Νέοι, Ευρώπη και Ευρωεκλογές

Περισσότεροι από 30 νέοι από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας σε διεθνές workshop που διοργανώνει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στις 20 – 22 Φεβρουαρίου 2014.

Κύριο θέμα του workshop είναι οι Ευρωεκλογές, το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το τι απαιτούν οι νέοι από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ερωτήματα όπως «μπορούν οι νέοι να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια;», θα συζητηθούν μεταξύ άλλων από τους συμμετέχοντες. Επίσης στην ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους Νέους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων και στις τέσσερις χώρες έγινε μέσα από ηλεκτρονικό κουίζ γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν νικητές του κουίζ ανάμεσα στους εθελοντές της ΕΠΝ 2014 και φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Το workshop είναι το πρώτο από μια σειρά άλλων δράσεων (σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων στο web radio της ΕΠΝ 2014, δημιουργία βίντεο και άλμπουμ φωτογραφιών, χρήση των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης) που έχουν συμπεριληφθεί στην καμπάνια της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Τα αποτελέσματα της καμπάνιας θα παρουσιαστούν στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Όλες οι δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα " Go For Europe! ", το οποίο χρηματοδοτείται από το Youth In Action της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τη Θεσσαλονίκη ΕΠΝ 2014 και έχει ως εταίρους τις τρεις ΕΠΝ (Τορίνο 2010, Μπράγκα 2012, Κλουζ Ναπόκα 2015), το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Το workshop θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Kinissi Palace (Εγνατία 41).

Και ημερίδα για τη νεανική απασχολησιμότητα

Παράλληλα με το διεθνές workshop, η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας συμμετέχει αυτές τις μέρες σε μία ακόμη δράση που θέτει στο επίκεντρο τους νέους μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτή τη φορά σε σχέση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για την ημερίδα που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Cedefop) στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Δεξιότητες και απασχολησιμότητα: ευκαιρίες για νέους στην αγορά εργασίας». Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 17.30, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους).

Την εκδήλωση θα ανοίξουν με χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Καρατάσιος, η Πρόεδρος της Θεσσαλονίκης –ΕΠΝ 2014 και της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., Μαρία Πασχαλίδου και ο αντιδήμαρχος οικονομικών, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης Χασδάι Καπόν. Ο διευθυντής του Cedefop Τζέιμς Καλέγια θα κάνει την εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας.
Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες του Cedefop θα αναπτύξουν το θέμα «Οι κατάλληλες δεξιότητες για την κατάλληλη εργασία: συμβουλεύοντας στους νέους εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας».

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Που θέλουμε να είμαστε το 2020;». Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν και οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο διεθνές workshop.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας:
2014-02-21_Skills-employability_invitation_FINAL_cedefop_updated1.pdf
Το Europe Direkt του Δήμου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την εκδήλωση.