Φεστιβάλ για Κωμικούς και Ετοιμόλογους

Περισσότεροι από 150 φοιτητές πανεπιστημίων από 12 χώρες θα πάρουν μέρος στο μουσικό-θεατρικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και το Κέντρο Υποστήριξης Νεολαίας «ΑΙΓΑΙΟ», από τις 20 ως τις 26 Μαΐου 2014 στη Θεσσαλονίκη και στην παραλία Κατερίνης.

 

Η τελική παράσταση θα δοθεί στις 25 Μαΐου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ενώ την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μια ιδιαίτερη ματιά στην ζωή των μεταναστών».

Από τις 20 ως τις 26 Μαΐου οι περίπου 150 νέοι που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ -με σημείο εκκίνησης την παραλία Κατερίνης όπου θα διαμένουν- θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα σεμινάρια και τα μαθήματα στα οποία θα συμμετέχουν, να πάρουν μέρος σε εκδρομές στην Θεσσαλονίκη, στο μουσείο Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, στο Δίον και στον Όλυμπο.

AIGAIOAFISA

Ο θεσμός του μουσικό-θεατρικού φεστιβάλ «Το KVN ενώνει την νεολαία» ξεκίνησε από το 2006 και πραγματοποιείται κάθε Μάιο. «Γεννήθηκε» μέσα από ένα κίνημα που άρχισε πριν από 50 χρόνια στη Ρωσία, όπου φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια διαγωνίζονται για το ποιός είναι ο πιο κωμικός, ο πιο ετοιμόλογος και ο πιο ευρηματικός. Σήμερα, κάθε σχολή της Ρωσίας (και όλων των χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης) έχει δική της ομάδα «KVN».

Με την διάλυση της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης το KVN διαδόθηκε σε όλες τις χώρες όπου μετανάστευσαν οι ρωσόφωνοι. Έτσι το 2004 «γεννήθηκε» στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ελληνική ομάδα «KVN» - «Δούρειος Ίππος» του ΑΠΘ. Σήμερα στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν επτά ομάδες, οι οποίες αποτελούνται περίπου από 60 φοιτητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ. Επίσης, υπάρχουν άλλες τρείς ομάδες από την Αθήνα, τις Σέρρες και την Κομοτηνή. Τα τελευταία επτά χρόνια διοργανώνονται φεστιβάλ «KVN» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Κάθε Μάιο η Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ «KVN» στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από ελληνικές, ομάδες πάνω από 15 χώρες του εξωτερικού

Το φεστιβάλ είναι μέρος του partnership Culture and media production as a tool for integration (CMPI), που στηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - Gruntdvig.