Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 16:37

Ανοιχτή Πρόσκληση για τη συμμετοχή σε Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας (Προθεσμία έως 30/05/14)

Στα πλαίσια της εγκεκριμένης πράξης «Living history-Living nature» με ακρωνύμιο Lhi-Lna του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Greece-the Former Yugoslav Republic of Macedonia», ο Δήμος Αλμωπίας πρόκειται να υλοποιήσει εντατικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής παραγωγής με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για μια προσπάθεια σύνδεσης της Τέχνης με την τοπική ανάπτυξη, και τη δημιουργία έργων τα οποία θα αποτελέσουν μέσο προστιθέμενης αξίας του τόπου. Τα έργα θα στοχεύουν στην αποκάλυψη του «genius loci» της Αλμωπίας, ή αλλιώς του πνεύματος του τόπου, και καλούνται να αποδώσουν τις ιδιαιτερότητες της, μέσω ποικίλων εκφραστικών μέσων, δίνοντας συνολικά ένα ιδιαίτερο στίγμα της σύγχρονης Τέχνης στη διασυνοριακή περιοχή.
Τα έργα θα εκτεθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα εκτίθενται μόνιμα σε μια πρότυπη ψηφιακή εφαρμογή - virtual έκθεση. Επίσης θα παρουσιάζονται σε όλες τις επόμενες παρουσιάσεις του project στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και σε υλικό προώθησης της πράξης και του Δήμου Αλμωπίας.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής παραγωγής θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις:

  • Αρχές Αυγούστου (01-05/08) θα πραγματοποιηθεί μια πενθήμερη περιοδεία των καλλιτεχνών στην Αλμωπία. Κάθε καλλιτέχνης θα αντιστοιχηθεί με έναν ιδιαίτερο ιστορικό ή φυσικό τόπο της Αλμωπίας.
  • Τρεις εβδομάδες αργότερα (26/08-05/09) θα ξεκινήσει ένα δεκαήμερο εργαστήριο εντατικής παραγωγής. Η διαδικασία θα μαγνητοσκοπείται ώστε το ίδιο το εργαστήριο να αποτελέσει ένα αυτοτελές έργο. Την τελευταία μέρα τα έργα θα παρουσιαστούν στους πολίτες της Αλμωπίας και τα Μ.Μ.Ε.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Δήμος Αλμωπίας απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή δεκατριών (13) Ελλήνων καλλιτεχνών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ελληνικό εργαστήριο και έξι (6) Ελλήνων καλλιτεχνών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο αντίστοιχο εργαστήριο του εταίρου Δήμου Νόβατσι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι καλλιτέχνες μπορεί να ασχολούνται στο πεδίο της φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, κινηματογράφου, performance, χορού κ.ο.κ. Δεν υπάρχει περιορισμός στα εκφραστικά μέσα. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια ζωντανή, ανομοιογενής ομάδα που θα προσφέρει με την δυναμική της μια ποικιλία σύγχρονων πρωτότυπων έργων για την Αλμωπία.
Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο και καλύπτει τα έξοδα για:
-τη μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη προς την Αριδαία και το αντίθετο
-τη διαμονή σε ξενοδοχείο
-την πλήρη διατροφή
-τη δυνατότητα περιοδείας στους τόπους ενδιαφέροντος
-τα αναλώσιμα υλικά για καλλιτεχνική δημιουργία ανά περίπτωση καλλιτέχνη
-την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην τελευταία ημέρα στο κοινό και τα Μ.Μ.Ε.
-τη βιντεοσκόπηση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή των καλλιτεχνών.
Σημειώνεται ότι ο καλλιτέχνης διατηρεί την πατρότητα του έργου και αποδέχεται τη χρήση του για τους σκοπούς του προγράμματος, με προϋπόθεση την αναφορά του δημιουργού σε κάθε περίπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν υπογεγραμμένη την αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 30 Μαϊου 2014, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με αναφορά σε πιθανές εκθέσεις που έχουν συμμετάσχει και ενδεικτικά έργα σε όποια μορφή επιθυμούν (cd ή εκτυπωμένο portfolio ή αναφορά σε διαδικτυακό τόπο με προσωπικά έργα ή συνδυασμός των ανωτέρω).

Για την αίτηση, πατήστε εδώ