UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Το UrbanDig Project ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη, της καλλιτεχνικής ομάδας Όχι Παίζουμε, τριγυρίζει αυτή τη φορά στην πόλη που συναντά τους δύο θαλάσσιους κόλπους, του Σαρωνικού και του Κορινθιακού, την πόλη «πέρασμα» από την Αττική στην Πελοπόννησο, την πόλη της μετακίνησης.

Με το UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος, η ομάδα Όχι Παίζουμε θέλει να μιλήσει για την έννοια της μετάβασης και καταπιάνεται με όλες τις πτυχές της. Με αφετηρία τη γεωγραφική μετάβαση, που άλλωστε χαρακτηρίζει την πόλη της Κορίνθου, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, η παράσταση διεισδύει στην έννοια της χρονικής και της συναισθηματικής μετάβασης.

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου ξαναζωντανεύει και τίθεται σε κίνηση:

Στην παλαιά αποβάθρα ταξιδιώτες περιμένουν χρόνια το τρένο. Το διαμελισμένο τρένο του σταθμού, κουφάρια ακίνητα μηχανής και βαγονιών στέκεται μπροστά τους. Άνθρωποι και τρένο σε στάση. Ο παλαιός σταθμός σαν φάντασμα σταθμάρχη περιμένει το σινιάλο. Κάποια στιγμή, οι ράγες γεμίζουν ζωή. Και μόνο με την ένωση δυνάμεων, θεατές και συντελεστές μετα-κινούν το τοπίο.

Μια performance που αφηγείται την ανάγκη για συμπόρευση, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, την ενεργοποίηση των γειτονιών και των κατοίκων τους, την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στον άνθρωπο και τον τόπο του. Μια παράσταση του UrbanDig Project με συμμετέχοντες καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από την Κόρινθο, στο πλαίσιο της δράσης «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013»: Ενεργοποίηση του Παλαιού Σταθμού Κορίνθου

  • Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αλεξίου, Γιώργος Σαχίνης / ομάδα ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ
  • Διοργάνωση: ΔΙΟΛΚΟΙ
  • Κεντρική Ιδέα και επιμέλεια: Imagine the City, ομάδα εθελοντών
  • Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 6985069300

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Συμμετέχουν: η Opus Femina, η παιδική χορωδία ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, θεατρικά εργαστήρια της Έλενας Μαρσίδου, η Stigma Swing Dixie Band, οι Κώστας Παράσχος, Παναγιώτης Λάλεζας, Γαβριήλ Φαριλέκας, Έλενα Σταυροπούλου, Έλενα Καραχάλιου, Μαρία Χρισταρά, Ιωάννα Τσαρά, Δημήτρης Καφαντάρης, Ανδρέας Αντωνίου, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Χριστίνα Τσαρμπού, Τζένη Παρασκευοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Τζένη Σακκελαρίου. και στην οργάνωση η Σοφία Δασκαλοπούλου.

"Η πόλη είναι αυτό που είναι,
γιατί οι πολίτες είναι αυτό
που είναι." Πλάτωνας

Πληροφορίες
UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος
19 Ιουνίου 2013, 20:00
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Κορίνθου
www.ohipezoume.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Στις 19:00, πριν την έναρξη της παράστασης, θα γίνει παρουσίαση των τοιχογραφιών της αίθουσας του σταθμού, από τον κ. Άγγελο Μωρέτη μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου και θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση από το προσωπικό αρχείο του κ. Αντώνη Φιλιπουπολίτη. Στο τέλος της παράστασης, η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα τάνγκο του ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων και ο Χορευτικός και Λαογραφικός σύλλογος Άσσου «Η ΡΕΑ» θα συναντηθούν χορευτικά στην αποβάθρα του σταθμού με συνεπιβάτες όλους τους πολίτες που θα παρευρεθούν.

Η δράση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 20:00 στην Δημοτική Αγορά Κορίνθου. Θα διαρκέσει από 14 έως 23 Ιουνίου 2013 και στο πλαίσιό της θα φιλοξενηθούν συζητήσεις για το δημόσιο χώρο, παρουσιάσεις προτάσεων από τους μελετητές τους, αλλά και παράλληλες δράσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς και τον παλιό σταθμό του τρένου.

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Κύπρου & Περιάνδρου
Ώρες λειτουργίας: Δευτ–Παρ. 10:00-14:00 και 18:00-22:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-22:00
Εγκαίνια: Παρ.14 Ιουνίου στις 20:00
Για λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες για το «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013» , παρακαλούμε επικοινωνήστε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013

UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος

Λίγα λόγια για το UrbanDig Project

Μέσω του UrbanDig Project ανακαλύπτουμε τα μυστικά κτηρίων ή δημόσιων χώρων της πόλης, βρίσκουμε τί μας συγκινεί και τι μας ενώνει με αυτά και το μοιραζόμαστε. Γνωρίζουμε το κάθε κτήριο/τόπο, την ιστορία του αλλά και το σημερινό του ρόλο στην τοπική κοινωνία, και με βάση τα υλικά αυτά και την αισθητική τους, πλάθουμε ένα πρωτότυπο έργο χορού / θεάτρου. Το έργο μας, προσκαλεί τον θεατή σε μια ιδιαίτερη γνωριμία με τον εκάστοτε κτήριο/τόπο, διαφορετική από αυτήν που συνήθως έχει ως βιαστικός διαβάτης. Οι παραστάσεις πλαισιώνονται από επιτόπιες παράλληλες δράσεις, με στόχο τον κοινό προβληματισμό καλλιτεχνών, επιστημόνων και κατοίκων. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, έχουν γίνει κύκλοι παραστάσεων σε 14 χώρους στην Αθήνα και περιφέρεια επανακινώντας το ενδιαφέρον για ξεχασμένες γωνίες του αστικού και ημιαστικού μας χώρου.