Athens Video Art Festival 2013

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδας, Athens Video Art Festival, πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά. Στις 7,8 και 9 Ιουνίου το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, θα φιλοξενήσει εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια και live acts ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Τα έργα και οι δράσεις του φεστιβάλ τοποθετημένα στον πυρήνα του Ιστορικού Κέντρου, σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, κλειστούς και υπαίθριους, ζωντανούς και εγκαταλειμμένους, καλούν τον επισκέπτη να ζήσει την Αθήνα μέσω της τέχνης.

[Ενότητες Διοργάνωσης]

*/ Προβολές (Video Art, Animation, Συνεργαζόμενα Φεστιβάλ)
*/ Εκθέσεις (Web Art, Digital Image, Εγκαταστάσεις, Video Εγκαταστάσεις, Applications)
*/ Παρουσιάσεις / Διαλέξεις (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Διεθνείς & Εγχώριοι Οργανισμοί)
*/ Εργαστήρια / Ανοιχτές Συζητήσεις (Λογισμικά, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Νέες
Τεχνικές & Τάσεις)
*/ Live Acts (Συναυλίες, DJ / VJ Sets, Performances)

[Χώροι Διεξαγωγής]

*/ ΕΣΤΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΑΜΟΥΡΚΑ (πλ. Θεάτρου 22): Εγκαταστάσεις
*/ bios Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5): Συναυλίες, dj & vj sets, performances, διεθνή
φεστιβάλ, animation |
*/ CAMP! (πλ. Κοτζιά): Video art, digital image
*/ Booze Cooperativa (Σκουζέ 3): Εργαστήρια / συζητήσεις, παρουσιάσεις, web art,
applications
*/ Οδός Μιλτιάδου: Υπαίθριες προβολές video art
*/ Οδός Σκουζέ: Υπαίθριες προβολές animation


Κατηγορία: Διεθνή Φεστιβάλ (Festivals of the World)

Venue: BIOS ΡΟΜΑΝΤΣΟ, 1ος Όροφος (Αναξαγόρα 3-5)

Προβολές, ακαδημαϊκά αφιερώματα, ομιλίες κι εργαστήρια από 15 σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις: Oodaq Festival (Γαλλία) | View Fest (Ιταλία) | Di-Egy Fest (Αίγυπτος) | Alpha-ville Festival (Ηνωμένο Βασίλειο) | onedotzero (Ηνωμένο Βασίλειο) | Ars Electronica (Αυστρία) | Pause Festival (Αυστραλία) | Loopdeloop (Αυστραλία) | Cologne OFF (Γερμανία) | Β-Seite (Γερμανία) | International Streaming Festival (Ολλανδία) | AV Playground (Αυστρία) | Magmart (Ιταλία) | Les Instants Video (Γαλλία) | Live Performers Meeting (Ιταλία)

Η ανάπτυξη της ψηφιακής κουλτούρας και η διαρκής μετεξέλιξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού οικοσυστήματος αποτελούμενο από καλλιτεχνικές μονάδες και κοινότητες, καθώς κι οργανισμούς οι οποίοι καλούνται να αποτυπώσουν τις καλλιτεχνικές τάσεις και τις εκφράσεις αυτών.

Τα φεστιβάλ παρέχουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης σε έναν τόπο και χρόνο πολύμορφων προγραμμάτων αποσκοπώντας στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην παρουσίαση της αλληλεπίδρασης αυτής με τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και τομείς όπως η σύγχρονη τεχνολογία.

Εντός του περιβάλλοντος αυτού οι συνεργασίες μεταξύ των διοργανώσεων αποτελούν σημαντικό πεδίο ανάπτυξης μίας πολυσχιδούς σχέσης η οποία εκφράζεται μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της αμοιβαίας υποστήριξης και της προώθησης καλλιτεχνικών έργων.

Το Athens Video Art Festival προσκαλεί και παρουσιάζει ετησίως διοργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο αποσκοπώντας στη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών βάσει των αρχών της ανοιχτής πρόσβασης στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο της ένατης έκδοσής του θα φιλοξενήσει 12 διοργανώσεις καλύπτοντας όλες τις ενότητες του προγράμματός του. Από το unfinity του alpha-ville festival έως τη μόνιμη συλλογή του international streaming festival, κι από τη διάλεξη εκπροσώπων της ars electronica έως το πρόγραμμα code warriors του onedotzero, το Ελληνικό κοινό θα έρθει σε επαφή με τις τάσεις που ακολουθούνται στις μέρες μας εκτός συνόρων.

Oodaaq

Το Oodaaq είναι ένα νησί το οποίο ανακαλύφθηκε το 1978 βορειοανατολικά της Γροιλανδίας. Αυτή η λεκάνη αμμοχάλικου και λάσπης, για την οποία λέγεται ότι είναι το βορειότερο έδαφος επί γης, παρασύρεται όντας αδύνατον να εντοπιστεί στις μέρες μας. Υπάρχοντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία το νησί έχει γίνει μία εικόνα ουτοπική και καλώντας μας να ρίξουμε μία ματιά στον ορίζοντα ώστε να τη δούμε να εμφανίζεται.

Το L'Oeil d'Oodaaq αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διεγείρει την έρευνα στο πεδίο της video art καθώς και σε άλλες μορφές σύγχρονης απεικόνισης: φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ζωγραφική, περφόρμανς και νέα μέσα. Ο οργανισμός επιθυμεί να διευκολύνει τις συναντήσεις μεταξύ καλλιτεχνών, κοινού κι επαγγελματιών της τέχνης.

Αναφορικά με το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του το L' Oeil d'Oodaaq αναπτύσσει το καλλιτεχνικό επαγγελματικό πεδίο. Προωθεί τη δουλειά καλλιτεχνών κι επιμελητών ενώ ανακοινώνει τακτικά προσκλήσεις projects κι υπηρεσιών. Όντας μέλος της FRAAP (Federation of artist's networks and organizations) σέβεται τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, το κοινό και τους συνεργάτες του οργανισμού βάσει του δεοντολογικού πλαισίου της ένωσης.

Κάθε χρόνο, l 'oeil d'Oodaaq επιλέγει από δέκα έως δώδεκα βίντεο, προκειμένου να τα ενσωματώσει στη συλλογή του. Αυτή η DVD έκδοση επιτρέπει ματιές στο νησί Oodaaq, αναδυόμενες εδώ και εκεί, καλώντας τον θεατή να καθίσει στην επιφάνεια του, και να δούμε τον κόσμο από μια νέα σκοπιά. Κατά τη διάρκεια του έτους η επιλογή των βίντεο παρουσιάζεται σε διάφορα φεστιβάλ Με αυτό τον τρόπο, προωθείται το έργο των επιλεγμένων καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσίαση της επιλογής Oodaaq υιοθετεί τη μορφή διάλεξης και τελειώνει με μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

ViewFest

Το VIEWFest είναι ένα διεθνές φεστιβάλ 3d cinema και animation, το οποίο οργανώνεται κάθε χρόνο από τοVIEW Conference , που οργανώνει προβολές σημαντικών world previews, προβολές από τα καλύτερα 3D productions, από συλλογές, ταινίες, ταινίες μικρού μήκους, video clips καθώς και μουσικά, αποκλειστικά events και workshops για σχολεία. Δεν μένει εκεί όμως. Το ViewFest προβάλει τα καλύτερα από τα διεθνή animation festivals, πρώτα από όλα του SIGGRAPH, ευτυχώς εξαιτίας ενός δικτύου που κάθε χρόνο διευρύνεται και φτάνει από την Ολλανδία ως την Ελλάδα, από τη Γερμανία ως τις USA.Το Turin, είναι η ιταλική πλευρά αυτού του network. To ViewFest προσφέρει σε ανεξάρτητες παραγωγές την ευκαιρία ενός διεθνούς κοινού και παράλληλα φέρνει στο Turin τα καλύτερα από τη διεθνή παραγωγή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο πργανισμών, το Athens Video Art Festival 2013, θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα προβολών από το ViewFest, που περιλαμβάνει τα καλύτερα της περυσινής επιλογής που προάγωνται από τoυ προηγούμενου έτους View Award και View Social Contest.

onedotzero

Το onedotzero είναι ένα από τους πιο σημαντικούς πολιτισμικούς φορείς που επιμελούνται και παράγουν άξια προσοχής events, εκθέσεις, και εμπειρίες.

Συνδυάζοντας την τέχνη, την ψυχαγωγία και την τεχνολογία με ένα θρυλικό αποτέλεσμα, οι ικανότητες του OneDoteZero συμπεριλαμβάνουν το στήσιμο, την παραγωγή, και τη συμβουλευτική, δημόσια και ιδιωτικά events, προώθηση περιεχομένου, δημοσιοποίηση και εκπαίδευση.

Η δεσμευση και η αξιοπιστία του εφαρμόζεται με μεγάλη εμπειρία επιμέλειας για να δημιουργήσει αισθητικές εμπειρίες, που χαρακτηρίζονται on-brand, σύγχρονες και δημιούργούν πραγματικά τον ενθουσιασμό γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία.
Code warriors: Μια δεκαετία processing.

Το Code Warriors: Μια δεκαετία processing, είναι ένα ειδικά επιμελημένο πακέτο από προηγούμενες και σύγχρονες δουλειές του processing, σε συνεργασία με το creativeapplications.net. Παρόλο που το processing μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη της καλλιτεχνικής έκφρασης, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ σε έργα που εξελίσσονται με μια γραμμική τάση προβολών. Επιπλέον, παρόλο που το processing επεκτάθηκε σε μία δεκαετία, πολλά από τα έργα είναι πιο σύγχρονα αλλά επεξεργασμένα σε τεστ και πειράματα πολλών προηγούμενων δημιουργών.

ARS Electronika

Το ARS Electronica Festival παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στις 18 Σεπτεμβρίου, 1979. Ως πιλοτικό project σχεδιάστηκε με αφορμή την ανάδυση της ψηφιακής επανάστασης για να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν ως προς το μέλλον και να τα επικεντρώσει στο δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στην τέχνη, την τεχνολογία και την κοινωνία. Αυτή η φιλοσοφία παραμένει το έως σήμερα επίκαιρο πρόταγμα του Ars Electronica.

Το ARS Electronica Festival παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στις 18 Σεπτεμβρίου, 1979. Ως πιλοτικό project σχεδιάστηκε με αφορμή την ανάδυση της ψηφιακής επανάστασης για να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν ως προς το μέλλον και να τα επικεντρώσει στο δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στην τέχνη, την τεχνολογία και την κοινωνία. Αυτή η φιλοσοφία παραμένει το έως σήμερα επίκαιρο πρόταγμα του Ars Electronica.

Το 1979 το lineup του φεστιβάλ αποτελούσαν 20 καλλιτέχνες και επιστήμονες. Τρείς δεκαετίες αργότερα μερικές εκατοντάδες νομάδες του διαδικτύου, καλλιτέχνες και τεχνολόγοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Linz, σε μια από τις πιο ιστορικές και συναρπαστικές συναντήσεις τέχνης και τεχνολογίας.

Το Athens Video Art Festival με ενθουσιασμό ανανεώνει για φέτος τη συνεργασία του με το Ars Electronica, προσφέροντας σε μυημένους και αμύητους ένα sneak peek του τι συμβαίνει στο Linz. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η γοητευτική συλλογή Cyber Arts από το πρόγραμμα animation της προηγούμενης έκδοσης.

International Streaming Festival

Το Athens Video Art Festival βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη ανανέωση της συνεργασίας του με ένα από τα σημαντικότερα Art Events της Ευρώπης, το International Streaming Festival.

To International Streaming Festival αποτελεί ένα Art Event με βάση τη Χάγη, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με αντισυμβατικά audio-visual projects. Αν και το International Streaming Festival γίνεται μία φορά το χρόνο, υπάρχει μια μόνιμη συλλογή από video και sound art υλικό to οποίο μπορεί να προβληθεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το αν θα ενταχθεί σε αυτήν τη συλλογή το έργο του ή όχι είναι απόλυτα στην κρίση του καλλιτέχνη. Oποιοσδήποτε διαθέτει σύνδεση στο internet μπορεί να παρακολουθήσει από το stream του festival, contemporary sound and video art projects, οπουδήποτε και όποια στιγμή θέλουν.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος του Αthens Video Art Festival που αφορά τα festivals of the world με τα οποία συνεργαζόμαστε, το Streaming Festival θα παρουσιάσει μία συλλογή από επιλεγμένα videos της μόνιμής του συλλογής.

Alpha-ville

Με έδρα το Λονδίνο, το Alpha-ville είναι ένας οργανισμός με αντικείμενο την προώθηση μερικών από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, designers και δημιουργικούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει events, projects, συλλογές κινούμενης εικόνας και βραβεία καθώς και e-zine στο alpha-ville.co.uk με συνεντεύξεις, εβδομαδιαίες προτάσεις, μηνιαία podcasts και ημερολόγιο σχετικών events.

Με έδρα το Λονδίνο, το Alpha-ville είναι ένας οργανισμός με αντικείμενο την προώθηση μερικών από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, designers και δημιουργικούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει events, projects, συλλογές κινούμενης εικόνας και βραβεία καθώς και e-zine στο alpha-ville.co.uk με συνεντεύξεις, εβδομαδιαίες προτάσεις, μηνιαία podcasts και ημερολόγιο σχετικών events.

Επιμέλεια από τους διευθυντές του Alpha-ville Carmen Salas and Estela Oliva | Επεξεργασία από τον Nye Williams.

Pause Fest

Pause Fest είναι μία πλατφόρμα για τις ψηφιακές βιομηχανίες, να συναντηθούν, να εμπνευστούν, να μάθουν, να προάγουν το έργο τους και να συνεργαστούν.

To Pause Fest υποστηρίζει τη διεθνή, ψηφιακή, δημιουργική κοινότητα, προάγοντας νέους και σύγχρονους καλλιτέχνες, δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσης και ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ νέων καλλιτεχνών και της βιομηχανίας. Χτίζοντας στην αναπτυσσόμενη επιτυχία του, συνεχίζει να συνδέει ψηφιακές δημιουργίες και να εμπνέει διεθνείς συνεργασίες.

Τα τελευταία 2 χρόνια, το μοναδικό περιεχόμενο προβολών του Pause, έχει κερδίσει βραβεία (RedDot Award, Finalist at London International Award, προτεινόμενο στα Create Awards Melbourne), έχοντας τραβήξει τις εντυπώσεις. Το Pause Fest 2011 εντάχθηκε στο DVD του IdN Magazine, όπως και σε διεθνείς κύκλους.

Pause Screen

Οι προβολές του Pause είναι μία μοναδική συλλογή από τα καλύτερα ανεξάρτητα και εμπορικά ψηφιακά animations, short films και documentaries.

Future Motion

Οι θεματικές motion graphics συμμετοχές που θα παρουσιαστούν, δίνουν μία γεύση στους θεατές μέσα από την οπτική ορισμένων από τους πιο ταλαντούχους motion designers από όλο τον κόσμο.

CologneOFF

To CologneOFF – Cologne International Videoart Festival ανήκει στα Cologne Art & Moving Images Awards, μία διεθνή πλατφόρμα που καλύπτει ένα μεγάλο έυρος δραστηριοτήτων γύρω από την γύρω από την τέχνη γενικά και τα moving images. Όπως και άλλα φεστιβάλ, το COLOGNE OFF, βασίζεται σε μία ήδη υπάρχουσα συλλογή από video art projects, η οποία ανανεώνεται και επεκτείνεται με κάθε επόμενη πραγματοποίηση του festival.

To Cologne Off ξεκίνησε το 2006 από το Wilfried Agricola de Cologne και το 2014 θα παρουσιάσει την 10η έκδοσή του. Από το 2011 το project CologneOFF 20XX- Video Art ταξιδεύει σε ένα διεθνές πλαίσιο, σε όλο τον κόσμο με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα.

AFISA AVAF 2013 GR

--- Πρόγραμμα Διεθνών Φεστιβάλ ---

Fri, 7th June

18:00 – 19:00 | Animation GIFs programme by Loop de Loop (AU)
19:00 – 20:00 | Screening programme by Oodaq (FR)
20:00 – 21:00 | Screening programme by View Fest (IT)
21:00 – 22:00 | Screening programme by Di-Egy Fest (EG)

Sat, 8th June

18:00 – 19:00 | Animation GIFs programme by Loop de Loop (AU)
19:00 – 20:00 | Unfinity by Alpha-ville (UK)
20:00 – 21:00 | Code Warriors by onedotzero (UK)
21:00 – 22:00 | Cyberarts by ARS Electronica (AS)

Sun, 9th June

18:00 – 19:00 | Animation GIFs programme by Loop de Loop (AU)
19:00 – 20:00 | Screening programme by Streaming Festival (NL)
20:00 – 21:00 | Screening programme by Pause Festival (AU)
21:00 – 22:00 | Screening programme by CologneOFF (GE)

 

Για περισσότερες πληροφορίες  http://www.athensvideoartfestival.gr

Ετικέτες

Έκθεση εικόνων