Η ''Ζωντανή Ζωγραφική'' του Κώστα Τσόκλη

Ο Κώστας Τσόκλης παρουσιάζει μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ζωντανή Ζωγραφική», στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52, Πειραιάς), από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2009.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται όλα μαζί τα έργα της «Ζωντανής Zωγραφικής» του Κώστα Τσόκλη που δημιουργήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. Μια έκθεση ιστορική που δεν είχε οργανωθεί ως τώρα, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για να
στεγαστεί.
Τελικά, ο χώρος βρέθηκε και είναι, όπως ο καλλιτέχνης τον ονειρεύτηκε: Ατέλειωτος, δυνατός, γεμάτος μνήμες. Είναι το «Σχολείον», στην οδό Πειραιώς 52. Το σύνολο των κτηριακών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στέγαζαν κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της Sanitas.
Την ευθύνη του «Σχολείου» έχει η Ειρήνη Παπά με αρχιτέκτονα τον Μάνο Περράκη και η οποία το παραχώρησε ολόκληρο στον Κώστα Τσόκλη για την έκθεση αυτή.
Οι εγκαταστάσεις αυτές, κτισμένες στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούν εξαίρετο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα, ένα μέρος του χώρου, περίπου 3.000τ.μ., διαμορφωμένο κατάλληλα από τον καλλιτέχνη, θα στεγάσει τους 100 περίπου
πίνακες μεγάλων και άλλοτε τεραστίων διαστάσεων. Μεγάλο μέρος των έργων της έκθεσης ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι πίνακες είναι συγκεντρωμένοι σε 11 ενότητες κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζεται σε ιδιαίτερο χώρο.

11 μνημειακά έργα :
Το «Καμακωμένο ψάρι» μαζί με τα πέντε «Ζωντανά πορτρέτα» (1985-1986)
Το «Φυλακισμένο πουλί» (1987)
Η «Μήδεια» (1989)
Ο «Οδοιπόρος» και τα τρία ζωγραφικά του πορτρέτα (1989)
Το «Σταυρωμένο γεράκι» (1993)
Η «Άρτεμις» (1997)
Οι «Άγγελοι του μέλλοντος» (2001)
Οι «Αναστάσεις» που παρουσιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη (2003)
σε μια αίθουσα 1.000 τ.μ.
Το «Δια μέσου» (2004)
Ο «Συμπερασματικός Οιδίπους» (2006)
Ο «Προμηθέας» έργο που εκτίθεται για πρώτη φορά (2009)

"Living Painting" - «Ζωντανή Zωγραφική»
Έτσι ονομάστηκε, το 1986, από τη διεθνή κριτική αυτός ο τρόπος εικαστικής έκφρασης, τότε που ο Τσόκλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσίασε το «Καμακωμένο ψάρι» και τα «Ζωντανά πορτρέτα». Επάνω στους ζωγραφισμένους πίνακες, προβάλλονταν βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων του, που με τις ανεπαίσθητες σχεδόν κινήσεις τους, έδιναν στο έργο την αίσθηση μιας πραγματικής ζωής.
Πρόταση πρωτότυπη και πρωτοποριακή για την εποχή. Από τότε, χιλιάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησαν ανάλογα, αλλά ποτέ τα ίδια μέσα για να εκφραστούν.
Ο Τσόκλης συνέχισε δημιουργώντας έργα μνημειακών διαστάσεων, όπου άλλοτε εισήγαγε τον υποχρεωτικό χρόνο θέασης σε εικαστικό έργο («Μήδεια», «Άρτεμις», «Οιδίπους»), άλλοτε ζωντάνεψε φωτογραφίες του παρελθόντος («Αναστάσεις») και
άλλοτε, αντιστρέφοντας τους όρους που αυτός ο ίδιος είχε θέσει, χρησιμοποίησε τη ζωγραφική, για να μετατρέψει σε τέχνη, τις πληθωριστικές πια βιντεογραφημένες εικόνες της καθημερινότητας («Οιδίπους»).

? Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2009
? Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά: 17.00 - 22.00μ.μ, Σάββατο: 10.00π.μ - 22.00μ.μ., Κυριακή: 10.00π.μ. - 20.00μ.μ.
? Στο χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί πωλητήριο με αντικείμενα που φέρουν την υπογραφή του Κώστα Τσόκλη, εκδόσεις για τον καλλιτέχνη, γραφικά, καθώς και τον κατάλογο της έκθεσης.

? Eκπαιδευτικά προγράμματα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται δωρεάν από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 - 11.30π.μ. και 11.45 - 13.15π.μ., σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.).
? Ξεναγήσεις κοινού: Τετάρτη στις 19.00 και Κυριακή στις 12.00
? Τιμή Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Φοιτητές εικαστικών σχολών: Δωρεάν
Παιδιά (έως 12 ετών): Δωρεάν
? Τηλ. επικοινωνίας: 210 - 88 94 800
? Πρόσβαση: «Το Σχολείον» βρίσκεται στον Πειραιά, στον αριθμό 52 επί της οδού Πειραιώς, αμέσως μετά τη γέφυρα του Κηφισού, αριστερά καθώς κατεβαίνουμε προς Πειραιά, επί της διασταύρωσης των οδών Πειραιώς και Βενιζέλου, δίπλα στο εργοστάσιο της ΙΟΝ. Με λεωφορείο Στάση «Ίον» (Αρ. Γραμμής 049, 420).
? Στάθμευση: Η στάθμευση είναι δυνατή για τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν στους χώρους ελεύθερης στάθμευσης στη γύρω περιοχή.
? ΑΜΕΑ: Ο χώρος της έκθεσης είναι προσβάσιμος κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bodhisattva Εxhibition Ο Giorgio De Chirico και oι μούσες του »