«Ιζαντόρα - When she danced» του Martin Sherman

Η Πάνδημος Ηώς παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο του Martin Sherman «When she danced» με θέμα τη ζωή της θρυλικής χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν. Για την παράσταση αυτή η Πάνδημος Ηώς και η Δήμητρα Χατούπη κάλεσαν τον ρουμάνο σκηνοθέτη και χορογράφο Razvan Mazilu.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Μέλι (Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα, τηλ:210-822.1111) με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

 

Η παράσταση παρουσιάζεται σε:
Mετάφραση:
Αντώνη Γαλέου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία:
Ραζβάν Μαζίλου
Σκηνικά - Κουστούμια - Φωτισμοί:
Αντώνη Χαλκιά

_-_When_she_danced2_copy

Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:

Ισιδώρα Ντάνκαν - Δήμητρα Χατούπη
Σεργκέι Εσένιν - Δαυίδ Μαλτέζε
Ζάν - Χαρά Καμενίδου
Μαίρη Ντεστί - Ντίνα Μιχαηλίδου
Δεσποινίς Μπέλτσερ - Ιρίνα Μπόικο
Λουτσιάνο Τζάβανι - Φίλιππος Φραγκούλης
Αλεξάνδρου Σορέσκου - Γιώργος Nούσης
Κριστίν - Φαίδρα Σούτου
Xορεύει η Φαίδρα Σούτου

Πληροφορίες

Θέατρο ΜΕΛΙ: Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, 10434 Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα
Κρατήσεις:
τηλ: 210-822.1111, 210 5203.562, 6976-104.700
Παραστάσεις
: Δευτέρα και Τρίτη ώρα 21.15μ.μ
Εισιτήρια
: 20 ?, 12 ? (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης:
105΄λεπτά

_-_When_she_danced3_copyΤο έργο

Ο Μάρτιν Σέρμαν στο «When she danced» προσεγγίζει την Ισιδώρα Ντάνκαν από μιά ασυνήθιστη πλευρά. Μια ημέρα της Ντάνκαν στο Παρίσι είναι όλος ο χρόνος αυτής της θεατρικής ιστορίας. Μια ημέρα στη διάρκεια της απίστευτης σχέσης της με τον μεγάλο ποιητή της επαναστατικής Ρωσίας, τον Σεργκέι Εσένιν. Κανείς από τους δύο δεν μιλά τη γλώσσα του άλλου και σα να μην είναι αρκετό αυτό, στη ζωή τους έχουν θέση ή εισβάλλουν γάλλοι, ιταλοί, ρουμάνοι, έλληνες και σουηδοί, μια ρωσίδα μεταφράστρια και η βοηθός -φωνή της λογικής- της Ιζαντόρα.

Ο Σέρμαν συνθέτει μια φάρσα που πολύ εύκολα περνά στο δράμα και πίσω στην κωμωδία ξανά. Κάτω απ? όλα όμως κρύβεται η τραγωδία της σύγκρουσης του «εφήμερου» χορού με την «αιώνια» ποίηση και οι προσωπικές τραγωδίες που έρχονται.

Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Ντάνκαν στο έργο του Σέρμαν είναι το αδιέξοδο του επαναστάτη που ανατρέπει δόγματα για να έλθουν οι άλλοι να κάνουν δόγμα την ανατροπή αυτή. Μέσα σε αυτή τη Βαβέλ προσπαθεί να κερδίσει χώρο και χρόνο για να απελευθερώσει κι άλλα παιδιά, για να δει το χορό έτσι όπως αυτή τον ονειρεύεται μια δύναμη ενέργειας, ζωής και ελευθερίας.

Κανείς δεν θα δει την Ιζαντόρα να χορεύει. Αλλά εδώ η Ιζαντόρα φωνάζει, γελάει, κλαίει, ερωτεύεται και ζει με πάθος όπως χαρακτηριστικά παρατηρούν ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος (Αλεξάνδρου Σορέσκου για τις ανάγκες της ελληνικής παράστασης) και η Δεσποινίς Μπέλτσερ.

Ο Σέρμαν δεν απομυθοποιεί την Ντάνκαν, την παρακολουθεί να ζει και να καίγεται από το πάθος για ζωή. Κυρίως όμως συνδέει επί σκηνής το πάθος αυτό για ζωή με το πάθος για το χορό.

Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1991 με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ρόλο της Ισιδώρας Ντάνκαν, τον ρώσο ηθοποιό Όλεγκ Μενσίκοφ στο ρόλο του Σεργκέι Εσένιν και την Φράνσις ντε Λα Τουρ στο ρόλο της Δεσποινίδος Μπέλτσερ. Η παράσταση εκείνη τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Παράλληλα με την ελληνική παράσταση, το έργο παρουσιάζεται την περίοδο 2009-2010 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) και του Υπουργείου Πολιτισμού.

IZANTORA_-afisa

«Πάνδημος Ηώς»

Σπυρ. Τρικούπη 69, 11473 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 210-5203.562, 210-8259.505

www.dilos.gr

 

Πληροφορίες για την παράσταση:

Photo Gallery:

1 2 3 4 5
6 _-_When_she_danced _-_When_she_danced2 _-_When_she_danced3 _-_When_she_danced5

 

Συνέντευξη της κ. Χατούπη

 

To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας της παράστασης, δίνει την δυνατότητα σε 5 αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση. Το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση με θέμα "Ενδιαφέρομαι για την παράσταση". Οι πέντε πιο γρήγοροι κερδίζουν!