Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο & Λίζα Σότιλις.

Στην φετινή έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και της Λίζα Σότιλις. Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010.

Θα απολαύσουμε 16 χαρακτικά επιζωγραφισμένα του De Chirico & 9 γλυπτά του, [μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερό του γλυπτό η Grande Archeology & οι Σιβύλλες, το μοναδικό επιζωγραφισμένο γλυπτό του καλλιτέχνη.

Το αφιέρωμα στη Sotilis θα περιλαμβάνει 10 γλυπτά της, 10 λάδια και κάποια κοσμήματα.

Όλα τα έργα είναι ασφαλισμένα και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ιταλίας αλλά και την προσωπική συλλογή της Sotilis..

Να υπογραμμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τα ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ φιλοξενούν αφιέρωμα σε μεγάλο, μη-έλληνα καλλιτέχνη?τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη χρονιά!.

Curator: Pierre Valitsiotis

Επιμελητής κειμένων καταλόγου: ο ιστορικός τέχνης Floriano De Santi

Συντονιστής: Γιώργος Αλντουβάς.

Μία σπουδαία συνάντηση δύο καλλιτεχνών, όπως συνέβη και στην πραγματικότητα εξάλλου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Πληροφορίες:

Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο & Λίζα Σότιλις.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 31 Ιουλίου με Τετάρτη 25 Αυγούστου

Χώρος: Πινακοθήκη Κυκλάδων, τηλ. 2281080918. Εγκαίνια: 31 Ιουλίου 20:30μ.μ

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00-14:00π.μ και 19:00-22:00μ.μ (Δευτέρα πρωί κλειστά)

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες.

Giorgio de Chirico

Εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας Tέχνης, αιρετικός και πολυδιάστατος με έργο που άνοιξε νέους δρόμους στην έκφραση και στην προσλαμβάνουσα των εικόνων, επηρέασε καλλιτέχνες και κινήματα, ο Giorgio de Chirico επηρεάστηκε βαθιά από τις ελληνικές αξίες, τους μύθους, τις μνήμες. Η μαγεία του αινίγματος, η αίσθηση του μυστηρίου, οι μεταμορφώσεις είναι διάχυτες στο πλούσιο έργο του.

Έζησε «ανάμεσα σε συνεχείς αναχωρήσεις και συχνές αλλαγές διαμονής», συνήθεια που δεν τον άλλαξε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο πατέρας του Εβαρίστο, σπουδαίος πολιτικός μηχανικός, αφοσιώθηκε με πάθος στη δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού στον Βόλο κι έπαιξε ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο του γιου του.

LISA SOTILIS

Ελληνικής καταγωγής, ζωγράφος, γλύπτρια και σχεδιάστρια κοσμημάτων. Το ταλέντο και οι δημιουργίες τη δεν γίνεται να περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις. Κοσμοπολίτισσα με έντονο ταμπεραμέντο, δεν εντάχθηκε ποτέ στις συμβατικές φόρμες. Μεταμορφώνει το πιο συνηθισμένο και αδιάφορο υλικό σε γοητευτικές φόρμες και υψηλής ποιότητας έργα. Μέσα από τα έργα της αναδεικνύει την μεγάλη επιρροή που είχε σε αυτά ο Ελληνικός μύθος. Μεγάλη θαυμάστρια και μαθήτρια του De Chirico, γνωρίστηκε μαζί του στο Βερολίνο και έκτοτε αναπτύχθηκε μία έντονη καλλιτεχνική σχέση. Έχει την άδεια να διακινεί και να εκθέτει έργα του μεγάλου καλλιτέχνη.