Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 3

Τίτα Μπονάτσου Τίτα Μπονάτσου

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SANTORINI ARTS FACTORY) έχει την τιμή να φιλοξενεί το καλοκαίρι του 2017 το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Orange Water 3», παρουσιάζοντας στους χώρους του, ως συνδιοργανωτής του φεστιβάλ, εικαστικές εκθέσεις και δράσεις, από τις 10 Ιουνίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2017, με ελεύθερη είσοδο.

Το Φεστιβάλ αποτελεί γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, περιλαμβάνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν οι: Κατερίνα Καλούδη, Κάτωνας Ασιμής, Ευγενία Κουμαντάρου, Τίτα Μπονάτσου, Απόστολος Φανακίδης, Έφη Φουρίκη, Δανάη Στράτου, Hansjürgen Gartner, Joachim-Lothar Gartner, Henny van der Meer, Gert van Oortmerssen, Eva Petrič και John Sikking.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης

Κατά τα έτη 2015 (Orange Water 1) και 2016 (Orange Water 2), συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 21 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού. και της Ολλανδικής Πρεσβείας. Το 2017, το Orange Water 3 ξεκινάει από το SAF για να συνεχίσει το ταξίδι του στην υπόλοιπη Ελλάδα και να ολοκληρωθεί το 2018 με δράσεις στο εξωτερικό. Φέτος, θα συμπεριλάβει και άλλες τέχνες ενώ θα συνεργαστεί με εικαστικές πλατφόρμες όπως οι: Focus Europa (Γερμανία), Bildrecht Αυστρία), T-short (Ελλάδα).

Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη, κλπ. Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιές δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή την σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία. Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο• συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό• με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς• με την ταύτισή της με το φως• με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs• όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις.
Αποστόλης Ζολωτάκης

Πληροφορίες
Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης
ORANGE WATER 3
Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

10 Ιουνίου έως 8 Οκτωβρίου 2017
Εγκαίνια: 10 Ιουνίου 2017 | ώρα: 20:30

SANTORINI ARTS FACTORY (SAF)
Βλυχάδα Σαντορίνης
(είσοδος ελεύθερη)

SANTORINI ARTS FACTORY (SAF)
[Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης]
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 22860 85141, T: 210 68 58 820

Το Orange Water πραγματοποιείται με την χορηγία
των εταιρειών Νερά Σαμαριά, ANEK Lines, Blue Star.

Έκθεση εικόνων

Ευγενία ΚουμαντάρουΕυγενία ΚουμαντάρουΈφη ΦουρίκηΕυγενία ΚουμαντάρουGert van OortmerssenΕυγενία ΚουμαντάρουHenny van der MeerJohn SikkingΚατερίνα ΚαλούδηΚατερίνα ΚαλούδηΚατερίνα ΚαλούδηΚατερίνα ΚαλούδηΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΤίτα ΜπονάτσουΔανάη ΣτράτουΔανάη ΣτράτουHansjürgen GartnerHansjürgen GartnerHansjürgen Gartner