Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα του Ödön von Horváth

Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα

Ο Ακύλλας Καραζήσης, στην πρώτη του σκηνοθεσία στη Στέγη, καταπιάνεται με ένα έργο που θέτει το επείγον ζήτημα της διατήρησης του ανθρωπισμού σε καιρούς θηριώδεις. Συνοδοιπόροι του στον ανησυχητικά σύγχρονο κόσμο του Χόρβατ είναι οι Γιώργος Γλάστρας, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και ο Κορνήλιος Σελαμσής στη μουσική σύνθεση και τη ζωντανή ερμηνεία στη σκηνή. Από 17 έως 30 Δεκεμβρίου 2015 στη Στέγη.

Υπάρχει ανθρωπιά στα χρόνια της κρίσης;
Δεν έχουμε δικαίωμα να απελπιζόμαστε. Χωρίς πίστη, αγάπη, ελπίδα, λογικά δεν υπάρχει ζωή. Αυτά είναι αλληλένδετα.

Το συγκλονιστικά καίριο έργο του γερμανόφωνου Αυστρο-ούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ, γραμμένο το 1932, περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν κόσμο αποξένωσης σε μια προ-φασιστική κοινωνία άγριου καπιταλισμού, όπου κυριαρχούν ο κυνισμός και το ατομικό οικονομικό συμφέρον. Αναλγησία, μικροαστικός κανιβαλισμός και γλωσσική ανοησία δημιουργούν το πλέγμα μιας κοινωνίας παραδομένης στη βαρβαρότητα. Άνθρωποι που διαμαρτύρονται πνιχτά, φιγούρες μιας ευνουχισμένης επανάστασης, αλλά και άγγελοι της καταστροφής που περιπλανούνται με το δρεπάνι τους και ένα πλήθος εξαθλιωμένων μικροαστών, όλοι τους προσομοιώσεις ξεπεσμένων σαιξπηρικών ηρώων, μιλούν μια γλώσσα ξύλινη, μια γλώσσα που καταλήγει σε αδιέξοδο. 

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα», έλεγε ο Χόρβατ, «θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπάει και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία». Βρισκόμαστε στο μεσοπόλεμο. Κρίση αξιών, υλική και πνευματική εξαθλίωση. Μια άνεργη γυναίκα, η Ελισάβετ, βάζει ενέχυρο το σώμα της στο Κρατικό Ανατομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άδεια πλασιέ για να δουλέψει. Στη συνέχεια, θα κατηγορηθεί για απάτη, θα συγχρωτιστεί με ένα αμάλγαμα ανθρώπων και θα ζήσει μια σύντομη ερωτική ιστορία. Πώς θα αντιδράσει όταν κάθε χαραμάδα φωτός σβήσει θεαματικά;

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015.

  • Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
  • Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
  • Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
  • Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
  • Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
  • Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
  • Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Κορνήλιος Σελαμσής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
  • Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
  • Εκτέλεση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Περισσότερες πληροφορίες
Η δραματουργία του Κεντροευρωπαίου και κοσμοπολίτη Έντεν φον Χόρβατ, ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς του γερμανόφωνου θεάτρου, έβαλε στο μικροσκόπιό της τον αδίστακτο μικροαστό και τον μεγαλομανή ηττημένο, τη βλακεία και την έπαρσή του. Ο Χόρβατ άσκησε δριμεία κριτική στους υπερασπιστές του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Γι’ αυτό και σταδιακά –από το 1933 μέχρι το 1936– το ναζιστικό καθεστώς επιχείρησε να εξαφανίσει τη φωνή που εξέθετε τις τερατώδεις πρακτικές του. Η πρεμιέρα του έργου Πίστη, αγάπη, ελπίδα στο Deutches Theater του Βερολίνου το 1933 απαγορεύτηκε. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1936 στη Βιέννη.

Το Πίστη, αγάπη, ελπίδα του Χόρβατ είναι ένα έργο που έχει και μια αξιοσημείωτη διεθνή πορεία. Πρόσφατα, το 2012, ο περίφημος Ελβετός δημιουργός Christoph Marthaler το ανέβασε ως μαύρη κωμωδία σε μια εκδοχή που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, στο Βερολίνο και σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Το συγκεκριμένο έργο του Χόρβατ έχει ανέβει ελάχιστες φορές στην Ελλάδα. Μια από τις πιο αξιόλογες παραστάσεις του ήταν αυτή του θεατρικού οργανισμού «Εποχή», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Πορεία το 1989. Η μετάφραση που χρησιμοποιήθηκε ήταν του Γιώργου Ζησίδη (ψευδώνυμο του Βασίλη Παπαβασιλείου), μετάφραση που θα χρησιμοποιηθεί και για την παράσταση του Ακύλλα Καραζήση στη Στέγη.

«Σε όλα τα έργα μου προσπαθώ να στηλιτεύσω όσο το δυνατόν πιο σκληρά τη βλακεία και το ψέμα, διότι αυτή η αναλγησία οφείλει να αποτελεί την ευγενέστερη αποστολή ενός πνευματώδους συγγραφέα, που καμιά φορά φαντάζεται ότι γράφει μόνο για να αποκτήσει ο κόσμος αυτογνωσία.»Έντεν φον Χόρβατ

Ο Ακύλλας Καραζήσης γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Χαϊδελβέργη. Από το 1985 εργάζεται ως ηθοποιός. Έχει συνεργαστεί με τα θέατρα: Städtische Bühnen (Χαϊδελβέργη), Theater an der Winkelwiese (Ζυρίχη), Theater Mahagoni (Χίλντεσχαϊμ), Theaterhaus (Ιένα), Stadttheater (Μαγδεμβούργο), La MaMa Theater (Νέα Υόρκη), Κ.Θ.Β.Ε., Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νότου, Εταιρεία θεάτρου «Διπλούς Έρως», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας, Εταιρεία Θεάτρου «Μηχανή», Θεατρικός Οργανισμός «Εστία». Ξεκινώντας από το 2002, έχει διδάξει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών, στους Δεσμούς, στις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Εθνικού Θεάτρου. Από το 2005 γράφει και σκηνοθετεί (Θέατρο Αμόρε, Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικό Θέατρο). Εργάζεται επίσης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Πληροφορίες παράστασης
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
ΠΙΣΤΗ, ΑΓΑΠΗ, ΕΛΠΙΔΑ
του Ödön von Horváth

19 – 30 Δεκεμβρίου 2015 | 21:00 | Μικρή Σκηνή

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Μικρή Σκηνή

Διάρκεια παράστασης: 115 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
• ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

http://www.sgt.gr/gre/SPG1343/

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες παράστασης