Damien Hirst. New Religion

H πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του παγκοσμίου φήμης Βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst με τίτλο New Religion, φιλοξενείται στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη, μετά τον πρώτο σταθμό της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση παρουσιάζει κυρίως μεταξοτυπίες, γλυπτά, κατασκευές και ζωγραφικά έργα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικαστικής πρακτικής του γνωστότερου μέλους των Young British Artists που κυριάρχησε στη Βρετανική και την παγκόσμια εικαστική σκηνή τη δεκαετία του '90.
Ολόκληρη ή μέρη της συγκεκριμένης έκθεσης, έχουν παρουσιαστεί στο Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), στο Palazzo Pesaro Papafava (Βενετία), Rogaland Museum (Stavanger, Νορβηγία).

O D. Hirst Γεννημένος στο Bristol το 1965 και μεγαλωμένος στο Leeds, ο Damien Hirst σπούδασε στο Leeds College of Art and Design και στο Goldsmiths University of London, όπου όντας μόλις δευτεροετής αποτέλεσε έναν από τους κύριους διοργανωτές της ανεξάρτητης φοιτητικής έκθεσης, Freeze.

Από το A Thousand Years, τη γυάλινη προθήκη όπου το κομμένο κεφάλι της αγελάδας καλύπτεται από μύγες και σκουλήκια (το πρώτο έργο του Hirst που αγόρασε ο Saatchi), στο μνημειώδες The Physical Impossibility of Death in the Mindof SomeoneLiving, τη βιτρίνα με τον καρχαρία στη φορμαλδεΰδη (εμβληματικό κομμάτι της Βρετανικής τέχνης στη δεκαετία του '90), τη Μπιενάλε της Βενετίας, το 1993, με τοMother and Child Dividedμέχρι τοTurner Prize, το 1995, τοTwo Fucking and Two Watching, τοHymn, και τοFor The Love of God, το ανθρώπινο κρανίο καλυμμένο με διαμάντια, η θεματική παραμένει σταθερή: ο θάνατος, η ευθραυστότητα της ύπαρξης, το νόημα της ζωής. Ο Hirst με την εικαστική πρακτική του προσφέρει μια περιγραφική ανατομία της εποχής του, αλλά και θέτει σε δοκιμασία τα όριά της. Χαρακτηριστική της δουλειάς του είναι η καθαρότητα των εικόνων του και η αμεσότητα του μηνύματός του.

Επιμέλεια: Αρτέμιδος Ποταμιάνου

Πληροφορίες:
Διάρκεια: 21/09/2011 - 27/11/2011
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Paul Stolper Gallery του Λονδίνου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Press Photo Serbia «Γύμνια» του Δημοσθένη Γαλλή »