Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 06:55

Οικία Μπενιζέλου

Γράφτηκε από  Πηγή: www.lifo.gr

Το παλαιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας μετατρέπεται σε μουσείο και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Αυτά είναι δέκα πράγματα που μάθαμε για το εμβληματικό αυτό κτίριο.

 

- Το Αρχοντικό Μπενιζέλου βρίσκεται στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα.
- Αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας μεταβυζαντινών χρόνων.
- Η κύρια φάση ανέγερσής του χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα και η παλαιότερη τον 16ο-17ο αι.
- Το σπίτι ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Άγγελου Μπενιζέλου που έλκει την καταγωγή της από βυζαντινό οίκο. Οι Μπενιζέλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των δώδεκα παλαιότερων οικογενειών της Αθήνας και τους τάφους τους κοσμούσε ο δικέφαλος αετός ως υπενθύμιση της βυζαντινής τους καταγωγής.
- Η οσία Φιλοθέη, κατά κόσμον Παρασκευή Μπενιζέλου, γεννήθηκε και έζησε στο σπίτι τον 16ο αιώνα.
- Στην μπροστινή αυλή υπήρχε πηγάδι και στην πίσω ελαιοτριβείο και πατητήρι.
- Στο κατώι υπάρχει μια στοά με κομψούς κυλινδρικούς κιονίσκους που στηρίζουν απλές κάμαρες, ενώ μια πέτρινη κλίμακα οδηγεί από την αυλή στο ανώι.
- Κατά τη διάρκεια ανασκαφών την περίοδο 2008-2010 στο ισόγειο και στην αυλή του κτιρίου αποκαλύφθηκε τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους της Αθήνας.
- Το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του κτιρίου την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.
- H οικία Μπενιζέλου θα αποτελέσει ένα μουσείο του εαυτού της: στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα προβάλλονται βίντεο με στοιχεία για την αστική αθηναϊκή κοινωνία του 18ου αι.
Στο ισόγειο θα αναπτύσσεται τρισδιάστατη προβολή με τις μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις του κτιρίου. Στην αυλή ο επισκέπτης θα μπορεί να παίζει μεσαιωνικά παιχνίδια.

Πηγή: www.lifo.gr