Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012 10:52

Η μετατροπή του Silo στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Γράφτηκε από την 

Πρόκειται για το μεγάλο έργο της μετατροπής του παλαιού κτιρίου αποθήκης σιτηρών (Silo) σε μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου και ιδιοκτήτης της έκτασης, προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στις 30 Μαρτίου 2012 και η προθεσμία παραλαβής του φακέλου έληξε στις αρχές Αυγούστου.  Ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου η παράταση λήξης του διαγωνισμού για τις 23/10/2012 και η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων, με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής και τέως πρύτανη Δημήτρη Φατούρο, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 14/01/2013.
silo-apothikes-vorioanatolikaΗ Θέση του SILO
Το κτιριακό συγκρότημα των αποθηκών το οποίο πρόκειται να στεγάσει το Μουσείο των Ενάλιων Αρχαιοτήτων βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της προβλήτας της Ηετιώνειας Ακτής, μέσα στην σημερινή επιβατική ζώνη του λιμένα, στον χώρο ελλιμενισμού των πλοίων με δρομολόγια προς την Κρήτη.

Βορειοδυτικά του βρίσκονται οι Μόνιμες Δεξαμενές για τις επισκευές των πλοίων, οι οποίες επίσης προορίζονται για πολιτιστικές χρήσεις.
Νοτιοανατολικά υπάρχουν τα δύο μεγάλα κτίρια των αποθηκών, ο εσωτερικός δρόμος του λιμανιού και η προβλήτα λιμενισμού των πλοίων.
Οι προσβάσεις σήμερα γίνονται από το υπάρxον οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης της λιμενικής ζώνης, μέσω της Λεωφόρου Κέκροπος και του εσωτερικού δικτύου κυκλοφορίας.

silo-general-viewΤο έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ 2011 – 2015. Κύριος στόχος του έργου είναι η σύζευξη του Τουρισμού με τον Πολιτισμό και η διασύνδεση της Πόλης με το Λιμάνι.
ietwnia-aktiΤο έργο της Πολιτιστικής Ακτής του Οργανισμού Λιμένα του Πειραιά, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στη φιλόδοξη αλυσίδα μιας σειράς μεγάλης κλίμακας επεμβάσεων στα πλαίσια ενός δεκαετούς πλάνου για την γενικότερη αναμόρφωση του λιμανιού. Με την πραγματοποίησή της συντελεί σε μια σημαντικής κλίμακας αστική ανάπλαση της πόλης του Πειραιά μέσα από την απόδοση εκτεταμένου τμήματος του λιμενικού χώρου, της Ηετιώνειας Ακτής, στο δημόσιο χώρο, μεταπλάθοντας παλιές εγκαταλειμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις της σε χώρους πολιτισμού (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Μετανάστευσης, Μουσείο της πόλης του Πειραιά, Θεματικό Πάρκο, χώροι έκθεσης και παραγωγής τέχνης), χαράσσοντας και δημιουργώντας μεγάλης έκτασης χώρους πρασίνου και αναψυχής, αναβαθμίζοντας την αρχαιολογική περιοχή και ανοίγοντάς την στους πολίτες.

Η κεντρική ιδέα της ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής πηγάζει από την ίδια τη ζωή και τη λειτουργία του λιμανιού, ενός χώρου με διαρκή κίνηση και μεγάλη επισκεψιμότητα από διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, με ανάμιξη λειτουργιών, με διαρκή προβολή και οπτική έκθεση σε μεγάλο πλήθος περαστικών (ταξιδιώτες, εργαζόμενοι κλπ) σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Είναι η ιδέα της ανάμιξης της πολυμορφίας του πλήθους, από την μια μεριά, και της ποικιλότητας των λειτουργιών μιας πολιτιστικής ενότητας, σε όλες τις εκφράσεις της, από την άλλη.
ietwnia-akti-kentrikos-limenasΈνα πολιτιστικό έργο που έλειπε από τον Πειραιά ανατρέποντας την μέχρι σήμερα λειτουργία του! Ως μόνιμη κάτοικος του Πειραιά πάντα ήλπιζα να γίνει και πολιτιστικός πόλος έλξης. Ο Πειραιάς είναι το σημαντικότερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της ελληνικής οικονομίας, ενώ διαθέτει τον μεγαλύτερο (σε επιβατική κίνηση) λιμένα της Ευρώπης, συνδέοντας ακτοπλοϊκά την πρωτεύουσα με τα νησιά του Αιγαίου. Εύχομαι, εκ μέρους όλων των συντελεστών του Artmagazine.gr, να πάνε όλα καλά και να πραγματοποιηθεί!

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.


Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.