Art Athina 2010

H Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης ΤέχνηςArt Athina 2010 επιστρέφει με τη 16η διοργάνωσή της, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως και τις 16 Μαΐου 2010 στο Κλειστό Π. Φαλήρου. Παρά τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, και φέτος συμμετέχουν 58 γκαλερί από 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Τουρκία), με έργα περισσότερων από 300 καλλιτεχνών. Επίσης, παρουσιάζονται 42 φορείς που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη (μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις τέχνης και media).

 

Οι πολιτιστικοί φορείς, οι εκδοτικοί οίκοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έχουν και αυτά μια δυναμική παρουσία στην ART-ATHINA 2010. Ανάμεσά τους θα συμμετάσχουν και οι: AICA Ελλάς, AKTO, artAZ, ARTeSHOP, Atelier Σπύρου Βασιλείου, Athens Voice, Atopos Cultural Organization, Deree, Εθνικό Θέατρο ? Κοινή Θέα, Εκδόσεις Άγρα, Εκδόσεις Μέλισσα, Εκδόσεις Νηρέας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Gallery Guide, Highlights, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Institute Mohamed Ali, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Κολλέγιο Βακαλό, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κύβος Εκδόσεις Τέχνης, Kunsthalle Athena, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μηνάς Χατζηχρήστου - Οίκος Συντήρησης Έργων Τέχνης, Motto Distribution, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ozon, Πέργαμος ? Εκδόσεις Αδάμ, Quintessentially, Σπίτι της Κύπρου, Συλλεκτικές Εκδόσεις Διάττων ? Καστανιώτη, Τα Νέα της Τέχνης, Velvet magazine,

mg_4959Η ART-ATHINA πραγματοποιείται και πάλι στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), το οποίο πέρσι μεταμορφώθηκε για ένα τετραήμερο σε μία λαμπερή νησίδα τέχνης και άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις τόσο στους επισκέπτες όσο και στους συμμετέχοντες.

Η διεθνώς καταξιωμένη φουάρ θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης με σκοπό την παρουσίαση στο ευρύ κοινό επιλογών από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή αναγνωρισμένων, αλλά και νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η ανάδειξη των νέων καλλιτεχνικών τάσεων και προβληματισμών στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς στόχους της ART-ATHINA, προκειμένου αφενός να ενημερώσει το ελληνικό κοινό ως προς τις εξελίξεις στα εικαστικά δρώμενα και αφετέρου να ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας και ζύμωσης με το διεθνές περιβάλλον. Η ART-ATHINA κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους πιστούς οπαδούς ?διάσημους καλλιτέχνες, εξέχοντες τεχνοκριτικούς, μεγάλους συλλέκτες και φανατικούς φιλότεχνους? που καταφθάνουν από παντού και μεταμορφώνουν για λίγες μέρες την Αθήνα σε μια παλλόμενη από δυναμισμό καλλιτεχνική σκηνή.

Στο πλαίσιο της ART-ATHINA 2010 φιλόξενείται η παράλληλη έκθεση "Βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών: Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες" σε επιμέλεια Μαρίας Α. Αγγελή, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με βιβλία, το καθένα από τα οποία είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης. Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως σε αυτήν την άγνωστη στο ευρύ κοινό καλλιτεχνική παραγωγή, να συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών και να θέσει δυναμικά το καλλιτεχνικό βιβλίο στην αγορά της τέχνης. Η έκθεση θα περιέχει βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε μια ιδέα, μια εμμονή, έναν κώδικα ή αποτελούν καταγραφή, σχολιασμό, αυτονόμηση και εντέλει μεταμόρφωση μιας σειράς στοιχείων ενός καλλιτεχνικού project. Πολλές φορές τα βιβλία αυτά αναπτύσσουν αφηγήσεις εικαστικών κειμένων, συναρτούν τον λόγο με την εικόνα για αναγνώσεις πέραν της γλώσσας, επιτρέπουν στο γράμμα, στη λέξη, στο σημείο, στο σκίτσο, στην εικόνα να αναλάβει την πλοήγηση στις σελίδες τους, εξαρτούν το μήνυμά τους από τη μορφή και την ύλη του βιβλίου. Επιτρέπουν επίσης να εκφραστεί μία άλλη ?ίσως περισσότερο μύχια ή προσωπική? φωνή του δημιουργού, αποτυπώνουν τη συνομιλία μιας ομάδας καλλιτεχνών με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιβλίο-κολεκτίβα, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα του επισκέπτη.

Τα βιβλία καλλιτεχνών προσκαλούν σε ένα ταξίδι cover to cover, σε ανατρεπτικές αναγνώσεις, σε εμπλοκή του συναισθήματος. Κρυμμένα νοήματα, ευαίσθητα και τολμηρά υλικά, ευφάνταστες συνθέσεις, ποικιλία μεγεθών και μορφών, συμπυκνωμένος καλλιτεχνικός λόγος σε βιβλία μοναδικά ή σε τιράζ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού της φετινής ART-ATHINA.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση είναι και οι: Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Αντώνης Βάθης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Ζωή Κεραμέα, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Κρυωνίδης, Μαργαρίτα Λυπιρίδου, Κατερίνα Μανωλέσου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, MSAZ, Κύριλλος Σαρρής, Παναγιώτης Τερζής, Γιώργος Τσεριώνης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χατζημιχάλης. Η έκθεση είναι μία παραγωγή της ART-ATHINA.

Info:

Κλειστό Παλαιού Φαλήρου

Δέλτα Φαλήρου, Τηλ: +30-210-8840600, http://www.onice.gr

Διάρκεια Έκθεσης: Παρασκευή 14 Μαΐου - Κυριακή 16 Μαΐου, 12:00π.μ.-21:00μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10,00 ?

Μειωμένο: 5,00 ? (μαθητές, φοιτητές, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και άτομα άνω των 60 ετών)