Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες»

Αφίσα, Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες» Αφίσα, Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες»

Στις 7 και 8 Ιουνίου 2016, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες, που διοργανώνεται από την Ακαδημία César και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Πρόκειται για εξαιρετικό πρόγραμμα προβολών, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2015-16 από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις κ.λπ.).

33 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2015-16 από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις κ.λπ.) για δύο μέρες στη Στέγη!

Το Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες» είναι ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του σινεμά, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να ανακαλύψει διαφορετικές κουλτούρες και πολλά υποσχόμενους κινηματογραφιστές.

Το Πανόραμα φιλοξενείται από 10 Ακαδημίες Κινηματογράφου, σε διάφορες πρωτεύουσες: Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Λισαβόνα, Αθήνα, Ρώμη, Παρίσι και, από φέτος, Βιέννη και Μόντρεαλ!
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις Εθνικές Ακαδημίες να έρθουν σε επαφή μέσα από αυτή τη συνεργασία, στην οποία φωτίζεται η κινηματογραφική ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας και όλες μαζί συμμετέχουν, η καθεμία με τον τρόπο της, σε ένα διαπολιτισμικό διάλογο.
Σημείωμα του προέδρου της Ακαδημίας César
Στόχος του Πανοράματος «Χρυσές Νύχτες» είναι να προσεγγίσουμε τη διεθνή κινηματογραφική αριστεία, μέσα από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ακαδημία César και τη Renault, είναι αφιερωμένη στις 33 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους, το 2016.
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να παρουσιάζουμε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα, με την υποστήριξη Ακαδημιών Κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, στο κοινό της Ευρώπης και του Μόντρεαλ!
Το Πανόραμα, μέσα από την προσωπική ματιά που προσφέρουν αυτοί οι νέοι σκηνοθέτες, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε διαφορετικές ευαισθησίες και κουλτούρες.
Είναι επίσης μια συνάντηση με τους δημιουργούς του σινεμά του αύριο. Μπορεί κανείς να σκεφτεί έναν μεγάλο σκηνοθέτη που δεν έκανε μια μικρού μήκους ταινία στην αρχή της καριέρας του;
Μέσα από το Πανόραμα, θέλουμε να δείξουμε πώς το σινεμά μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο αλληλοκατανόησης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων.
Alain Terzian

Αναλυτικά οι ταινίες

KACEY MOTTET KLEIN, NAISSANCE D’UN ACTEUR
(ΚΕΪΣΥ ΜΟΤΕ ΚΛΑΪΝ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ)
Ντοκιμαντέρ / ΕΛΒΕΤΙΑ
Βραβείο SWISS FILM, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Ursula Meier
Διάρκεια: 15 λεπτά

8 ετών. 12 ετών. 15 ετών. Ένα σώμα μεγαλώνει και αναπτύσσεται μπροστά στην κάμερα, απορροφώντας αισθήσεις και αισθήματα, αντιμετωπίζοντας τα όριά του και τα κρυμμένα, σκοτεινά μέρη του. Ένα σώμα που μέσα στα χρόνια αφήνεται στον Χαρακτήρα, μεταλλάσσοντας ένα απλοϊκό, παιδικό παιχνίδι σε αληθινή ερμηνεία ηθοποιού. Το πορτραίτο ενός εφήβου, που δημιούργησε τον εαυτό του με μια κάμερα.

ENCONTRADOURO
(ΝΤΟΥΡΟ, Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)
Μυθοπλασία / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βραβείο SOPHIA, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Afonso Pimentel
Διάρκεια: 22 λεπτά

Ένα οδηγός τρένου, δύο μαθητές, ένας πατέρας με τον γιο του, ένας εισπράκτορας... Τέσσερις ιστορίες διασταυρώνονται στη διάρκεια ενός ταξιδιού κατά μήκος του ποταμού Ντούρο. Τέσσερις αναμνήσεις από ένα τοπίο άγριας ομορφιάς.

ALIKE
(ΟΜΟΙΟΙ)
Animation / ΙΣΠΑΝΙΑ
Βραβείο GOYA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Daniel Martínez Lara & Rafael Cano Méndez
Διάρκεια: 8 λεπτά

Έχοντας μια πολυάσχολη ζωή, ο Κόπι είναι ένας πατέρας που προσπαθεί να διδάξει το σωστό στον γιο του, Πάστε. Αλλά... ποιο είναι το σωστό;
Ένα όμορφο animation, που δίνει στη ζωή νέα χρώματα.

MY FATHER’S TRUCK
(ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ)
Μυθοπλασία / ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Βραβείο GRANDE PREMIO DO CINEMA BRASILEIRO, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Mauricio Osaki
Διάρκεια: 16 λεπτά

Η δεκάχρονη Μάι Βι χάνει μια μέρα σχολείου για να βοηθήσει τον πατέρα της με το ενοικιαζόμενο φορτηγό του. Στην ύπαιθρο του Βόρειου Βιετνάμ, το μικρό κορίτσι έρχεται σύντομα αντιμέτωπο με διλήμματα ηθικής και σκληρές αλήθειες, καθώς μαθαίνει ποια είναι η πραγματικότητα έξω από τη σχολική τάξη.

AARANYAK
(ΕΡΗΜΙΑ)
Μυθοπλασία / ΙΝΔΙΑ
Βραβείο SWARNA KAMAL, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Renu Savant
Διάρκεια: 22 λεπτά

Το Aaranyak αγωνίζεται να δημιουργήσει συμβολικούς ψιθύρους στην ιστορία δύο κοριτσιών που ψάχνουν τον φανταστικό φίλο τους μέσα στο βαθύ σκοτάδι της βιομηχανικής μαύρης τρύπας: του αγωγού νερού. Συνυφασμένη με αυτήν, είναι μια άλλη ιστορία δύο εργατών από την πόλη που ψάχνουν για νερό σ’ έναν αποξηραμένο ποταμό.
Η ταινία κινείται μεταξύ του λυρισμού και της αυτοαναφοράς, καταλήγοντας ειρωνικά στην πραγματικότητα.

STUTTERER
(Ο ΤΡΑΥΛΟΣ)
Μυθοπλασία / ΗΠΑ
Βραβείο OSCAR, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Benjamin Cleary
Διάρκεια: 13 λεπτά

Ένας μοναχικός τυπογράφος διατηρεί μια διαδικτυακή σχέση, που του προσφέρει την απαραίτητη συντροφικότητα, χωρίς την υποχρέωση να αποκαλύψει το πρόβλημα ομιλίας του, που τον κρατούσε απομονωμένο. Τώρα, όμως, είναι αντιμέτωπος με την πρόταση να συναντήσει από κοντά τη διαδικτυακή ερωμένη του και, κατά συνέπεια, να αποκαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό του.

ΤΟ ΣΥΚΟ
Μυθοπλασία / ΕΛΛΑΔΑ
Βραβείο ΙΡΙΣ, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Νικόλας Κολοβός
Διάρκεια: 13 λεπτά

Στο νεκροκρέβατό της, η Ελένη ζητά ένα σύκο. Ο σύζυγός της, Κώστας, πηγαίνει μέχρι την κοντινότερη συκιά να φέρει ένα, όμως πέφτει και σπάει το πόδι του. Ο χρόνος είναι λίγος και ο Κώστας είναι γέρος. Με το σύκο στο χέρι, παλεύει αντιμέτωπος με τη σκληρή φύση, να επιστρέψει έγκαιρα για να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της γυναίκας του.
Μια αστεία, ποιητική και σκληρή ταινία, για μια όμορφη απόδειξη αγάπης.

APRIL FOOL’S
(Η ΦΑΡΣΑ)
Μυθοπλασία / ΙΣΡΑΗΛ
Βραβείο OPHIR, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Jonathan Dekel
Διάρκεια: 26 λεπτά

Μια παλιά ταινία αποκαλύπτει μια φάρσα που πήγε εντελώς στραβά. Η αποκάλυψη αυτή οδηγεί σε μια απρόσμενη έρευνα – όχι μόνο για τον φαρσέρ, αλλά και για τον ίδιο τον δημιουργό της ταινίας.

RAMONA
(ΡΑΜΟΝΑ)
Μυθοπλασία / ΜΕΞΙΚΟ
Βραβείο ARIEL, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Giovanna Zacarias
Διάρκεια: 15 λεπτά

Η Ραμόνα, μια 84χρονη γυναίκα, ανακοινώνει πως είναι έτοιμη να πεθάνει. Καθώς η οικογένεια και οι συγχωριανοί της κάνουν τις ετοιμασίες, η κατάσταση παίρνει μια αναπάντεχη τροπή.
Μια ταινία για το θάνατο, που περιγελά τους ζωντανούς...

KUNG FURY
(ΚΟΥΝΓΚ ΦΙΟΥΡΥ)
Μυθοπλασία / ΣΟΥΗΔΙΑ
Βραβείο GULDBBAGE, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: David Sandberg
Διάρκεια: 32 λεπτά

Ο ντετέκτιβ και μαχητής πολεμικών τεχνών από το Μαϊάμι, Κουνγκ Φιούρυ, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, από τα 80s στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να σκοτώσει τον Αδόλφο Χίτλερ, a.k.a. Κουνγκ Φύρερ. Ένα λάθος της χρονομηχανής τον στέλνει ακόμα πιο πίσω, στην εποχή των Βίκινγκς.
Μια τρελή ταινία δράσης, επιτηδευμένα κακόγουστη, γεμάτη αναφορές στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ’80.

ERNIE BISCUIT
(ΕΡΝΙ ΜΠΙΣΚΟΥΙΤ)
Μυθοπλασία / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Βραβείο AACTA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Adam Elliot
Διάρκεια: 21 λεπτά

Η αγγειογραφία ενός μοναχικού, κωφού Γάλλου ταριχευτή, η ζωή του οποίου έρχεται τα πάνω κάτω και πάλι πάνω, όταν φτάνει στο κατώφλι του ένα νεκρό περιστέρι.
Ο Άνταμ Έλιοτ αφηγείται μια ιστορία ανάμεσα στο χιούμορ και την κακοτυχία, ενός απαθούς χαρακτήρα έτοιμου για μια νέα αρχή.

L’OURS NOIR
(Η ΜΑΥΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ)
Μυθοπλασία / ΒΕΛΓΙΟ
Βραβείο MAGRITTE, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Meryl Fortunat-Rossi & Xavier Seron
Διάρκεια: 16 λεπτά

Κανόνας # 1: Μην ταΐζετε τις αρκούδες.
Κανόνας # 2: Μην πλησιάζετε σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.
Κανόνας # 3: Μην τρομάζετε τις αρκούδες.
Κανόνας # 4: Έχετε δεμένους τους σκύλους σας.
Τώρα που γνωρίζετε τους κανόνες, σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα στο φυσικό πάρκο της μαύρης αρκούδας.
Αίμα, σοκαριστικό χιούμορ και πολλά ειδικά εφέ, σε μια αιματοβαμμένη και τρελή κωμωδία.

OPERATOR
(Η ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ)
Μυθοπλασία / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Βραβείο BAFTA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Caroline Bartleet
Διάρκεια: 7 λεπτά

Παγιδευμένη στο φλεγόμενο σπίτι της, η Τζέμμα καλεί την Πυροσβεστική. Η τηλεφωνήτρια που απαντά στην κλήση της είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βασιστεί για να επιβιώσει και να σώσει τον γιο της, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στον πάνω όροφο.
Επτά λεπτά έντασης ενός συνταρακτικού δράματος.

LA CONTRE-ALLΙE
(Η ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ)
Μυθοπλασία / ΓΑΛΛΙΑ
Βραβείο CÉSAR, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Cécile Ducrocq
Διάρκεια: 30 λεπτά

Η Σουζάν είναι πόρνη εδώ και 15 χρόνια. Έχει την αυτάρκειά της, τους τακτικούς πελάτες της, την ελευθερία της. Μια μέρα, έρχονται να εγκατασταθούν κοντά της κάποιες νεαρές Αφρικανές πόρνες. Η Σουζάν απειλείται.
Μια δυνατή ταινία, που αναμειγνύει την ευθραυστότητα με τη σκληρότητα, μιλώντας χωρίς κλισέ για ένα θέμα ταμπού και για τις παθογένειες της κοινωνίας μας.

QUENOTTES
(ΔΟΝΤΑΚΙΑ)
Μυθοπλασία / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Βραβείο LËTZEBUERGER FILMPRÄIS, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Pascal Thiébaux & Gil Pinheiro
Διάρκεια: 13 λεπτά

Στο μυαλό όλων, ένα ποντικάκι είναι πάντα καλόκαρδο και γενναιόδωρο... Κι αν δεν είναι; Κι αν τελικά είναι ένας νευρωτικός ψυχοπαθής, κολλημένος με τη συλλογή του από οδοντικά τρόπαια;
Μια ταινία φαντασίας, στην οποία το γενναιόδωρο ποντικάκι των παιδικών μας χρόνων γίνεται ένας πραγματικός εφιάλτης.

NOMMER 37
(ΝΟΥΜΕΡΟ 37)
Μυθοπλασία / ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Βραβείο SAFTA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Travis Taute & Nosipho Dumisa
Διάρκεια: 26 λεπτά

Παγιδευμένος στο διαμέρισμά του, ένας άνθρωπος που έγινε πρόσφατα παραπληγικός και ο οποίος χρωστάει δανεικά σε έναν σαδιστή τοκογλύφο, παρακολουθεί τους γείτονές του με κιάλια. Όταν γίνει αυτόπτης μάρτυρας φόνου από έναν αδίστακτο κακοποιό, θα θέσει σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο εκβιασμού.
Ακροβατώντας μεταξύ αγωνίας, φόβου και απόγνωσης, οι Τράβις Ταούτε και Νοσίφο Ντουμίζα παρουσιάζουν ένα θρίλερ γεμάτο ένταση και ανατροπές.

VERBODEN VLUCHT
(ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ)
Ντοκιμαντέρ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Βραβείο GOUDEN KALF, 2015
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Hester Overmars
Διάρκεια: 56 λεπτά

Η συναρπαστική ιστορία απόδρασης μιας οικογένειας από την Ανατολική Γερμανία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένα ζευγάρι έφτιαξε ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος για να ξεφύγει με τα δύο παιδιά του από την κομουνιστική δικτατορία. Καταδόθηκαν, συνελήφθησαν από τη Στάζι και χωρίστηκαν. Τριάντα χρόνια μετά, η οικογένεια θυμάται την ιστορία της. Ποιες ήταν οι συνέπειες της αποτυχημένης απόδρασης; Και πώς αυτά τα γεγονότα επηρέασαν τις ιδέες τους περί ελευθερίας;

THE BALLAD OF IMMORTAL JOE
(Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΤΖΟ)
Animation / ΚΑΝΑΔΑΣ
Βραβείο CANADIAN SCREEN, 2016
Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Hector Herrera
Διάρκεια: 6 λεπτά

Ένας μυστηριώδης καουμπόης αφηγείται ένα στοιχειωμένο παραμύθι αγάπης και απώλειας. Κινούμενη ανάμεσα στον ηρωισμό και την τραγωδία, αυτή η ιστορία αποτελεί ένα εικαστικό αφιέρωμα στις μπαλάντες του Αμερικάνικου Βορρά, στα τραγούδια των καουμπόηδων και στις κλασικές σπαγκέτι γουέστερν ταινίες, με μια μουσική επένδυση από το γνωστό συγκρότημα εναλλακτικής κάντρυ The Sadies.

ON AIR
(ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ)
Μυθοπλασία / ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βραβείο LOLA, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Robert Nacken
Διάρκεια: 21 λεπτά

Δύο μποέμ τύποι εισβάλουν σε μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, με σκοπό να εκφράσουν δημόσια τις πολιτικές τους απόψεις.
Η πρόθεσή τους, όμως, να κάνουν τον κόσμο καλύτερο παίρνει μια ελαφρώς διαφορετική τροπή.

MAURICE
(ΜΩΡΙΣ)
Μυθοπλασία / ΚΑΝΑΔΑΣ (ΚΕΜΠΕΚ)
Βραβείο QUEBEC CINEMA GALA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: François Jaros
Διάρκεια: 14 λεπτά

Όλα θα πήγαιναν καλά. Ο Μωρίς το είχε αποφασίσει. Είχε κάνει και μια λίστα: επιλέγει την ημερομηνία, ανακοινώνει την παραίτησή του, πουλάει το αυτοκίνητό του, φτιάχνει την τέλεια τούρτα, βλέπει παλιούς φίλους και εκκενώνει το γκαράζ. Μετά, πεθαίνει αξιοπρεπώς.

BUNKER
(ΜΠΟΥΝΚΕΡ)
Μυθοπλασία / ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Βραβείο AMANDA, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Vibeke Heide
Διάρκεια: 31 λεπτά

Η Μόνικα προσπαθεί να αναθερμάνει τη σχέση που είχε με την παιδική της φίλη, Ιρένε. Μια εκδρομή σε ένα εγκαταλειμμένο γερμανικό μπούνκερ θα αποκαλύψει ότι οι προσβολές του παρελθόντος δεν έχουν ξεχαστεί και πως ο αγώνας για την εξουσία στη μεταξύ τους σχέση δεν έχει τελειώσει.
Μια γλυκόπικρη ταινία για την εύθραυστη φύση της φιλίας.

RAMONA
(ΡΑΜΟΝΑ)
Μυθοπλασία / ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Βραβείο GOPO, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Andrei Cretulescu
Διάρκεια: 21 λεπτά

Ένα κορίτσι. Μια νύχτα. Ένα αυτοκίνητο. Καμία σύμπτωση.
Μέσα σε 20 λεπτά, χρησιμοποιώντας μερικά αριστοτεχνικά πλάνα, ο Αντρέι Κρετουλέσκου μάς φέρνει στη διαδρομή μιας μυστηριώδους γυναίκας με μπεζ καπαρντίνα, για ένα νυχτερινό ταξίδι χωρίς όρια.
Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Η Ραμόνα;

ROCKMOUNT
(ΡΟΚΜΑΟΥΝΤ)
Μυθοπλασία / ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βραβείο IFTA, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Dave Tynan
Διάρκεια: 14 λεπτά

Κορκ, Ιρλανδία, 1982. Ο 11χρονος Roy Keane προσπαθεί να γίνει βασικός στην ομάδα της Ρόκμαουντ. Το έχει βάλει σκοπό. Είναι ο νεότερος και ο πιο μικρόσωμος παίκτης της ομάδας. Δεν έχει σημασία όμως. Αυτό το παράξενο αγόρι θα έχει μια λαμπρή πορεία.
Ένα δυνατό μάθημα αγωνιστικότητας, εμπνευσμένο από τα παιδικά χρόνια του διάσημου αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιρλανδίας.

THE PHOTOGRAPHERS
(ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ)
Μυθοπλασία / ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Βραβείο BLUE DRAGON, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Jaehyun Yoo
Διάρκεια: 16 λεπτά

Η Αγιούνγκ τριγυρνάει σε μια φτωχογειτονιά και φωτογραφίζει την περιοχή και τους κατοίκους της. Ξαφνικά, ακούγονται παράξενα σφυρίγματα, που την κυκλώνουν καθώς ανακαλύπτει μυστηριώδη πράγματα. Νευρική αλλά αποφασισμένη, η Αγιούνγκ συνεχίζει να τραβάει φωτογραφίες μέχρι το τέλος.

LE REPAS DOMINICAL
(ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ)
Animation / ΓΑΛΛΙΑ
Βραβείο CÉSAR, 2016
Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Céline Devaux
Διάρκεια: 15 λεπτά

Κυριακή. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ο Ζεμς παρατηρεί την οικογένειά του. Του κάνουν ερωτήσεις αλλά δεν ακούνε τις απαντήσεις του, του δίνουν συμβουλές που οι ίδιοι δεν ακολουθούν, τον χτυπούν και τον χαστουκίζουν, αλλά όλα είναι μια χαρά, μια και είναι το Κυριακάτικο Τραπέζι.

TWAAGA
Μυθοπλασία / ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Βραβείο AMAA, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Cédric Ido
Διάρκεια: 32 λεπτά

Το 1987, η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια χώρα στη δίνη της επανάστασης. Ο Μανού, ένα νεαρό αγόρι που λατρεύει τα κόμικ, ακολουθεί παντού τον μεγαλύτερο αδελφό του, Αλμπέρ. Όταν o Αλμπέρ αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα τελετουργικό μαγείας, ο Μανού συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν πραγματικές δυνάμεις ισάξιες με αυτές των υπερηρώων.
Ο Σεντρίκ Ιντό αφηγείται την ιστορία της Μπουρκίνα Φάσο, που γεννήθηκε από τον αντι-ιμπεριαλιστή ηγέτη Thomas Sankara, μέσα από τα αθώα μάτια του νεαρού ήρωα.

ALLES WIRD GUT
(ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ)
Μυθοπλασία / ΑΥΣΤΡΙΑ
Βραβείο ÖSTERREICHISCHER FILMPREIS, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Patrick Vollrath
Διάρκεια: 30 λεπτά

Ένας διαζευγμένος πατέρας συναντιέται με την 8χρονη κόρη του, Λία. Όλα μοιάζουν να είναι όπως κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, όμως μετά από λίγο η Λία αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι ξεκινά ένα μοιραίο ταξίδι.

THRILLER
Μυθοπλασία / ΙΤΑΛΙΑ
Βραβείο DAVID DI DONATELLO, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Giuseppe Marco Albano
Διάρκεια: 16 λεπτά

Ο Μικέλε έχει ένα όνειρο: Να χορέψει στην τηλεόραση όπως το είδωλό του, ο Michael Jackson. Δυστυχώς, τη μέρα της πρώτης του οντισιόν, γίνεται μια διαδήλωση ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου όπου δουλεύει ο πατέρας του. Αλλά ο Μικέλε έχει μια ιδέα...
Ο Τζουζέπε Μάρκο Αλμπάνο συνδέει με χιούμορ τις κοινωνικές και οικονομικές αντιξοότητες με ένα παιδικό όνειρο.

RAINBOW PARTY
(ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ)
Μυθοπλασία / ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Βραβείο EDDA, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Eva Sigurdardottir
Διάρκεια: 17 λεπτά

Σε μια ιστορία στρεβλωμένης αθωότητας, η 14χρονη Σοφία έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος της δημοφιλούς παρέας του σχολείου, αλλά για να τα καταφέρει θα πρέπει να κάνει μεγάλες θυσίες.
Ποιος είπε ότι οι νεαρές έφηβες είναι αγνές και αθώες;

MIŠKAS
(ΤΟ ΔΑΣΟΣ)
Animation / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Βραβείο SIDABRINÉ GERVÉ, 2016
Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Ignas Meilūnas
Διάρκεια: 12 λεπτά

Ένα ερημίτης επιστήμονας προσπαθεί να παγιδεύσει κάποιο μυθικό πλάσμα που ζει στο δάσος και λάμπει στο σκοτάδι, για να συμπληρώσει τη συλλογή του. Στήνει μια παγίδα, όμως σύντομα βρίσκεται ο ίδιος σε μια αναπάντεχη κατάσταση....
Ένα ευφυές και ποιητικό παραμύθι, για τα μυστικά του δάσους.

HOME SWEET HOME
(ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ)
Ντοκιμαντέρ / ΔΑΝΙΑ
Βραβείο ROBERT, 2016
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Katrine Philp
Διάρκεια: 28 λεπτά

Η 10χρονη Σαλίμα, Βιρμανέζα πρόσφυγας στη Μαλαισία, ξαναβρίσκεται με τον πατέρα και την αδερφή της που μετανάστευσαν στη Δανία πριν από 9 χρόνια.
Το Home Sweet Home είναι η ανακάλυψη μιας νέας χώρας και μιας νέας κουλτούρας, αλλά πέρα από αυτά είναι η εκ νέου ανακάλυψη της οικογένειας από ένα μικρό κορίτσι με τα όνειρα και τους φόβους του.

FURIANT
(ΠΑΓΩΝΙ)
Μυθοπλασία / ΤΣΕΧΙΑ
Βραβείο CESKÝ LEV, 2016
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Ondřej Hudeček
Διάρκεια: 27 λεπτά

Ένα αλλόκοτο και ομοερωτικό ειδύλλιο στη γραφική Βοημία του 19ου αιώνα, που μιλάει για την κρυφή, αλλά αληθινή ιστορία των νεανικών χρόνων ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας, με πρωταγωνιστή τον Julius Feldmeier (Nothing Bad Can Happen).
Αγωνία, γέλιο, βία, ελπίδα, καρδιά, γυμνό, σεξ και χάπι εντ. Κυρίως χάπι εντ.

THE DEATH OF A SECURITY GUARD
(Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑ)
Μυθοπλασία / ΤΑΪΒΑΝ
Βραβείο GOLDEN HORSE, 2015
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Σκηνοθεσία: Wei-Hao Cheng
Διάρκεια: 25 λεπτά

Ένας φύλακας που περιπολεί σε μια κατοικημένη περιοχή πεθαίνει. Η οικογένειά του υποπτεύεται πως αυτοκτόνησε λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Καθώς η ιστορία μεταδίδεται από τα ΜΜΕ, αρχίζουν να κυκλοφορούν διάφορες φήμες στο Ίντερνετ. Θα βρεθεί άραγε η αλήθεια;

Πρόγραμμα ταινιών

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Στις 18:00 Διάρκεια: 93΄
Kacey Mottet Klein, naissance d'un acteur Ελβετία, 14΄
Encontradouro Πορτογαλία, 21΄
Alike Ισπανία, 8΄
My Father's Truck Βραζιλία, 16΄
Aaranyak Ινδία, 21΄
Stutterer ΗΠΑ, 13΄

Στις 19:45 Διάρκεια: 117΄
Το σύκο Ελλάδα, 14΄
April Fool's Ισραήλ, 26΄
Ramona Μεξικό, 10΄
Kung Fury Σουηδία, 30΄
Ernie Biscuit Αυστραλία, 21΄
L’Ours Noir Βέλγιο, 16΄

Στις 22:00 Διάρκεια: 128΄
Operator Ηνωμένο Βασίλειο, 6΄
La Contre-allée Γαλλία, 29΄
Quenottes Λουξεμβούργο, 13΄
Nommer 37 Νότια Αφρική, 25΄
Verboden Vlucht Ολλανδία, 55΄

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Στις 18:00 Διάρκεια: 93΄
The Ballad of Immortal Joe Καναδάς, 7΄
On Air Γερμανία, 21΄
Maurice Καναδάς (Κεμπέκ), 14΄
Bunker Νορβηγία, 30΄
Ramona Ρουμανία, 21΄

Στις 19:45 Διάρκεια: 129΄
Παρουσίαση των σκηνοθετών 10΄
Rockmount Ιρλανδία, 14΄
The Photographers Νότια Κορέα, 16΄
Le Repas Dominical Γαλλία, 14΄
Twaaga Μπουρκίνα Φάσο, 30΄
Alles wird gut Αυστρία, 30΄
Thriller Ιταλία, 15΄

Στις 22:10 Διάρκεια: 105΄
Rainbow Party Ισλανδία, 15΄
Miškas Λιθουανία, 13΄
Home Sweet Home Δανία, 26΄
Furiant Τσεχία, 26΄
The Death of a Security Guard Ταϊβάν, 25΄

Πληροφορίες
ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
ΧΡΥΣΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
Πανόραμα 2016
33 ΤΑΙΝΙΕΣ, 32 ΧΩΡΕΣ, 37 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

7 & 8 Ιουνίου 2016 | Κεντρική Σκηνή | 18:00

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800

Κεντρική Σκηνή
Προβολές στις 18:00, στις 19:45 και στις 22:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1662/

Έκθεση εικόνων

FuriantAlikeErnie BiscuitQuenottes