Press Photo Serbia

Στο νέο χώρο του Booze Cooperativa, Etage Litteraire, θα φιλοξενηθεί το Press Photo Serbia, από τις 20 Νοεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου 2011 που διοργανώνεται από το κέντρο φωτογραφίας και αποτελεί... το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό εθνικό γεγονός φωτογραφίας!. Εγκαίνια την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 8μμ. Την έκθεση θα προλογίσει την ήμερα των εγκαινίων ο πρέσβης της Σερβίας Dragan Zupanjevac.

Το κέντρο ανάπτυξης φωτογραφίας οργανώνει την ετήσια έκθεση «Press Photo Serbia» η οποία διοργανώνεται για 13 συνεχόμενα χρόνια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στον τομέα της φωτογραφίας συμπεριλαμβανομένου και του διαγωνισμού για την καλύτερη φωτογραφία από επαγγελματίες που εργάζονται στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η έκθεση άνοιξε το 2011 στην ArtGet gallery του πολιτιστικού κέντρου του Βελιγραδίου, ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκε σε 8 μεγάλες πόλεις της Σερβίας. Στα τελευταία 13 χρόνια έχουν οργανωθεί πάνω από 200 εκθέσεις στις πιο μεγάλες πόλεις της Σερβίας, έχοντας λάβει τις καλύτερές κριτικές από τον τύπο και το κοινό.

Στόχος να δημιουργήσουν ένα ευοίωνο περιβάλλον για την μοντέρνα φωτογραφία ξεπερνώντας τα σύνορα. Ενθαρρύνουν μια πιο προσωπική και καλλιτεχνική προσέγγιση στην φωτογραφία των μέσων ενημέρωσης με στόχο να συντρίψουν τα στερεότυπα.

press photo serbia sto booze cooperativa11Περισσότεροι από 1200 φωτογράφοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τις κατηγορίες:

- Στιγμιότυπα
- Ειδήσεις
- Δημόσια πρόσωπα
- Πορτρέτα
- Αθλητισμός
- Καθημερινή ζωή
- Επιστήμη
- Τέχνη
- Φύση
- Εικόνα

Η κριτική επιτροπή η οποία αποτελούνταν από τον καθηγητή φωτογραφίας Branko Karanović, τον φωτογράφο Dalibor Danilović, τον αυστριακό φωτογράφο Reiner Riedler, τον Aleksandar Kelić μέλος της ένωσης εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδίου και τον Zvezdan Mančić, διευθυντή του κέντρου ανάπτυξης φωτογραφίας, επέλεξε ανάμεσα σε 158 φωτογραφίες για την φετινή έκθεση.

Ο νικητής Marko Đoković, βραβεύτηκε με το ποσό των 1000€ για την φωτογραφία του με τίτλο "Pride Parade".

Η φωτογραφία του επιλέχθηκε γιατί είναι η μαρτυρία της επιθετικότητας που επιδεικνύεται σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, ενώ ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα είναι πλέον ανεκτή.

press photo serbia sto booze cooperativa14Οι νικητές των ειδικών κατηγοριών είναι:

- Εικόνες, Saša Čolić για την φωτογραφία r "Pillows"
- Φωτορεπορτάζ, άνθρωποι, Marija Janković για την φωτογραφία "Donauschwaben"
- Φωτορεπορτάζ, περιβάλλον, Nemanja Jovanović, για την φωτογραφία "Number of inhabitants – 0"
- Φωτορεπορτάζ, πορτρέτα, Novak Đurović, για την φωτογραφία "Villain"
- Φωτορεπορτάζ, τέχνη, Marko Risović, για την φωτογραφία "Urban rabbits"
- Ζωή, Sivački Goran, για την φωτογραφία "Afternoon break"
- Φωτορεπορτάζ, ζωή Sanja Knežević, για την φωτογραφία "Family Affairs"
- Φωτορεπορτάζ, στιγμιότυπα, Miloš Bičanski για την φωτογραφία "People's fight for their right"
- Φωτορεπορτάζ, ζωή, ειδικό βραβείο, Nemanja Pančić, για την φωτογραφία "Naidan's circles"

Πληροφορίες:
Χώρος: Booze Cooperativa - Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 57
Τηλέφωνο: 211 4000863
Καθημερινά: 14:00 με 22:00
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη

Σας ενημερώνουμε ότι τα εγκαίνια της έκθεση Press Photo Serbia 2011, δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Η πτήση Βελιγράδι - Αθήνα ακυρώθηκε όποτε η ημέρα εγκαινίων της έκθεσης είναι η Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 8μμ