Διεθνές συνέδριο προσομοίωσης οργάνων του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 400 φοιτητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα πάρουν μέρος στο 13ο Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών (γνωστό ως ThessISMUN), που πραγματοποιείται από τις 23 έως 27 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το ThessISMUN διοργανώνεται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν, θα εκπροσωπήσουν 119 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συνέδριο που διοργανώνεται από την ακαδημαϊκά υπεύθυνη Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, του A.E.R. κ.α. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών, όπως ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνούς δικαίου κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στους Διεθνείς Οργανισμούς, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εδώ και 13 χρόνια.

Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον Δρ. Αθανάσιο Καΐση, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ευρεσιτεχνιών. Για το έργο του τιμώμενου θα μιλήσει η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από τις χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Κύπρο.

Την Τέταρτη 23 Απριλίου στις 13:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Συγκλήτου της Πρυτανείας με την παρουσία του Πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, του τιμώμενου καθηγητή Αθανασίου Καΐση, της καθηγήτριας Παρούλας Νάσκου-Περράκη και του Γενικού Γραμματέα του ThessISMUN 2014 Ισίδωρου Δαφνή.

Μαρίας Κάλλας 23, Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη, τηλ. +30 2313 318235
Γραφείο Τύπου, τηλ. 2313 318234 / 38, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Δήμητρα Κεχαγιά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.