Ντοκιμαντέρ "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο"

Αφίσα, "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο" Αφίσα, "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο"

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με το ντοκιμαντέρ "Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο", που υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ. Η πρώτη παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα).

Πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.

Η τελευταία αυτή παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασίζεται στο ημερολόγιο “Ιστορίες του Kαστελλορίζου” της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, στο βιβλίο “Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο 1890-1948” των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή, αλλά και σε πλούσιο αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και της ΕΡΤ.

  • Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
  • Συμπαραγωγή: ΟΤΕ TV - ΕΡΤ
  • Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου - Άγγελος Κοβότσος
  • Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
  • Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
  • Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
  • Αφήγηση: Νένα Μεντή - Γιώργος Κέντρος
  • Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο Στην άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο/1890-1948 των Ν. Γ. Παπαναστασίου και Ν. Κ. Βογιατζή. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί και η ομώνυμη εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες του Καστελλορίζου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ