Μουσική, χορός και θέατρο στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Αστέρες της διεθνούς σκηνής, αλλά και νέοι καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014.

 Το πρόγραμμά του Μεγάρου Μουσικής φέτος δίνει έμφαση στην κλασική μουσική, αλλά διευρύνεται και σε άλλους τομείς. Αναδεικνύει όλα τα είδη της μουσικής, ενώ εκδηλώσεις θεάτρου, χορού και και σύγχρονων μορφών τέχνης εντάσσονται στις προτεραιότητές του.

Μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, συνθέτουν τον κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής, που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο.
 
Η Comédie-Française, το θέατρο-θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την «Αντιγόνη» του Ανούιγ, ενώ από τη μακρινή Ιαπωνία φτάνει το παραδοσιακό κωμικό θέατρο Kyogen, με το Yamamoto Kyogen Company.
 
H μεγάλη χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο για να χορέψει σύγχρονο με τον μοναδικό Ακραμ Καν και την Ομάδα του και κλασικό ρεπερτόριο με το Μπαλέτο του Τόκιο.
 
Ακόμη, ένα σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα από τον Καναδά, τα Grands Ballets Canadiens, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το περίφημο Minus One, χορογραφία που υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Οχάντ Ναχαρίν. Ενώ μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας, θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα Trafic de Styles.
 
Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το ανέβασμα της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Πικ Νικ» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τέλος, οι φίλοι της jazz και της world music θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus και τον μεγάλο Τσικ Κορέα.

Προβλήματα και λύσεις

«Τα τρία αυτά χρόνια και κυρίως οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν για το Μέγαρο η πιο δύσκολη περίοδος της πορείας του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος.

«Αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα ζητήματα, σήμερα όμως βρισκόμαστε, όπως έχει τονιστεί και από τους εκπροσώπους της πολιτείας στα πρόθυρα της οριστικής λύσης, η οποία πλέον θα διασφαλίσει την διαχρονική του λειτουργία και ανάπτυξη». Ο κ. Μάνος θεωρεί πως η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία του Μεγάρου, το μέλλον των εργαζομένων σ΄αυτό και τα δικαιώματα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» τα οποία συνδέονται κυρίως με την λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης και την υλοποίηση της ευρύτερης αποστολής του.

«Η λύση αυτή- συνεχίζει ο πρόεδρος του Μεγάρου- θα καλύπτει κατεξοχήν το συμφέρον της πολιτείας, γιατί θα εγγυάται την απρόσκοπτη καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά του Μεγάρου στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε στην διάθεσή μας μια πλήρη μελέτη των απαιτούμενων προϋποθέσεων και παραμέτρων της οικονομικής, οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάταξης του Μεγάρου ώστε από τον επόμενο χρόνο, με την βοήθεια όλων των αναγκαίων σύγχρονων εργαλείων να χαράξουμε μια αποτελεσματική και ευέλικτη πορεία».

Μήνυμα απέστειλε κατά την παρουσίαση του προγράμματος και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με το οποίο «η αποψινή εκδήλωση είναι μια απόδειξη ότι το Μέγαρο μπορεί να υπερβαίνει με επιτυχία τα εμπόδια που συναντά. Και μάλιστα με πλούσιο πρόγραμμα που προβάλλει όχι μόνο την κλασική παράδοση, αλλά και την πρωτοπορία και αξιοποιεί πλήθος ταλαντούχων καλλιτεχνών».

Το Megaron Plus

Σε ό,τι αφορά το Megaron Plus, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Κωστή οργανώθηκαν συζητήσεις με έναν ευρύ αριθμό επιστημόνων και διανοουμένων που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τεχνολογία, η μαθηματική σκέψη, οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική, η συνταγματικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, η δημοσιογραφία, η αρχαιολογία, τα εικαστικά, τα Μουσεία, η ιστορία, η θεολογία, η λογοτεχνία αλλά και η αρχιτεκτονική τοπίου, είναι τα θέματα που βάζει στο μικροσκόπιο το διεθνές φόρουμ ιδεών, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς 2013.

Mε το νέο έτος θα ανοίξει σειρά νέων θεματικών κύκλων με σαφές εκπαιδευτικό περιεχόμενο και με στόχο προοδευτικά να πλαισιωθούν από όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές δράσεις, που θα προσφέρουν στο κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας, τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοήσει την εποχή του, να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της.

Ευκαιρία για την έναρξη των θεματικών αυτών κύκλων δίνει η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην EE κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η αρχιτεκτονική του ευρώ θα αποτελέσει την αφορμή για πολλές προσωπικότητες της Ευρώπης να εκθέσουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον της eυρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και σε συνεργασία με τον Nouvel Observateur, το Μέγαρον Plus θα συνδιοργανώσει τις Journees d'Europe, όπου επίσης ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαίων πολιτικών θα ανταλλάξει απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.