1ο TEDxChania: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Φέτος τα Χανιά ανεβάζουν στροφές με το πρώτο TEDxChania που θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και έχει θέμα "Τετραγωνίζοντας τον κύκλο". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δοθέντος ενός κύκλου, δε μπορεί να σχεδιαστεί με κανόνα και διαβήτη ένα τετράγωνο με ίδιο εμβαδόν.

Αν όμως εξορίσουμε την πραγματικότητα στη σφαίρα της ποιητικής μεταφοράς, το πρόβλημα μετατίθεται από την επιστήμη στους προσωπικούς μας στόχους. Με τον διαβήτη σχεδιάζεται ένας κύκλος με κέντρο εμάς και ακτίνα το εκτόπισμά μας, ο οποίος εμπεριέχει τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές μας. Με τον κανόνα σχεδιάζονται τέσσερις γραμμές, περιμετρικά του κύκλου, ορίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες θα εξελιχθούμε.

Αυτά τα ξέρουμε όλοι, απλώς τα λέμε πιο ποιητικά. Η πρόκληση αρχίζει όταν αναρωτηθούμε: ποιος κρατάει τον κανόνα και ποιος τον διαβήτη; Έχουμε έλεγχο στον σχεδιασμό ή είναι όλα δοσμένα; Και, τα όρια, είναι πράγματι περιορισμοί, ή κίνητρο εξέλιξης;

Οι φιλοσοφικές και πρακτικές προεκτάσεις των ερωτημάτων αυτών ενέπνευσαν μία ομάδα νέων να οργανώσουν το πρώτο TEDxChania. Δεκαεννέα προσωπικότητες και ισάριθμα όνειρα και φιλοδοξίες, βρήκαν ένα σημείο τομής: ένα κώδικα επικοινωνίας και έναν κοινό προβληματισμό. Ο καθένας με τις δεξιότητες και τον τρόπο του, ανέλαβε το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διεκπεραίωση άγνωστων έως τώρα καθηκόντων. Με εργαλεία τη διάθεση, τη συνεργασία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έφερε ο καθένας, η δυναμική της ομάδας είναι υποσχόμενη μα και εν εξελίξει. Ο κύκλος μεγαλώνει.

Ο στόχος; Να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις αυτές σε μία πόλη με ισχυρές παραδόσεις, μα και δίψα για καινοτομία. Σε μία πόλη δεμένη με το παρελθόν της που, άλλοτε την κρατάει πίσω, κι άλλοτε της δίνει την ώθηση που χρειάζεται για να χαράξει μεγαλύτερους κύκλους, ομόκεντρους.

Το αποτέλεσμα; Ελπίζουμε να καταφέρουμε να διασαφηνίσουμε τους περιορισμούς, μόνο και μόνο για να τους ανατρέψουμε. Να εξελιχθούμε, και μαζί μας να εξελιχθούν οι συνθήκες που μας περιορίζουν. Να αυξήσουμε το διαμέτρημά μας, για να πλησιάσουμε τα όρια, να τα ξεπεράσουμε και τελικά, να τα εμπεριέξουμε.

Το TEDxChania είναι μία διοργάνωση με σκοπό την επικοινωνία ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Βασισμένο στα πλαίσια της TED, που εδώ και 25 χρόνια προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το TEDxChania θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Με 15 ομιλητές, 4 performaces και 4 workshops, το TEDxChania από τις 10:00 και για 12 ώρες υπόσχεται να ψυχαγωγήσει και να δώσει τροφή για σκέψη, με ομιλίες που θα κινηθούν γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης: «Τετραγωνίζοντας τον Κύκλο».

Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), Ενετικό Λιμάνι Χανίων, Κρήτη
  • Ημερομηνία: 10 Οκτωβρίου 2015, στις 10.00
  • Πληροφορίες: www.tedxchania.com