Πανσέληνος Αυγούστου

H ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης πανσέληνου στους αρχαιολογικούς χώρους, διοργανώνει εκδηλώσεις, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Θα προηγηθούν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο από τις αρχαιολόγους κ.κ. Δήμητρα Ζώη και Δήμητρα Νικολάου, ώρα 19:30 μ.μ.
Στη συνέχεια, ο βορειοηπειρώτης Κώστας Βέρδης, με ηχοχρώματα ξεχωριστά και μια μαργιόλα θα προετοιμάσει την εισαγωγή της ταινίας και τη διασκευή της μοναδικής μαργιόλας του Γιάννη Αγγελάκα, ώρα 20:15.
Πρεμιέρα προβολής της ταινίας «Άκουσα τον θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου, ώρα 21:10.

POSTER-9 Kassopi small

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία μας ταξιδεύει σ΄ ένα κόσμο μειονοτήτων σε Ελλάδα, Συρία, Αλβανία. Το συνταραχτικό μοιρολόγισμα γυναικών στη Λίβινα της Αλβανίας, το αναστενάρικο πανηγύρι, η γιορτή Ασούρα των Σιιτών Πακιστανών συναντιούνται και γίνονται ένα. Τελετές συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, τελετές που οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων και στην έκσταση.
«Θέλησα να φτιάξω μια ταινία που λειτουργεί ως προκλητικό ταξίδι, ως άγριο trip στον ωκεανό των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου, άνευ ορίων, άνευ όρων » δηλώνει η σκηνοθέτης Ελπίδα Σκούφαλου, που κατάφερε να καταγράψει ένα μοναδικό υλικό σε διάρκεια δέκα χρόνων.
Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών έχουν αγκαλιάσει την ταινία με την αιγίδα τους θεωρώντας ότι αποδίδει τη δύναμη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ταινία έχει προβληθεί με επιτυχία στο WOMEX 2012 , στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και στο Brave festival στην Πολωνία.
Η προβολή στην Κασσώπη θα ανοίξει τον κύκλο μιας σειράς προβολών σε ιερούς χώρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Σενάριο, σκηνοθεσία, κάμερα Ελπίδα Σκούφαλου
  • Editing, sound design, post production-compositing-finishing & color grading  Ρουσσέλος Αραβαντινός
  • Πρωτότυπη μουσική Γιάννης Αγγελάκας
  • Επιστημονικοί σύμβουλοι  Μιράντα ΤερζοπούλουΝίκος Διονυσσόπουλος

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη

Η Ελπίδα Σκούφαλου γεννήθηκε στη Χίο. Έχει σπουδάσει οικονομικά, θέατρο, μουσική, ιστορία της τέχνης. Έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης, παραγωγός, δημοσιογράφος και ηθοποιός. Η τελευταία της παράσταση «Σίσυφος» με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Ι. Μελισσανίδη παίχτηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Έχει κάνει με τη Ρένη Πιττακή τη μικρού μήκους ταινία «Το στόμα».
Έχει συνεργαστεί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς στο πρόγραμμα καταγραφών των δρώμενων Βορειοελλαδικού Χώρου ως σκηνοθέτης (υπεύθυνη προγράμματος Μιράντα Τερζοπούλου) και με το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Δρώμενων στη Θεσσαλονίκη.
Συνεργάζεται με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο πρόγραμμα Τσιαρτσιαμπάς (υπεύθυνη προγράμματος Ζωή Μάργαρη).
Mόλις ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, το ντοκιμαντέρ "Άκουσα τον θεό να κλαίει", που φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Ουνέσκο.
Συνεργάζεται με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως σκηνοθέτης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων του διαδικτυακού του χώρου.
Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Ώρα προσέλευσης 19:30

Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 26820.89890