7α Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ: Η τελετή απονομής στο Μουσείο Μπενάκη

Για έβδομη συνεχή χρονιά το περιοδικό ΔΟΜΕΣ διοργανώνει τα ομότιτλα αρχιτεκτονικά βραβεία , τιμώντας τους Έλληνες αρχιτέκτονες. Η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο. Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 152 έργα από περισσότερους των 400 αρχιτεκτόνων.

Κριτές της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, όπως κάθε χρόνο, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, στην έβδομη διοργάνωση, τους νικητές επιλέγουν ο Alberto Campo Baeza, διευθυντής του πολυβραβευμένου γραφείου Estudio de Arquitectura Campo Baeza (Μαδρίτη), ο David Chipperfield, διευθυντής του παγκοσμίου φήμης γραφείου David Chipperfield Architects (Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο, Σαγκάη), και ο Enrique Walker, διευθυντής του δημοφιλέστατου MA’s αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη).

Κατηγορίες Βραβείων:

  • Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο
  • Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη
  • Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα


Τα τρία βραβευθέντα έργα και μελέτες, μαζί με ακόμη οκτώ διακριθέντες συμμετοχές καθώς και 12 συμμετοχές που ξεχώρισαν, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο επόμενο τεύχος των ΔΟΜΩΝ, "Bραβεία ΔΟΜΕΣ 2016", που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής. Στην ειδική αυτή έκδοση , θα παρουσιαστούν, σε πρώτη δημοσίευση, οι κορυφαίες αρχιτεκτονικές δημιουργίες της τελευταίας διετίας, όπως αυτές προέκυψαν από την κρίση της επιτροπής.

Τα “ Βραβεία ΔΟΜΕΣ” είναι ένα ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε το περιοδικό ΔΟΜΕΣ το 2010, στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης Ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Μέσα στα επτά χρόνια του θεσμού, πάνω από 1000 προτάσεις έχουν κατατεθεί, ενώ μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως έχουν υπάρξει επικεφαλής στην κριτική επιτροπή, όπως οι:Inaki Abalos, πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης,Kenneth Frampton, ο πολυγραφότερος εν ζωή θεωρητικός αρχιτεκτονικής,Steven Holl, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας του 2003 σύμφωνα με το περιοδικό Time,Richard Meier, κάτοχος του βραβείου Pritzker, αντίστοιχου του Νόμπελ για την αρχιτεκτονικήBernard Tschumi, πρώην πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και γνωστός στο Ελληνικό κοινό για τον σχεδιασμό του ‘Νέου Μουσείου Ακροπόλεως’,Mirko Zardini, διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Καναδά, ενός εκ των σημαντικότερων αρχείων αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
  • Ημερομηνία: Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016
  • Ώρα έναρξης: 19.00
  • Είσοδος ελεύθερη
  • www.domes-architecture.com