Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 19:48

6o Φεστιβάλ Νύχτες Nova Pars

Ο θεατρικός οργανισμός Altera pars διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ Νύχτες Nova pars, με συμμετοχή ομάδων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών, που έχουν εργαστεί πάνω σ' ένα καλλιτεχνικό project, ή έχουν δουλειά σε εξέλιξη (work in progress) με άξονα το θέατρο, το χορό, τη μουσική, κα.

Το Φεστιβάλ Nova Pars αποτελεί μια προτοβουλία της ομάδας Altera Pars και καθιερώνεται σε ετήσια βάση μετά την πενταετή επιτυχία του.

Στόχοι του εγχειρήματος:

• Να προωθείται η συνεύρεση και συνεργασία νέων δημιουργών.

• Να δίνεται δυνατότητα σε σχήματα να παρουσιάζουν τα καλλιτεχνικά τους
σχέδια.

• Να ενισχύεται η παρουσία τους στον χώρο του θεάματος.

• Να υπάρχει ουσιαστική ανταλλαγή καλλιτεχνικής αναζήτησης και δημιουργίας.

Με γνώμονα την ανήσυχη και ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, τα προηγούμενα χρόνια της διοργάνωσης του φεστιβάλ, πήραν μέρος περίπου 100 ομάδες και δημιουργοί, οι οποίοι παρουσίασαν την δουλειά τους στον πολυχώρο Τέχνης Altera pars.

Επαγγελματικές αλλά και ερασιτεχνικές ομάδες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, solo performers, εικαστικοί, επέδειξαν ευγενή άμιλλα, ζωντάνια , φαντασία και καταξίωσαν ή ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ.

Οι Νύχτες Nova pars 6 έχουν προγραμματισθεί με την έναρξη της νέας θεατρικής σαιζόν, 17-23 Σεπτεμβρίου του 2012.

Τέχνη: ανάταση - ανάκαμψη - αντίσταση - ανάσα

Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε είναι γνωστή σε όλους μας. Μια πραγματικότητα χωρίς αξίες, χωρίς όνειρα, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς ελπίδα καθώς οι ανάγκες για την κάλυψη των πρακτικών αναγκών και της επιβίωσης έχουν σκοτώσει κάθε όραμα. Ωστόσο όλοι μας διψάμε για αλλαγή... μια αλλαγή που θα έρθει μόνο από την πραγμάτωση του ονειρικού...

Σε περιόδους κρίσης η τέχνη δεν παύει να υπάρχει, αντιθέτως είναι μια φυγή από την καθημερινότητα.Μπορεί να μη γεμίζει άδεια στομάχια... αλλά γεμίζει την ψυχή μας, τονώνει άδεια βλέμματα... εκεί που όλα τα άλλα δείχνουν να καταρρέουν. Και ως μορφή αντίστασης καλείται να παίξει σήμερα τον ιστορικό της ρόλο.

Η τέχνη μπορεί να μη γεμίζει άδεια στομάχια... αλλά γεμίζει την ψυχή μας, τονώνει άδεια βλέμματα... εκεί που όλα τα άλλα δείχνουν να καταρρέουν. Και ως μορφή αντίστασης καλείται να παίξει στο σήμερα τον ιστορικό της ρόλο.

Μπορεί να μιλήσει ... ακόμα και όταν όλοι σιωπούν ... Οι μέρες που έρχονται χρειάζονται χρώμα... τραγούδι... διέξοδο... ανάταση... οράματα... Ως καλλιτέχνες και δημιουργοί, οφείλουμε να αντισταθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Να αντισταθούμε στην ισοπέδωση , να ορθώσουμε ανάστημα.... να διεκδικήσουμε τον σεβασμό και την εκτίμηση, ώστε να αναδυθούμε πιο δυνατοί ...

Ας εκφραστούμε με όπλο την αγάπη για την τέχνη μας...

Ας δώσουμε από τη δική μας πλευρά... μια ανάσα ζωής... και αισιοδοξίας...

Το φεστιβάλ "Νύχτες Nova Pars", καλύπτει ημέρες προβών – παραστάσεων, υλικοτεχνική υποστήριξη και προβολή μέσα από έντυπα/χορηγούς επικοινωνίας και την ιστοσελίδα του Altera Pars πριν και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.

Οι ομάδες και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους συμπληρώνοντας τη φόρμα μαζί με δύο φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τα έντυπα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του θεάτρου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέχρι και 31 Μαϊου 2012.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.alterapars.gr/festival.htm