Πορτραίτο της Ντόρα της Hélène Cixous

Πορτραίτο της Ντόρα Πορτραίτο της Ντόρα

Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του '70, το Πορτραίτο της Ντόρα, έργο της Hélène Cixous, μίας από τις σημαντικότερες θεατρικές φωνές της Γαλλίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την ομάδα Λωτοφάγοι. Από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 13 Iανουαρίου 2015 και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η γαλλίδα συγγραφέας, συνοδοιπόρος του Théâtre du Soleil της Ariane Mnouchkine και σημαντική θεωρητική του φεμινιστικού κινήματος, βασίζεται εδώ σε μία από τις πρώτες συνεδρίες της ιστορίας της ψυχανάλυσης.

Αφιερωμένο στη θεραπεία της δεκαοχτάχρονης Ιda Bauer, το Πορτραίτο της Ντόρα ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και εστιάζει στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της φροϋδικής μελέτης, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων από την οπτική γωνία του κοριτσιού.

Γεννημένη στην Αλγερία το 1937, η Hélène Cixous είναι γνωστή από τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Théâtre du Soleil και την Ariane Mnouchkine. Ακαδημαϊκός, φεμινίστρια, φιλόσοφος, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος της μετα-δομιστικής φεμινιστικής θεωρίας. Επιμένει να καταπατά τα παραδεδεγμένα όρια μεταξύ ακαδημαϊκού λόγου και ποιητικής γλώσσας και να εξυμνεί τη ζωή παρά τον θάνατο. Η ζωή και το έργο της είναι μια διαρκής προσπάθεια χειραφέτησης του εαυτού και των άλλων, μια αμιγώς πολιτική πράξη, μια ποιητική απάντηση στην πολιτική τραγωδία.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«...δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη από την ανάμνηση της αγάπης»

Μνήμη... Πόσο σημαντική έννοια είναι για μας τους Λωτοφάγους! Τι είναι προτιμότερο, να θυμάσαι κάτι που σε πόνεσε ή να το ξεχνάς; Λωτός... φρούτο που αφαιρεί την μνήμη... ξεχνάς από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις... ξεχνάς τον προορισμό σου, την Ιθάκη σου! Αιώνες μετά την Οδύσσεια, ακόμη αναζητούμε την δικιά μας Ιθάκη ή αλλιώς την απάντηση σε κάθε ερώτημα που μας ακολουθεί, σε κάθε αγωνία που μας κατατρέχει... ή μήπως επιλέγουμε να μην την βρούμε; Φοβόμαστε ότι εκεί βρίσκεται η πραγματική αλήθεια... η αλήθεια που μας θλίβει!

«Όπου υπάρχει καπνός... υπάρχει φωτιά!»

Κατά τους περασμένους αιώνες υπήρχε η πεποίθηση ότι η υστερία είναι κατ' εξοχήν γυναικεία ασθένεια και συνδέεται με την μήτρα "υστέρα", άποψη που η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική κατέρριψε. Η Hélène Cixous γράφοντας αυτό το έργο έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Φρόυντ θέλοντας να βγάλει στην επιφάνεια και την πλευρά του κοριτσιού που ήταν αντιμέτωπο με τις συντηρητικές απόψεις της αστικής βιεννέζικης κοινωνίας. Η Ντόρα ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι η σεξουαλική της ταυτότητα, ποια η αλήθεια και ποιο το ψέμα, τα θέλω της και τα θέλω των άλλων... σε μία θεραπεία που κρατάει μόνο τρεις μήνες... μέσα από τις αναμνήσεις, τις φαντασιώσεις και τα όνειρα της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 • Κείμενο: Hélène Cixous
 • Μετάφραση: Λένα Κληρονόμου
 • Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη
 • Σκηνικά: Ιωάννα Παππαιωάνου
 • Ενδυματολογία: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
 • Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης
 • Βίντεο: Γιάννης Αρσένης
 • Ερμηνεία: Μαρία Κοντογούρη, Μαρία Κουθούρη, Νάντια Συρίου
 • Φωνή Έργου: Λαέρτης Μαλκότσης
 • Φωτογραφία: Θοδωρής Καρακοζίδης
 • Aφίσα: Tommaso Taraschi
 • Πρόγραμμα: Ιωάννα Παπαϊωάννου
 • Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Νίτσου
 • Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ηλιάς Γεραφέντη

Θεατρική Ομάδα Λωτοφάγοι
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.lotofagoi.com - www.facebook.com/lotofagoi – www.twitter.com/lotofagoi_

Πληροφορίες
Πορτραίτο της Ντόρα | Hélène Cixous | ομάδα Λωτοφάγοι

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 13 Iανουαρίου 2015
κάθε Δευτέρα & Τρίτη | 21:00
@ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ: (00 30) 213 00 40 496
Κινητό: (00 30) 69 45 34 84 45
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://polychorosket.gr/
https://www.facebook.com/kentron.el
Πρόσβαση
Αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα.
Λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)
Χάρτης :
https://www.bing.com/maps/default.aspx?v=2&pc=FACEBK&mid=8100&where1=Kyprou+91A%2C+Athènes&name=Κέντρο+Ελέγχου+Τηλεοράσεων&mkt=en-EN

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Μολυβένιος Στρατιώτης «Ο Παππούς ο Αίσωπος» »