Δάμαρ του Βλέμματος; / Z?hmung des Blicks?

Το taf παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Δάμαρ του Βλέμματος; που θα διαρκέσει από 11 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2011. Το Δάμαρ του Βλέμματος; είναι ένα project μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης. Αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκθέσεων της βιεννέζικης ομάδας ?entre ? raum f?r experimentelle bildtheorie? με αναφορά στο «βλέμμα».

 

Η έκθεση Δάμαρ του βλέμματος; προσεγγίζει την έννοια του «βλέμματος» με βάση τη θεωρία της «εικόνας» του Jacques Lacan. Μέσα από το οπτικό πεδίο (Lacan), στο ενδιάμεσο μεταξύ του ματιού ως υποκείμενο και του βλέμματος ως αντικείμενο, ξεδιπλώνεται ό,τι ο Γάλλος ψυχαναλυτής εκφράζει τοπολογικά με την πρόταση: «Δεν με κοιτάς ποτέ από τον τόπο στον οποίο σε βλέπω». Πρόκειται για τη σύνδεση παραγόντων ενός φαινομένου που εστιάζει στο «βλέμμα» από την μία πλευρά και στην «ματιά» από την άλλη. Μέσα από το επίκεντρο αυτής της κίνησης αναδύεται ο κίνδυνος για το υποκείμενο, της αποστασιοποίησής του σαν οντότητα, ενώ συγχρόνως παραμένει πάντα υπαρκτός δυνητικά ο χαρακτήρας μιας αντινομικής σχέσης μεταξύ βλέμματος και ματιού.

1Taming_the_gazeΑπό τη σκοπιά της εικαστικής τέχνης διερευνώνται φιλοσοφικά και ψυχαναλυτικά ζητήματα, ερωτήματα που αφορούν στην πολιτισμική διαμόρφωση και κοινωνική τιθάσευση του βλέμματος καθώς και την τυποποίησή του.

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Παντελιάδου και Angela Schwank

Συμμετέχουν:
Ειρήνη Αθανασάκη, Ulla von Brandenburg, VALIE EXPORT, Heinz Gappmayr, Kathrin Kaiser, Brigitte Mahlknecht, PRINZGAU/podgorschek, Christian Schr?der, Ruth Schnell, Angela Schwank, Akelei Sell, Esther Stocker

HDV_Trio1Το Taf έχει τη χαρά να παρουσιάζει το πρόγραμμα των μουσικών live του μήνα.
Το HDV Trio έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας για την προβολή της αυστριακής μουσικής το 2009-10. Έχει δώσει συναυλίες στην Αργεντινή, την Ινδονησία, την Κένυα, το Καζακστάν, τη Σενεγάλη και σε άλλες χώρες.
"ένα από τα νεότερα και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακά τρίο της εποχής μας, που έχει βρει μια εντελώς δική του ηχητική γλώσσα" (Falko von Ameln ? Jazzthing)
www.hdvtrio.com

HDV Trio

  • David Helbock - πιάνο
  • Lucas Dietrich - κόντραμπάσο
  • Marc Vogel - κρουστά
1Taming_the_Gaze_Esther_Stocker
Πληροφορίες
Δάμαρ του Βλέμματος; / Z?hmung des Blicks?
TAF (The Art Foundation)

Νορμανού 5 Αθήνα (Μετρό Μοναστηράκι)
Τηλ. 210-3238757
11.04-06.05.2011

Εγκαίνια: 11.04.2011
Ώρα έναρξης: 20.00

Early night live sessions | HDV Trio
11.04.2011

Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνία
www.theartfoundation.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.