονται γεμίζοντας με χρωματιστά αρώματα το χώρο.

Στην Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σαμοθράκης-Χώρα από τις 1 έως 20 Ιουλίου 2013.

Αναπτύσσοντας το προσωπικό της όραμα η ζωγράφος αποδεσμεύει την αναπαράσταση της φύσης από την λιτή της έκφανση δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα όπου η κίνηση, το σχήμα και το χρώμα σμίγουν αναζητώντας ένα νέο οπτικό όριο και μια αρμονία που παραπέμπει στις χώρες της μακρινής ανατολής, της ζωγραφικής του ζεν, και της κινέζικης πορσελάνης, σε σχέση με τον δυτικότροπο εξπρεσιονισμό και την action painting.
Κοιτώντας τα έργα της ζωγράφου ο θεατής μεταφέρεται σε ένα κόσμο χαρισματικό που σφύζει από ενέργεια, σε μια επικοινωνία με τις αόρατες εκείνες ροές που διέπουν την ίδια τη ζωή. Τα δέντρα της Ε. Ι. Πρωτοπαπά μοιάζουν να ζουν μέσα σε ένα όνειρο, ή καλύτερα να ονειρεύονται, δημιουργώντας έτσι μια μεταφυσική εντύπωση του κόσμου που τα περιβάλλει.
Η εικαστική δράση της ζωγράφου δένει αρμονικά με το ψυχισμό της προβάλλοντας ένα τρόπο σύνδεσης με το αέναο, εκείνο που βρίσκεται πέρα από τις συγκρούσεις. Τα κλαριά και οι ρίζες, το πάνω και το κάτω, ο ουρανός και η γη,μια αρχετυπική δράση ενοποίησης των αντιθέτων.
Το δέντρο λειτουργώντας σαν αρχετυπικό αντικείμενο μας μεταφέρει σε ένα κόσμο όπου η δυαδικότητα σβήνει απαλά, σχεδόν ονειρικά σε ρυθμό αργό.
Ο παλμός που διέπει το έργο κινείται σε ένα ρυθμό και καθυστερεί αδιόρατα από αυτόν του υπαρκτού κόσμου.
Προικισμένα με τη χάρη του ψυχισμού της ζωγράφου, τα έργα της τεκμηριώνουν την προσωπική σχέση με τη φύση, με τη γονιμότητα, με το χρόνο, με το γίγνεσθαι.
Εργαλεία της σε αυτή τη διαδικασία, το πλούσιο χρώμα, και ένα σχέδιο πιστό στην παρακολούθηση της κίνησης, όπου οι γραμμές μοιάζουν να μικραίνουν και να προβάλλουν αυθύπαρκτα, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του "εν ζωή".
Προκαλεί έτσι στον θεατή συναισθήματα που ανάγονται σε αρχετυπικά βιώματα και τον προτρέπει σε διαδρομές μέσα σε μια ονειρική διάσταση, όπου η φύση απεικονίζεται σαν δημιούργημα ενός κόσμου καμωμένου από τα υφάδια των ονείρων.
Το έργο της καλλιτέχνιδας είναι ένας ύμνος στην τριάδα της γης, του ουρανού και του δέντρου που τα ενώνει.

Δ. Π. Τσακίρη
Κλινική ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό:

Η Ελένη Ι. Πρωτοπαπά είναι ζωγράφος γεννημένη στην Αθήνα. Το 1995 αποφοίτησε από το εργαστήριο Ζωγραφικής του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εώς το 2011 ασχολήθηκε κυρίως με την εκπαίδευση. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Παλιό Φάληρο Αττικής.

Συμμετοχή σε Εκθέσεις:
Απρίλιος 1994: "ΑRT HEINEKEN", Θεσσαλονίκη,
Μάιος 1995: Ένωση Πτυχιούχων Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα
Ιανουάριος 1997: Gallerie Αντήνωρ, Αθήνα
Απρίλιος 1997: "Οικοτοπία", Γκάζι, Αθήνα
Μάιος 1997: "Εφήμερο", Gallerie Titanium, Αθήνα
Δεκέμβριος 2010: "Η ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη", "Τεχνόπολις", Γκάζι, Αθήνα

Η έκθεση στο Δήμο Σαμοθράκης είναι η πρώτη ατομική της έκθεση.