Εκδηλώσεις 9/12-16/12/2015 στο Floral

Αφίσα, Ήρκου Αποστολίδη Αφίσα, Ήρκου Αποστολίδη

TETAΡTH 9/12/2015: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ήρκου Αποστολίδη «Ούτε πενηνταεφτά»

Το Floral και οι εκδόσεις Gutenberg σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ήρκου Αποστολίδη «Ούτε πενηνταεφτά» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Θα μιλήσει και θα διαβάσει ὅ,τι θέλει ο Πάρις Τακόπουλος, που δεν χρειάζεται συστάσεις!
&
Ο Στάντης Ρ. Αποστολίδης, φιλόλογος - ιστορικός

Ὁ ποιητής - κανένας «ποιητής»!
Ὁ Ἧρκος Ἀποστολίδης, φιλόλογος, ἱστορικός, ἐπιμελητὴς ἐκδόσεων κλασσικῶν κειμένων φιλοσοφίας καὶ λογοτεχνίας - σκέττος.

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Write for the Rights Party με την Idra KayneWrite for the Rights Party με την Idra Kayne

ΠΕΜΠΤΗ 10/12/2015: Write for the Rights Party με την Idra Kayne- από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει πάρτι για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων στο Floral Cafe. Μαζί μας θα τραγουδήσει η μουσικός Idra Kayne.

Στο χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα να υπογραφούν γράμματα αλληλεγγύης για τις 5 υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση του Κώστα και στα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια παγκόσμια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μέλη, υποστηρικτές και ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας αναλαμβάνουν δράση και γράφουν γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης για να αλλάξουν τις ζωές ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις 20:30 | Είσοδος ελεύθερη

Blueberry JamBlueberry Jam

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12/2015: BLUEBERRY JAM

Οι Blueberry Jam είναι ένα 8μελές μουσικό σχήμα που πήρε την τελική μορφή του τον χειμώνα του 2013. Από τότε τους παρακολουθούμε ενεργά σε live εμφανίσεις σε όλη την Αθήνα. Η μουσική τους κινείται σε μονοπάτια που μας θυμίζουν κάτι απο την Αφρο-αμερικανική εποχή του 1960, όταν γεννιόταν η funk. Αγαπημένες διασκευές με έντονο groove και ήχο άκρως χορευτικό.

Στις 22:00 | Είσοδος 3 ευρώ

JazzMatazzJazzMatazz

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12/2015: JAZZMATAZZ

Μετά από δίσκους και δισκάκια, παραστάσεις και παιξίματα, ενορχηστρώσεις, ανασυνθέσεις και επεκτάσεις.
Οι JazzMatazz ξαναχτυπούν!
Οι εκρηκτικοί JazzMatazz επιστρέφουν στο αγαπημένο τους στέκι πιάνοντας το μουσικό νήμα για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να παίξουν πολύ, δυνατά και καταιγιστικά.
Δικά τους και αγαπημένα swing και blues κομμάτια (πολλά από αυτά βρίσκονται στο δίσκο τους "ΚΡΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΠ ΓΚΕΡΛΣ"), αλλά και διασκευές από αγαπημένα ελληνικά και όχι μόνο κομμάτια (μεταλλαγμένα μοναδικά όπως μόνο αυτοί το κάνουν!) θα πλημμυρίσουν το χώρο.
Με όπλα τους τα καυστικά ελληνικά τους στιχάκια που κάνουν φύλλο και φτερό την κοινωνική πραγματικότητα, τα εμπρηστικά τους σόλο και τις πλούσιες φωνές, έρχονται να διαγράψουν σοβαροφάνειες, έτοιμες φόρμες και προβλεπόμενα.

Η εφταμελής πλέον μπάντα, είναι ένας μουσικός οδοστρωτήρας, που παίζει για τον κόσμο και μαζί με αυτόν στήνοντας μια λαϊκή jazz γιορτή!

Τα λάηβ των JazzMatazz στο μαγαζί γωνία της μπλε πολυκατοικίας είναι πλέον ένας θεσμός που δεν πρέπει να χάσετε!

  • Κιθάρα, φωνή: Παυλέας
  • Φωνή: Μαρία Βασιλοπούλου
  • Ντραμς: Διονύσης Κώνστας
  • Πιάνο: Νίκος Δρογώσης
  • Κλαρίνο, lap steel guitar: Γιώργος Κούτρας
  • Κοντραμπάσο: Γιώργος Κοκκινάρης
  • Φυσαρμόνικα: Ιάκωβος Κρόκος

Στις 22:00 | Είσοδος 4 ευρώ

Miss CatalinaMiss Catalina

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/12/2015: MISS CATALINA

H Miss Catalina, sound selector par excellence και οι feelgood ιδιότητες των μουσικών της επιλογών, ολοκληρώνουν το Σαββατοκύριακο και δίνουν το έναυσμα της νέας εβδομάδας γλυκά και κεφάτα.
Τo εκλεκτικό dj set της είναι εμπνευσμένο από τα περιπετειώδη ταξίδια της σε όλη την υδρόγειο.

Κάθε Κυριακή απόγευμα λοιπόν, στα decks του Floral βρίσκεται η music traveller της πόλης μας, Miss Catalina.

Links
https://www.facebook.com/MissCatalina.world
http://www.mixcloud.com/Miss_Catalina/

Στις 19:30 | Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Γεωργιάδου «24 Συνοικίες»Παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Γεωργιάδου «24 Συνοικίες»

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/12/2015: Παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Γεωργιάδου «24 Συνοικίες» - Φωτογραφικό οδοιπορικό με οδηγό το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη Η ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Από τον Πειραιά ως την Κηφισιά, δεκάδες διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας με το δικό τους κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα κρύβουν τις δικές τους ιστορίες, τη δική τους ατμόσφαιρα. Όλες όμως τις ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Oι γραμμές του Ηλεκτρικού. Η Όλγα Γεωργιάδου, έχοντας ως ερέθισμα το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, Η Αθήνα της μιας διαδρομής, ταξίδεψε για πέντε μήνες σε 24 συνοικίες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο όμοιες μεταξύ τους και κατέγραψε με τον φωτογραφικό της φακό άγνωστους δρόμους αλλά και κλασικές διαδρομές, ιστορικά κτίρια, νεοκλασικά σπίτια, μικροαστικά διαμερίσματα αλλά και μοντέρνες πολυκατοικίες, στέκια και ανθρώπους σε κίνηση. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 7:30 θα ταξιδέψουμε κι εμείς μαζί της στις αγαπημένες της συνοικίες και θα μοιραστούμε μυστικά που κάθε Αθηναίος οφείλει να ξέρει.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας και ο Κώστας Γιαβής, φωτογράφος.
Διαβάζει ο ηθοποιός Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος.

Στις 19:30 | Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στράτου ΘεοδοσίουΠαρουσίαση του νέου βιβλίου του Στράτου Θεοδοσίου

ΤΡΙΤΗ 15/12/2015: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στράτου Θεοδοσίου «Βυζάντιο & Σλάβοι - H ιστορική πορεία των βαλκανικών κρατών από την κάθοδο των σερβικών φύλων έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης», εκδόσεις Δίαυλος

Η σχέση του Βυζαντίου με τους Σλάβους ούτε ιδιαίτερα μελετημένη είναι, ούτε γενικότερα γνωστή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Ο συγγραφέας, καθηγητής Αστρονομίας, με αφορμή τη μελέτη της επίσημης επίσκεψης δύο βυζαντινών λογίων και αστρονόμων, του Θεοδώρου Μετοχίτη και του Νικηφόρου Γρηγορά στη σερβική βασιλική αυλή -στις αρχές του 14ου αιώνα- ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ Βυζαντίου και Σλάβων. Αρχίζει με την ιστορική πορεία των Σλάβων στα Βαλκάνια, δηλαδή με τη διείσδυση των σερβικών φύλων στα παραδουνάβια εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά τον 7ο αιώνα και παρακολουθεί την όλη ανάπτυξή τους από μικρές και αδύναμες ζουπανίες σε ένα ενιαίο κράτος και στη συνέχεια σε μια ισχυρή -αν και εφήμερη- σερβική αυτοκρατορία επί Στέφαν Ντούσαν κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο.

Με οδηγό λοιπόν τη σερβική ιστορία, ο συγγραφέας παρουσιάζει τις σχέσεις όλων των σλαβικών βαλκανικών λαών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ισχυρή Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται παράλληλα όλοι οι ηγεμόνες και οι βασιλείς των βαλκανικών κρατών, καθώς και η «πορεία» των κρατών αυτών στις βυζαντινές επαρχίες του Δούναβη από τον 7ο αιώνα έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα του 15ου αιώνα, που τουλάχιστον χρονικά συμπίπτει με την κατάρρευση όλων των βαλκανικών ηγεμονιών από την επέλαση των δυναμικών οθωμανικών τουρκικών ορδών. Οι σχέσεις των βαλκανικών λαών μεταξύ τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ διαπλέκονται και με την πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας -ιδιαίτερα κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο-, πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Κωνσταντίνας ΚορρυβάντηΠαρουσίαση ποιητικής συλλογής της Κωνσταντίνας Κορρυβάντη

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/12/2015: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ποιητικής συλλογής της Κωνσταντίνας Κορρυβάντη

  • Μιλούν: Παυλίνα Παμπούδη, συγγραφέας, Ευαγγελία Κουλιζάκη, κριτικός λογοτεχνίας και εκδότρια
  • Χρήστος Γιαννακός, συγγραφέας

Κωνσταντίνα Κορρυβάντη - Μυθογονία
«Μία ζωή κρεμασμένη στο νήμα.
Ο Ιησούς -τουλάχιστον- διδάσκει επιθυμία, κι όχι ηθική.
Αλλά και πάλι στα γόνατα πως να ισορροπήσει κανείς;»
Η Μυθογονία είναι διακριτός επιστημονικός κλάδος που εξετάζει ιστορίες βασισμένες στην παράδοση και στο θρύλο. Τον τίτλο αυτό επιλέγει η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη για να συνθέσει, στην πρώτη εμφάνισή της στα γράμματα, μια ποιητική αλληγορία που αφορά και αναφέρεται σε γυναικεία μυθικά πρόσωπα, σε γυναίκες: «Πιστές στη θνητή φύση/ του έρωτα, στην ιδέα ενός ήλιου/ που βασιλεύει».

Με πρώτη την Αράχνη, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας που αναφέρεται στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη επιλέγει είκοσι δύο γυναίκες, στις οποίες αφιερώνει είκοσι τρία ποιήματα, και έναν άντρα με τον οποίο και καταλήγει η συλλογή: τον Τρίτωνα θεότητα της θάλασσας: «Δώσε μου το χέρι σου/ κράτησε την ανάσα μου.// Ποιος να φοβηθεί κατακλυσμούς/ όταν ανοίγουν οι ουρανοί;// Απόψε σμιλεύουμε έναν στρόβιλο/ από πηλό».
Στις γυναικείες μορφές που επιλέγονται ως ποιητικά υποκείμενα της συλλογής θα πρέπει να προστεθεί τέλος και η Ανάφη, το νησί όπου βρήκαν με τη βοήθεια του Απόλλωνα καταφύγιο οι Αργοναύτες, στη διάρκεια της επιστροφής τους από την Κολχίδα: «Κάτω στην αμμουδιά των Αγίων/ με το εκκλησάκι και τον θρύλο να λέει,/ είσαι μία μικρή παραφωνία.// Από τα χέρια σου πετούν οι διαλεχτές σου πέτρες/ τα ψαράκια που χαϊδεύουν τα κύματα,/ ή αλλιώς η μία βραδιά του Ιάσονα.// Εκείνη η παράξενη έλξη/ για γυναίκες και νησιά που αναδύονται./ Αυτό το αντίστροφο βάφτισμα.
Μανδραγόρας

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

FLORAL:
Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων / Τ: 210 3800070 / www.floralcafe.gr

www.facebook.com/floral.exarhia
www.twitter.com/FloralExarhia
www.instagram.com/FloralExarchia
www.youtube.com/FloralExarchia

Ετικέτες

Έκθεση εικόνων

Blueberry JamΚωνσταντίνα Κορρυβάντη