Ανακατωσάρια

Απόκριες! Σερπαντίνες, κονφετί, άρματα, σάμπα, ημίγυμνες βραζιλιάνες χορεύτριες... Ή μήπως όχι;; Εν όψει του εορταστικού 3ημέρου των αποκριών, έχουμε για σας μια εναλλακτική πρόταση καλλιτεχνικής απόδρασης: Τα "Ανακατωσάρια"!

Τα "Ανακατωσάρια"πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2001, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Aποκριάς, στην πόλη των Γρεβενών. Πρόκειται, όπως δηλώνειthumb11 και το όνομά του, για σειρά εκδηλώσεων όπου γόνιμα συνδυάζονται και συνυπάρχουν στοιχεία ετερόκλητα,που προσφέρουν στο σύνολο την ειδική τους αξία. Παραδοσιακά έθιμα παντρεύονται με νεοτερικά στοιχεία και χαρίζουν στους συμμετέχοντες (γιατί δεν υπάρχουν θεατές παρά μόνο συμμετέχοντες) μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες η πόλη γεμίζει φανούς (μεγάλες φωτιές,παλιό έθιμο της Μακεδονίας), μπάντες χάλκινων απ'όλο τον κόσμο, ανθρώπους απ'όλη την Ελλάδα που φορούν μαύρα καπέλα,μουτζουρώνουν τα πρόσωπά τους και δε σταματούν να χορεύουν. Στην κεντρική πλατεία στήνεται μια σκηνή που φιλοξενεί οπτικοακουστικά πολυθεάματα με χορευτές,ζογκλέρ, ακροβάτες καθώς και συναυλίες και θεατρικά δρώμενα. Η ιδιαιτερότητα των εκδηλώσεων είναι ότι πραγματοποιούνται, κατά παράδοση, μετά τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες. "Τις τρεις αυτές μέρες κανένας δεν κοιμάται στα Γρεβενά!", λένε οι διοργανωτές.
Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες στηρίζουν το θεσμό και συμμετέχουν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν δώσει το παρόν καλλιτέχνες όπως ο Boban Markovic, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Γιάννης Αγγελάκας,οι Raining Pleasure, η Μάρθα Φριτζήλα καθώς και δεκάδες ορχήστρες του δρόμου απ'ολο τον κόσμο.
Τα "Ανακατωσάρια", φέτος, θα διηγηθούν ιστορίες ανθρώπων και μέσω αυτών ιστορίες τόπου και τοπίων. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν η χορογράφος Τζένη Αργυρίου με μια παράσταση πολυμεσικού χοροθεάτρου,θα τραγουδήn585813159_1344709_60181σουν ο Π.Παυλίδης(γνωστός από τα "ξύλινα σπαθιά") με την μπάντα B-movies, η Μόνικα, οι Imam Baildi και θα παίξουν μουσική οι διάσημοι Ρουμάνοι Fanfare Ciocarlia, η Σέρβικη ορχήστρα Balkan Brass Band,οι Compagne Chameleon,οι Paranaue και 15 ακόμα ορχήστρες χάλκινων. Ο φετινός ήχος θα προκύψει από το συνδυασμό της ηλεκτρονικής διάθεσης με τη βαλκανική, χάλκινη αναρχία και της «πειραγμένης» παράδοσης με τους μελωδικούς ψιθύρους.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε οτι τα Ανακατωσάρια μπορούν,και πρέπει, να συνδυαστούν με εξορμήσεις στη φύση και επισκέψεις στα πανέμορφα χωριά των Γρεβενών.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο http://www.anakatosaria.gr/2009gr/.

Υ.Γ.: Δυστηχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε ( γιατί δεν αναφέρονται εμφανώς) οι δημιουργοί αυτών των εκπληκτικών φωτογραφιών. Αν είστε ένας απο αυτούς παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.