Προβολή στο Nykarleby της Φινλανδίας η Μορφογένεση

Ο Φιλελληνικός σύλλογος της Φινλανδίας στο Nykarleby διοργανώνει την κινηματογραφική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Μορφογένεση στις 16 Μαίου στις 7μμ.

Το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα διάλογο με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μάντικα. Ο οποίος γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1951. Είναι διπλωματούχος της Γαλλικής Κυβερνήσεως ( D.P.L.G ) με σπουδές στην Ecole Nationale Superieure d' Architecture ( U.P.1 ) των Παρισίων.Το εικοσαπενταετές έργο του περιλαμβάνει κυρίως μελέτες στο νησί της Μυκόνου.Οι αυθεντικές αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, η πρωτοτυπία των κατασκευών καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις συνθέτουν τη μέχρι τώρα πορεία του .Εμπνευσμένος από το αντικείμενο της επιστήμης του αλλά και τη ζωή του στη Μύκονο, έρχεται σήμερα να μας δώσει το ώριμο απόσταγμα των γνώσεων και των εμπειριών του, μέσα από εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως το σίδερο και το γυαλί, δίνει μορφή στη χρυσή τομή της νοημοσύνης ενώ με τη βοήθεια των χρωμάτων ανάγει το ριζόχαρτο της αρχιτεκτονικής στον καμβά της μοντέρνας τέχνης. Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Φινλανδίας VAASA 2012.

afisa

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το ντοκιμαντέρ μορφογένεση γεννήθηκε μέσα απο σκέψεις που αφορούν την τέχνη και πως αυτή παράγεται. Η έννοια της μορφής και της γένεσης είναι κατά κύριον λόγο ο προβληματισμός του κάθε ανθρώπου που εντάσσει την σκέψη του σε ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο. Ο κόσμος γύρω μας αρκετές φορές δεν ανταποκρίνεται αισθητικά αλλα και σε πραγματικές συνθήκες σε αυτό που σκεφτόμαστε. Πολλές φορές η αντιγραφή είναι αυτό που κυριαρχεί στην τέχνη ,στην πραγματικότητα ,στις σχέσεις των ανθρώπων, στην καθημερινότητα. Η ουτοπική σκέψη του νέου του καινούριου,της καινοτομίας αρκετές φορές θεωρούμε ότι είναι φαντασία και όνειρο. Ο καμύ έλεγε ότι «μόνο η κατά προσέγγιση σκέψη μπορεί να γεννήσει την πραγματικότητα» και με γνώμονα αυτό η μορφογένεση είναι αναγκαία συνθήκη για την πραγματική ζωή!

 

Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Κάππα
Σενάριο Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Παραγωγή: Κινηματογραφική Εταιρεία KOYINTA
www.kouinta-production.gr
Ντοκιμαντέρ 25min