Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 08:08

Απαγορεύτηκε η ταινία του Νίκου Αλευρά "Χαιρετίσματα στην Ευρώπη" να παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νικης

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Μετά από 2 χρόνια καθημερινών γυρισμάτων, μετά από 100 ώρες κινηματογραφικού υλικού, μετά από 1 χρόνο μοντάζ, δημιουργήθηκε η ταινία «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ», ή «KLAIN MAIN PUTS» που είναι μια ευχάριστη μουσικοχορευτική τραγωδία με κωμική υπόθεση, για τη γερμανική οικογένεια. Η ταινία είναι του σκηνοθέτη Νίκου Αλευρά και παρακάτω θα βρείτε το κείμενο που έγραψε μετά την απάντηση του Κου Εϊπίδη.

Κείμενο του Νίκου Αλευρά:

Μου ήρθε ένα e mail «πολύ ενδιαφέρουσα η ταινία σας, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να παιχτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΪΠΙΔΗΣ

«Μπήκαν οι λύκοι στο μαντρί»,
δημώδες άσμα που έλεγε ο Κολοκοτρώνης,
λίγο πριν «πάει» στη φυλακή
και όχι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

Τώρα γιατί ασχολιόμαστε με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που γίνεται 10 μέρες το χρόνο κι όλο τον άλλο καιρό δεν μιλάμε;
Γιατί τώρα που διαλύονται τα πάντα, έρχεται ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κύριος Δημήτρης Εϊπίδης και απαγορεύει να παιχτούν 19 ελληνικές ταινίες.
Απαγορεύει τις ελληνικές ταινίες, παραγωγής 2012 και τους έλληνες σκηνοθέτες να δείξουν τη δουλειά τους, που με τεράστιο κόπο και χωρίς λεφτά παράγουν τον ελληνικό πολιτισμό. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σε σχέση με τα σύγχρονα προβλήματα του πολιτισμού και αν αυτά βοηθάνε την ηρεμία της ψυχής μας, συνυπογράφω αυτά που είχαν πει ο Καζαντζάκης και ο Εμπειρίκος:

«στις κρίσιμες εποχές που ζούμε,
άμα δεν προστατέψεις το σπίτι σου, την αυλή σου, τις ρίζες σου,
το σώμα σου και την ψυχή σου,
έχεις χάσει τον εαυτό σου, την αλήθεια σου
και την ελευθερία σου».

Και ξέρετε γιατί η Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς στη μοναξιά και την κατάθλιψη;
Γιατί έχει χάσει για πάντα την ελληνική ερωτική σκέψη!
Επειδή η «μνήμη στην Ελλάδα, δεν χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο τα χίλια χρόνια», η ταινία ΕΙΝΑΙ διαρκώς στο ΤΩΡΑ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα «ποτέ δεν πεθαίνει» γιατί συνεχώς δημιουργεί τη ΣΥΝ – ΕΙΔΗΤΟ – ΠΟΙΗΣΗ του ελληνικού τρόπου ζωής, τη καθημερινή ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ!

«Ελληνισμός», ιδιότητα που «δεν έχει η ανθρωπότητα τιμιοτέραν...»
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Για τον Καβάφη ο «ελληνισμός» αντιπροσωπεύει την απροκατάληπτη μύηση της ελεύθερης, ανήσυχης και ριψοκίνδυνης ατομικότητας σε ένα πάνθεον ιδεών, αισθησιακών και αισθητικών συγκινήσεων. (Σχόλιο του Βύρωνα Λεοντάρη στα «ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» εκδόσεις «ύψιλον»).
Τώρα γιατί γράφω για τον Καβάφη; Γιατί όσο ζούσε όλοι τον βρίζανε, όλοι τον θάβανε (όλο το κατεστημένο της «τρομερής» γενιάς του 30) και ήταν συνεχώς απαγορευμένος!
Έκανα, λοιπόν, μια ταινία, για τον ελληνισμό μου, το δικό μου ελληνισμό, όπως τον νοιώθω εγώ, των γονιών μου και των παππούδων μου, των παιδιών μας! Τώρα που όλοι οι ευρωπαίοι μας βρίζουν, τώρα που όλες οι εφημερίδες τους γράφουν τα αδιανόητα, σε συνεργασία με τους έλληνες δοσίλογους πολιτικούς, νομίζω ότι έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω.
Κι έρχεται ο διευθυντής του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κύριος Δημήτρης Εϊπίδης και την απαγορεύει. 2012 ΕΛΛΑΔΑ! Δεν ξέρω πια τι να πω και τι να γράψω;! Και επειδή όλοι με ρωτάνε, καλά τι συμβαίνει, ήσουνα απαγορευμένος τον καιρό της δικτατορίας, απαγορευμένος τον καιρό της μεταπολίτευσης, απαγορευμένος τον καιρό της δημοκρατίας, απαγορευμένος τον καιρό του σοσιαλισμού, απαγορευμένος και τώρα, τον καιρό της παγκοσμιοποίησης, σίγουρα κάτι σου συμβαίνει, έχεις βαριά αρρώστια ή είσαι πολύ επικίνδυνος! Και με παίρνουν τα κλάματα γιατί η μαμά μου με έκανε πολύ γλυκό και δεν ξέρω τι να κάνω!

Nikos-Alevras-afissa-copy
Τι είναι, λοιπόν αυτή η ταινία;

- Η ταινία «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ή KLAIN MAIN PUTS» είναι μια κωμική μουσικοχορευτική τραγωδία για τη γερμανική οικογένεια.
- Είναι μια τρυφερή ταινία για τους τρυφερούς.
- Μια ευαίσθητη ταινία για τους ευαίσθητους.
- Μια βίαιη ταινία για τους βίαιους.
- Μια κακιά ταινία για τους κακούς.
- Μια ερωτική ταινία για τους ερωτικούς.
- Και το «κλου»: η ταινία

«ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ή «KLAIN MAIN PUTS»
δεν είναι ταινία... είναι προκήρυξη
της μυστικής ερωτικής εΠΑΝαστατικής οργάνωσης
όλων των ελλήνων, που περιμένουν το σύνθημα για να κάνουν «ντου» στην δυστυχία και την κατάθλιψη όλης της Ευρώπης
και για να ξαναφέρουν την ελληνική
ΕΥΤΥΧΙΑ κι ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ!

photo-tainias-nikou-alevraΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η ταινία «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ή «KLAIN MAIN PUTS» είναι η πιο ωμή, η πιο βίαιη, η πιο συναισθηματική, η πιο ευαίσθητη, η πιο ανατρεπτική, η πιο τρυφερή ταινία όλων των εποχών πάνω στις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, τον ΕΡΩΤΑ και την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.