Sani Festival 2015

Sani Festival 2015 Sani Festival 2015

Το Sani Festival, μια γιορτή της μουσικής, που ξεκίνησε το 1993, για να καθιερωθεί μετά από 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας ως μια διοργάνωση με υψηλό προφίλ και διακριτό στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας, αποκτώντας στην πορεία και διεθνές αντίκτυπο, οδεύει αισίως στην 23η διοργάνωσή του παρασύροντας μας στη μαγεία του.

Ιδιαίτερα γνωστό διεθνώς πλέον για το τριήμερο αφιέρωμά του στην παγκόσμια σκηνή της jazz, μέσω της θεματικής ενότητας "Jazz on the Hill", το Sani Festival ταυτοποιήθηκε ως ένα μουσικό –κυρίως- φεστιβάλ, με σαφείς θεματικές ενότητες, που αγκαλιάζουν μουσικά είδη πολλές φορές μη "εμπορικά", ενώ στην πορεία φλέρταρε και με άλλες τέχνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τη μουσική.

Για την 23η έκδοση της καλοκαιρινής γιορτής της μουσικής, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Sani Festival, Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, μιλώντας για το φετινό προγράμμα, τονίζει ότι στήθηκε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη φιλοσοφία και τους κύριους στόχους του φεστιβάλ,

  • που γεφυρώνουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, αυτούς του πολιτισμού και του τουρισμού,
  • που αναδεικνύουν τη βασική αξία της πολιτιστικής αποκέντρωσης μέσα από εκδηλώσεις υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας
  • που αναπτύσσουν τον διάλογο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης με την ουσιαστική επικοινωνία των ανθρώπων -γηγενών και ξένων επισκεπτών της περιοχής- μέσα από την τέχνη
  • που συνδέουν την ποιοτική ψυχαγωγία με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ενός διαφοροποιημένου, επιμελημένου τουριστικού προιόντος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δομημένο σε θεματικές ενότητες με κύριο συστατικό τις αποκλειστικές μετακλήσεις ανερχόμενων, αλλά και καταξιωμένων δημιουργών του παγκόσμιου μουσικού γίγνεσθαι, αλλά και την ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Σ' αυτό το πνεύμα, στόχος του προγραμματισμού για τη φετινή έκδοση του "Jazz on the Hill" είναι η γνωριμία με το κοινό διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών της jazz, σε μια θεματική που αφορά στους άνδρες jazz vocalists.

Τέσσερις άνδρες μουσικοί και βιρτουόζοι του είδους, οι Chris Potter, Dave Holland, Lionel Loueke και Eric Harland θα ανοίξουν τη φετινή αυλαία του "Jazz on the Hill", μια εισαγωγή στην καθαρόαιμη αυτοσχεδιαστική jazz. (11/7/2015)

Στη συνέχεια, ο Hugh Coltman, o προτεινόμενος rising star της φετινής ενότητας του Jazz on the Hill, στην πρώτη και αποκλειστική εμφάνισή του στην Ελλάδα, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Λόφο της Σάνης το νέο του project, τις διασκευές των τραγουδιών του Nat King Cole με τα οποία μεγάλωσε και φυσικά αγάπησε. (17/7/2015)

Η θεματική του Jazz on the Hill κλείνει με έναν καλλιτέχνη-πολιτιστικό σύμβολο στις ΗΠΑ. Ο βραβευμένος πολλάκις με Grammy Kurt Elling, ένας από τους διασημότερους jazz vocalists με πολλές διακρίσεις και βραβεία κι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της jazz στην εποχή μας- ανεβαίνει στο Λόφο της Σάνης για μια και μοναδική συναυλία στον ελλαδικό χώρο. (18/7/2015)

Μια σημαντικότατη μουσική προσωπικότητα, ένας από τους κυριότερους και διασημότερους εκπροσώπους της world music, ο Salif Keita, θα εκπροσωπήσει μ' ένα ιδιαίτερο ακουστικό project το είδος στη θεματική "Sounds of the World". (31/7/2015)

Τέλος, τρεις ξεχωριστές συναυλίες, το περιεχόμενο των οποίων αναδεικνύει την ελληνική δημιουργία στο σύνολό της μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη μουσική, θα συνθέσουν την ενότητα "Greek Variations".

Από την ελληνική μουσική σκηνή θα θαυμάσουμε το "Play" με την Έλλη Πασπαλά και τον Vassilikos (25/7/2015), τη ∆ήμητρα Γαλάνη σε ένα μοναδικό, οπτικοακουστικό πρότζεκτ με τίτλο "Chronos" (8/8/2015) και μια σύμπραξη του Φίλιππου Πλιάτσικα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια μουσική παράσταση με τίτλο "The Other Side of Greece" (14/8/2015).

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

www.sanifestival.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
JAZZ ON THE HILL

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland

Τέσσερις σπουδαίοι άνδρες τζαζίστες ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε μια μοναδική μουσική σύμπραξη για την έναρξη του 24ου Jazz on the Hill.
Το all-star κουαρτέτο καθαρόαιμης αμερικανικής τζαζ των Chris Potter, Dave Holland, Lionel Loueke & Eric Harland, με την ιδιαίτερη μεταξύ τους μουσική χημεία, δημιουργεί μια εκρηκτική jazz ατμόσφαιρα που θα συναρπάσει.
Παγκόσμιας κλάσης σολίστ, συνθέτης και επιτυχημένος bandleader, ο σαξοφωνίστας Chris Potter έχει αναδειχθεί ως ένα κορυφαίο φαινόμενο της γενιάς του. Το Downbeat τον αποκάλεσε «Έναν από τους πιο μελετημένους (και αντιγραμμένους) σαξοφωνίστες του πλανήτη», οι Jazz Times τον αναγνώρισαν ως «Μια προσωπικότητα διεθνούς φήμης», ενώ ο σαξοφωνίστας Dave Liebman τον χαρακτήρισε, απλά, ως «Έναν από τους καλύτερους μουσικούς του χώρου».
Υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Grammy για το σόλο του με τίτλο In Vogue, ενώ έχει ηχογραφήσει δίσκους με πολλούς κορυφαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής, που περιλαμβάνουν ονόματα όπως Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, Mingus Big Band, Paul Motian, Ray Brown, κ.α.

Ο master του τόνου και του ρυθμού, μπασίστας και συνθέτης Dave Holland, διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία του ως καλλιτέχνης και η μουσική του έχει να επιδείξει μια πλούσια, καλειδοσκοπική ιστορία. Ξεκίνησε την ανοδική πορεία του συμμετέχοντας στην περίφημη Miles Davis Band, την οποία και εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη δημιουργία της δικής του μουσικής. Ο Jack de Johnette σημειώνει ότι «Είναι ένας από τους λίγους μπασίστες που μπορούν να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο ακροατήριο παίζοντας σόλο. Έμαθε από τον Miles να έχει μια ξεχωριστή άποψη στο παίξιμό του».
Στην πορεία σύναψε δυνατές συνεργασίες με θρύλους της τζαζ όπως τον ντράμερ Billy Higgins, τον πιανίστα Hank Jones, την Betty Carter και τον Herbie Hancock, με τον οποίο συνεργάστηκε τελευταία φορά το 2008 στον δίσκο River: The Joni Letters, που βραβεύτηκε με Grammy το 2008 ως το άλμπουμ της Χρονιάς.
Ο Dave Holland και ο Chris Potter έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στη μουσική τους πορεία και εισήγαγαν μια ιδιαίτερη προοπτική στη μουσική της γενιάς τους.
Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Lionel Loueke κατάγεται από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και είναι ένα από τα διαμάντια της δισκογραφικής εταιρείας Blue Note. Στο μουσικό ιστορικό του έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες ως side man με τους Terence Blanchard, Charlie Haden, Cassandra Wilson, Herbie Hancock, Anjelique Kidjo και Carlos Santana.
Ο Αμερικανός ντράμερ Eric Harland, γνώριμος ήδη στο φιλόμουσο κοινό του Sani Festival από τη συμμετοχή του στο πλευρό του Charles Lloyd, το 2006, είναι ένας από τους πιο ενεργούς καλλιτέχνες της σύγχρονης jazz, δίνοντας συχνά συναυλίες με τους Charles Lloyd, Joshua Redman, Stefon Harris, Dave Holland's Prism και την SF Jazz Collective. Επιπλέον, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τους Betty Carter, Ravi Coltrane, Wynton Marsalis, Terence Blanchard, ενώ αριθμεί συμμετοχές σε πάνω από 200 άλμπουμ και αρκετές υποψηφιότητες για βραβείο Grammy.
http://www.imnworld.com/artists/detail/7/Dave-Holland
http://www.imnworld.com/artists/detail/90/Chris-Potter

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015
HUGH COLTMAN – SHADOWS – τραγούδια του Nat King Cole

Το Sani Festival, πιστό στον στόχο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης να συστήνει στο ελληνικό κοινό ανερχόμενους καλλιτέχνες, που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στο διεθνές jazz μουσικό στερέωμα, υποδέχεται φέτος τον Hugh Coltman. Δεν πρόκειται για έναν debutant male vocalist: ο Βρετανός μουσικός με τις μεταξένιες συνθέσεις μετράει ήδη τέσσερις δισκογραφικές δουλειές με τους Hoax, την πρώτη του μπάντα, με την οποία άρχισε να κερδίζει τη δημοσιότητα και να κατακτά τον κόσμο ήδη στην ηλικία των 19 ετών. Μέσα απ' αυτές τις δουλειές τον ανακάλυψε ο θρυλικός παραγωγός Mike Vernon, στις συνεργασίες του οποίου καταγράφονται οι David Bowie, Eric Clapton κ.α. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Coltman θα εγκαταλείψει μια λαμπρή πορεία, που του χαρίζει sold out παραστάσεις, για να μετακομίσει στο Παρίσι, προς εξερεύνηση ενός νέου, άγνωστου μουσικού κόσμου.

Ξεκινώντας από το μηδέν, ως μουσικός στους δρόμους του Παρισιού, τραβά την προσοχή του Γάλλου rapper Spleen (συνεργασίες με Coco-Rosie Devendra Benhart). Μαζί ξεκινούν ένα ντουέτο που εξελίσσεται στη μπάντα Heez Bus, κερδίζοντας εκπληκτική φήμη για τις live εμφανίσεις τους, αλλά και δισκογραφικό ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας Zero Killed στη Γαλλία, ο Coltman συναντά νέους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων ο Eric Legnini, και μαζί περιοδεύουν σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική, ενώ ηχογραφούν το άλμπουμ Sing Twice, το οποίο αποθεώνεται από τους κριτικούς και προτείνεται για το σημαντικό βραβείο Victoire de Jazz, στην κατηγορία Καλύτερο Νέο Άλμπουμ.

Ο Hugh Coltman έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια αποκλειστική συναυλία στο Λόφο της Σάνης, με τον τίτλο Shadows - Songs of Nat King Cole. Το μουσικό αυτό project είναι μια ιδέα του ίδιου το Coltman, ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο καλλιτέχνη της μητέρας του, με μοναδικές διασκευές των τραγουδιών του Nat King Cole, που αποτέλεσαν μέρος του παιδικού του soundtrack και επιρροή του.
http://www.french-music.org/artist/1059-hugh_coltman.html

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015
KURT ELLING – Passion World

Ο βραβευμένος με Grammy Kurt Elling είναι ο μεγάλος φιλοξενούμενος του φετινού αφιερώματος στους jazz vocalists. Ένας από τους πλέον καταξιωμένους ερμηνευτές της jazz παγκοσμίως, αφού επί πολλά χρόνια κατείχε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία των κριτικών του περιοδικού Downbeat, έχει ανακηρυχθεί 8 φορές Καλύτερος Άνδρας Τραγουδιστής της Χρονιάς από την Jazz Journalists Association, και τα 10 άλμπουμ του έχουν προταθεί για βραβείο Grammy.
Η μαγική φωνή του βαρύτονου Kurt Elling απλώνεται σε 4 οκτάβες, παρουσιάζοντας άψογη τεχνική και συναισθηματικό βάθος. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις, αλλά και σύγχρονες διασκευές κλασικών, ενώ βασικό στοιχείο στην ερμηνεία του αποτελεί ο εμπνευσμένος αυτοσχεδιασμός, το scatting και η αφήγηση.
Ο Kurt Elling είναι διάσημος για το vocalese – ένα είδος ερμηνείας της jazz, όπου οι στίχοι, αντί για ακατάληπτες συλλαβές «ντύνουν» jazz αυτοσχεδιασμούς, με εξαίρετα παραδείγματα τους σολιστικούς αυτοσχεδιασμούς των Wayne Shorter, Keith Jarrett και Pat Metheny. Κριτικοί έχουν γράψει πως «Στην τέχνη του Elling, η φωνή της Jazz δίνει μια νέα πνευματική διάσταση στον αρχαίο, γλυκό και δυνατό δεσμό μεταξύ ποίησης και μουσικής».
Οι New York Times επισημαίνουν πως «Ο Elling είναι η πιο ξεχωριστή ανδρική φωνή της εποχής μας», ενώ η Washington Post προσθέτει ότι «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κανένας άλλος jazz τραγουδιστής δεν υπήρξε τόσο τολμηρός, δυναμικός και ενδιαφέρων όσο ο Kurt Elling».
Η αποκλειστική συναυλία στο πλαίσιο του Sani Festival φέρει τον τίτλο Passion World. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα –επίτευγμα με τραγούδια αγάπης απ' όλο τον κόσμο, τα οποία ερμηνεύονται στη γλώσσα τους. Το Passion World είναι ένα πρότζεκτ - μουσικό μαγικό χαλί που θα μας παρασύρει σ' ένα συναρπαστικό, ρομαντικό ταξίδι.
http://kurtelling.com

SOUNDS OF THE WORLD

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015
SALIF KEITA – Acoustic Project

Ο Salif Keita, τραγουδοποιός από το Μάλι, είναι το διασημότερο αστέρι της αφρο-ποπ μουσικής παγκοσμίως. Μοναδικός όχι μόνο για τη φήμη του ως η «Χρυσή Φωνή της Αφρικής», όπως τον αποκαλούν, αλλά και για τον αλμπινισμό.
Απόγονος βασιλικής οικογένειας, με ρίζες που οδηγούν στον Soundjata Keita - ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι το 1240 - ο Salif γεννήθηκε αλμπίνος και αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του και την κοινωνία, αφού στην κουλτούρα των Mandinka ο αλμπινισμός εκλαμβάνεται ως σημάδι του διαβόλου και ως εκ τούτου θεωρείται κακός οιωνός, αλλά και για την επιλογή του να ασχοληθεί με τη μουσική.
Ο Keita, όμως, ήταν αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του και ξεκινά την καριέρα του στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σύντομα σχηματίζει τους Les Ambassadeurs, μια από τις πιο σημαντικές μπάντες της Δυτικής Αφρικής, που χάραξαν το δρόμο για τις επόμενες γενιές της αφρικανικής μουσικής. Στην εντυπωσιακή δισκογραφία που ακολουθεί συμμετέχουν καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι ιδρυτές του Weather Report, Joe Zawinul και Wayne Shorter, ο ντράμερ Paco Sery, ο κιθαρίστας Carlo Santana και ο Bill Summers στα κρουστά. Μέσα απ' αυτές τις συνεργασίες, ο Salif Keita επεκτείνει τα μουσικά του σύνορα και σχηματίζει ένα ξεχωριστό μουσικό ήχο, στον οποίο η rock, funk και η jazz συνδυάζονται με τις ρίζες της παράδοσης των griot, στη Δυτική Αφρική.
Το πρόγραμμα του The Acoustic Tour, που θα παρουσιάσει στον Λόφο της Σάνης, αφηγείται τη μουσική πορεία του Salif Keita, επιλέγοντας κλασικά κομμάτια από το εντυπωσιακό ρεπερτόριό του. Μετά από μερικά χρόνια εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και εισαγωγής ηλεκτρονικών στοιχείων στη μουσική του, επιστρέφει σήμερα με μια πιο ενδόμυχη και ακουστική φόρμουλα. Συνοδευόμενος από 4 εξαίρετους μουσικούς στα παραδοσιακά έγχορδα και κρουστά της Δυτικής Αφρικής, (κιθάρα, τύμπανα, κόρα, n'goni), αλλά και συνοδεία δύο φωνών, ο Salif Keita θα παρουσιάσει ένα μύχιο μουσικό πρόγραμμα, ταξιδεύοντας το κοινό του στην καρδιά της σύγχρονης ψυχής και κουλτούρας των Mandinka.
http://salifkeita.net

GREEK VARIATIONS

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015
PLAY: Έλλη Πασπαλά – Vassilikos

Είναι πάντα ευτυχής συγκυρία όταν δυο σημαντικοί ερμηνευτές, όπως η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos, ανακαλύπτουν ότι μοιράζονται κοινές μουσικές αναφορές: την αφοπλιστική ειλικρίνεια της Joni Mitchell, την ονειρική μαγεία του Henri Mancini, τη σκοτεινή, υπόγεια μουσική του Τom Waits, τις μοναδικές μελωδίες των The Beatles και φυσικά τη βαθύτατη λαϊκή ευγένεια του Βασίλη Τσιτσάνη και την αξεπέραστη γοητεία του κόσμου του Μάνου Χατζιδάκι.
Η νέα τους αυτή συνάντηση, που θα παρουσιαστεί και στο Λόφο της Σάνης, τους βρίσκει πιο ώριμους και γεμάτους έμπνευση για ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από απρόβλεπτες μουσικές στάσεις, σε τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Οι ζωές τους άλλωστε μοιράζονται στο «εδώ» και στο «εκεί»: η Έλλη Πασπαλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, αλλά επέλεξε να ζει στην Ελλάδα, ενώ ο Vassilikos γεννήθηκε εδώ, αλλά επέλεξε να ζει και να δημιουργεί στην Ευρώπη, με τελευταίο σημερινό σταθμό το Λονδίνο. Αυτές οι προσωπικές διαδρομές καταγράφονται και μέσα από μουσικές επιλογές, «ντόπιες» και «αλλοδαπές», που σχηματίζουν ένα απρόβλεπτο και σαγηνευτικό μουσικό πρόγραμμα.
Στο πλάι τους, δύο σημαντικοί Έλληνες μουσικοί: ο σαξοφωνίστας και συνθέτης David Lynch και ο πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής. Μια απρόοπτη συνάντηση με διαδραστικό χαρακτήρα, όπου οι δυο τους τραγουδούν, αλλά όχι μόνο: αναλαμβάνουν το ρόλο μουσικών -με την Έλλη να παίζει πιάνο και κρουστά και τον Vassilikos κιθάρα, μπάσο, αλλά και τύμπανα- σε μια σχέση διαλόγου και επικοινωνίας με το κοινό.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
CHRONOS – Δήμητρα Γαλάνη
μία μουσική παράσταση εμπνευσμένη από εξέχοντες Έλληνες ποιητές και συνθέτες

Chronos: αποτελεί τη συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες.
Οι ενορχηστρώσεις της ομάδας αυτών των μουσικών, εκλεκτά μέλη της μουσικής σκηνής με διεθνή καριέρα, αναδεικνύουν με έναν μοναδικό τρόπο τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση. Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, λαούτο και κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Χρήστος Ραφαηλίδης στο βιμπράφωνο γίνονται ένα «σώμα» με την Δήμητρα Γαλάνη που είναι η «κορυφαία αυτού του χορού». Η ερμηνεύτρια συμπυκνώνει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, καθώς είναι κι η ίδια μέρος αυτής και διδάχτηκε από αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς από τα πρώτα της βήματα. Σαν ένας συνδετικός κρίκος ενώνει το παρελθόν με το σήμερα.
«Τα τραγούδια τα ενοποιεί ο χρόνος. Εμείς σκαλίζουμε τη μνήμη. Είναι σαν να ανακαλείς τις προσευχές σου. Προσπαθείς, μην προδίδοντας, να παρεμβαίνεις με μέτρο. Η πρώτη ύλη είναι ακριβή, απλά ξαναρίχνεις ένα προβολέa» αναφέρει η Δήμητρα Γαλάνη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (24/12/2014) και συμπληρώνει «δεν προσπαθείς να ξεπεράσεις κάτι, κάνεις μια καινούρια ανάγνωση»
Chronos (Xρόνος) σ'αυτήν την μοναδική παράσταση -που θα παρουσιαστεί στο Λόφο της Σάνης με μοναδικό φυσικό σκηνικό τον μεσαιωνικό της πύργο- είναι με έναν τρόπο η Δήμητρα Γαλάνη, είναι αυτά τα τραγούδια που πάντα έχουμε ανάγκη να ανακαλούμε για να επαναπροσδιορίζουμε τον πολιτισμό μας.
«Ευγένεια, καλλιέργεια, συνεργατικό πνεύμα...Μια πρόταση που θα μπορούσε να ταξιδέψει σε πανεπιστήμια, σε κλάμπ, σε φεστιβάλ του εξωτερικού, να δείξει πως η Ανατολή συναντά μουσικά τη Δύση. Να φωτίσει τις νέες δυνάμεις στην Ελλάδα του σήμερα.» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/12/2014).
http://www.galani.gr

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
THE OTHER SIDE OF GREECE
Φίλιππος Πλιάτσικας & Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση 'The Other Side of Greece', μια ξεχωριστή εμπειρία συνένωσης ενός αγαπημένου ροκ ήχου με την αξεπέραστη δύναμη μιας κλασικής ορχήστρας.

Μέσα από ένα καλειδοσκόπιο μουσικής -και ευρύτερα καλλιτεχνικής- έκφρασης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας επιχειρεί να αναδείξει τον μουσικό πλούτο της Ελλάδας. Η παράσταση 'The Other Side of Greece' παρουσιάζει μια πολυμεσική καλλιτεχνική προσέγγιση στον Ελληνικό πολιτισμό, αναμειγνύοντας καλλιτεχνικές μορφές και είδη, και συνδυάζοντας το βλέμμα προς το μέλλον με την πίστη και τον σεβασμό προς το παρελθόν και την παράδοση. Μεγάλοι ποιητές του παρελθόντος, όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης και ο Ελύτης, συναντώνται με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας: νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών δένουν αρμονικά με την απαγγελία στίχων από ηθοποιούς επί σκηνής.

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση, η οποία παρουσιάζεται με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία από τον Οκτώβριο του 2013 σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Ντίσελντορφ) δείχνοτας το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας: αυτό της τέχνης και του πολιτισμού.

«Αν ο στόχος της παράστασης αυτής στο εξωτερικό ήταν να γνωρίσουν οι ξένοι μία άλλη πλευρά της Ελλάδας, ο στόχος της παράστασης στην Ελλάδα είναι να ξαναθυμηθούμε εμείς αυτή την άλλη πλευρά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Πλιάτσικας.
http://www.pliatsikas.com/