Χορεύοντας... επικοινωνώ

Sean and Clement Sean and Clement Photo Credit-Gita Gupte

Δημιουργώντας παραστάσεις που έχουν καταπλήξει θεατές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο, η ομάδα Battery Dance Company σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, καθώς και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με θέμα το χορό, το Dancing to Connect. Στο πλαίσιο της περιοδείας της ομάδας σε έξι ευρωπαικές χώρες, η εκπαιδευτική αυτή κίνηση ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία μέσω του χορού.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Δευτέρας (25/2/2013), το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία κίνηση της Στέγης ώστε να προαχθούν οι τέχνες μέσα απο εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημόσια σχολεία. Μαθητές -από διαφορετικά σχολεία, παιδιά διαφορετικών αφετηριών, διαφορετικών οικονομικών, οικογενειακών, κοινωνικών δεδομένων- που επιθυμούν να εκφραστούν μέσω της κίνησης και του χορού, συνεργάζονται με τους χορευτές της Battery Dance Company σε δημιουργικά έργα.

«Η Battery Dance Company διακρίνεται εδώ και 35 χρόνια για τη μοναδική ποιότητα, το εύρος και την ποικιλία των προγραμμάτων της. Παράλληλα, είναι διάσημη για την έντονη εκπαιδευτική της δραστηριότητα και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους» σημείωσε στο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης, Μυρτώ Λάβδα συμπλήρωσε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα βάζει ουσιαστικά το χορό μέσα στο σχολείο, κάτι που ενδεχομένως λείπει απο τα ελληνικά σχολεία, όχι για να αντικαταστήσει τη σχολική διαδικασία αλλά για να τη συμπληρώσει, προσφέροντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε παιδιά που δεν έχουν σχέση με τον σύγχρονο χορό».

Πιο συγκεκριμένα:
Οι χορευτές και χορογράφοι της Battery Dance Company (BDC) στις 5 -12 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια (το λιγότερο 20 ωρών) για ένα σύνολο 100 μαθητών, ηλικίας 14-17 ετών, σε πέντε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής. Πέντε Αμερικανοί χορευτές (Clement Mensah, Mira Cook , Carmen Nicole, Robin Cantrell και Sean Scantlebury) της ομάδας θα συνεργαστούν με πέντε Έλληνες (Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Άρη Παπαδόπουλο, Αντώνη Στρούζα και Ηλία Χατζηγεωργίου) και ανά δυάδες θα μοιραστούν στα σχολεία. Με τη βοήθεια των χορευτών, οι μαθητές θα προετοιμάσουν πέντε πρωτότυπες χορογραφίες με θέματα που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, 2013 το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια τελική παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Οι μαθητές των πέντε σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους, ενώ στην παράσταση θα λάβουν μέρος και οι χορευτές της Battery Dance Company. Η παράσταση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό (με δελτία εισόδου), ενώ θα μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει και μέσω live streaming απο την ιστοσελίδα της Στέγης.

«Ο χορός αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για έκφραση και επικοινωνία, κυρίως για τα παιδιά αυτών των ηλικιών και αυτός είναι ο στόχος μας, να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών μέσα από τη δημιουργική έκφραση, καλλιεργώντας τη συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό» είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά.

Στη Στέγη θα πραγματοποιηθούν επίσης ένα εργαστήριο για επαγγελματίες χορευτές με θέμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect, από τους χορευτές της ομάδας Battery Dance Company (Παρασκευή 8 Μαρτίου, 18:00-21:00), καθώς και ένα σεμινάριο με θέμα τη διοίκηση ομάδων χορού & πολιτιστικών οργανισμών και την ανεύρεση χορηγιών, από τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας BDC, Jonathan Hollander (Δευτέρα 11 Μαρτίου, 17:00-20:00).

Η συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης (στο 213-017-8034 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).


Tα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Dancing to Connect και θα πάρουν μέρος στην παράσταση στη Στέγη είναι: 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών 20ο Γυμνάσιο Αθηνών 46ο Λύκειο Αθηνών 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Dancing to Connect θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο στο Συγκρότημα Κωφών Αγίας Παρασκευής (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ) την Κυριακή 10 Μαρτίου. Η παράσταση στις 13 Μαρτίου είναι ανοιχτή για το κοινό.

Info
5-13 Μαρτίου 2013
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 210 900 5 800
Είσοδος ελεύθερη