Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 11:39

Χίλιοι και ένας νέοι τρόποι για να ξεκινήσετε την πρώτη σας ταινία

Γράφτηκε από τον 
Μοτέρ, χρήματα, πάμε - Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Είσαι νέος, ταλαντούχος, και θέλεις να γυρίσεις ταινία στην Ελλάδα. Εκτός Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΡΤ. Τι κάνεις; Κατ' αρχάς βρίσκεις παραγωγό.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά ιδιωτών παραγωγών έχει ξεπηδήσει. Οι γνωστότεροι είναι οι Πάνος Παπαχατζής, Κώστας Λαμπρόπουλος, Νίκος Σέκερης, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Γιάννης Ιακωβίδης. Που ενίοτε βάζουν και το χέρι στην τσέπη, ακόμα και για πρωτοεμφανιζόμενους, όπως ο Παπαχατζής για το «Γαμήλιο πάρτι».

«Εκτός από τις χορηγίες, ποντάρουμε πολύ και στο minimum guarantee», εξηγεί. «Δηλαδή η εταιρεία διανομής μας δίνει μια προκαταβολή έναντι των εσόδων από την προβολή: από 100.000 έως 600.000 ευρώ. Για τις πιο καλλιτεχνικές ταινίες βέβαια αρκείσαι στη διανομή».

* Τα τελευταία χρόνια εκτός από τις μεγάλες εταιρείες διανομής, στην παραγωγή ταινιών έχουν μπει δυναμικά και μερικά από τα γνωστότερα κανάλια. Η NOVA (τηλ. 210-6602367) χρηματοδότησε ως συμπαραγωγός 80 ελληνικές ταινίες -πολλές από αυτές πρωτοεμφανιζομένων: «Στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να χρηματοδοτούμε το ελληνικό σινεμά με το 0,75% του ετήσιου τζίρου μας», μας λέει ο Γρηγόρης Κοκκινάκης από τη NOVA. Μπορείτε λοιπόν να διεκδικήσετε από 20.000 έως 150.000 ευρώ. Το όποιο έλλειμμα «το ισοφαρίζουμε με την πρώτη προβολή της ταινίας από τα κανάλια μας ή από την πορεία των ταινιών έξω».

Ο «Γιος του φύλακα» του πρωτοεμφανιζόμενου Δ. Κουτσιαμπασάκου έφτασε στο τοπ τεν από πλευράς τηλεθέασης. «Για μας κέρδος είναι και η καλλιτεχνική αξία μιας ταινίας. Αυτό μας φέρνει και περισσότερους συνδρομητές». Πάντως η κωμωδία αρέσει. «Κι εμείς είμαστε με τον κόσμο. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε όλα τα είδη. Ως τηλεόραση όμως είμαστε κουμπωμένοι απέναντι σε σενάρια με πολύ σκληρές και ακατάλληλες σκηνές ή σε υπερβολικά σινεφίλ ταινίες με τις οποίες νοιώθουμε ότι θα κοιμηθεί το κοινό...».

* Και η Odeon όμως μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, αναλαμβάνοντας μάλιστα από το μηδέν μια ταινία. Οπως λέει ο Διονύσης Σαμιώτης (sam@ odeon.gr, 210-6786543), «πιστεύαμε στο ελληνικό σινεμά πριν καν αρχίσει αυτή η άνθηση. Ομως θέλει έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό».

Η Odeon δίνει έμφαση στους πρωτοεμφανιζόμενους. «Ηδη ετοιμάζουμε δύο ταινίες νέων σκηνοθετών. Πιστεύουμε επίσης πολύ στη μεταφορά βιβλίων στο σινεμά. Διαβάζουμε όλα τα σενάρια και τα κόνσεπτ που μας έρχονται και ψάχνουμε είτε κάτι άμεσα εμπορικό, που να μπορεί δηλαδή να γίνει γρήγορα προσελκύοντας το ενδιαφέρον του θεατή, είτε φιλόδοξες παραγωγές που θέλουν μακρόπνοο σχεδιασμό με προοπτικές έξω».

* Ενα απλό κόνσεπτ μερικών γραμμών θα ήταν αρκετό να κεντρίσει και την Village (τηλ. 210-2704800, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Της προσάπτουν πως στοχεύει μόνο σε κωμωδίες και πως επεμβαίνει πολύ στα σενάρια. «Πιστεύουμε πολύ στην ομαδική δουλειά, κόντρα στο one man show του ελληνικού σινεμά», απαντά ο Γρηγόρης Κομνηνός, διευθυντής παραγωγών της Village Productions (που μας έδωσε και την επιτυχημένη ταινία «Bank Bang» του πρωτοεμφανιζόμενου Α. Παπαδημητρόπουλου).

«Και είναι λογικό η κωμωδία να αρέσει, όταν ο κόσμος έχει χίλια μύρια προβλήματα...». Δηλαδή πιο καλλιτεχνικές ταινίες να μην προστρέξουν στην Village; «Φυσικά. Αν ξέρεις ακριβώς πού απευθύνεσαι, ξέρεις και πόσα θα επενδύσεις».

dsc_0016

 

* Και η Audiovisual (τηλ. 210-8092000) έχει βάλει λεφτά σε ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων (Κρόκος, Ξανθόπουλος, Αθερίδης, Κυριακίδης). Οπως εξηγεί ο Βασίλης Αλεξίου, «δεν αποκλείουμε κανέναν που προάγει το σινεμά αν η ιδέα του έχει εμπορικό ενδιαφέρον. Δράμα, ταινίες σινεφίλ, όλα συζητιούνται. Το νεανικό κοινό πάντως προτιμά την κωμωδία».

* Το Mega υπήρξε συμπαραγωγός στο «Safe Sex», που σηματοδότησε μια νέα εποχή στο ελληνικό σινεμά. Ομως έκτοτε, παραδέχεται ο Στέφανος Δανιηλίδης (τηλ. 210-6903215), μεσολάβησε ένα διάστημα αδράνειας. «Τώρα, καθώς βλέπουμε πως το ελληνικό σινεμά κάνει εισιτήρια, μπήκαμε και πάλι στο παιχνίδι. Μας ενδιαφέρουν είτε κωμωδίες, που είναι ένα είδος πιασάρικο, είτε θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είμαστε πιο μαζεμένοι πάντως». Και το 1,5%; «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να το εφαρμόσει. Θα λυνόταν με το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών που ακόμα εκκρεμεί».

* Οσο για τον ΑΝΤ1, μας λέει ο Σταύρος Στάγκος, έχει χρόνια να μπει σε ταινία, αλλά είναι ανοιχτός σε προτάσεις και σε νέους σκηνοθέτες: «Μην ξεχνάτε πως τα πιο πετυχημένα σενάρια των τελευταίων ετών στην τηλεόραση μας ήρθαν από νέους».

* Αν σχεδιάζετε μια φιλόδοξη συμπαραγωγή και η θεματολογία σας αφορά την Ευρώπη, μπορείτε βέβαια να απευθυνθείτε και στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καλύπτει έως και το 17% του συνολικού προϋπολογισμού της ταινίας (με πλαφόν τις 700.000 ευρώ). Σύμφωνα με τον έλληνα εκπρόσωπο Αλέξανδρο Κακαβά (τηλ. 6948-743849) ασφαλώς και έχουν ελπίδες οι πρωτοεμφανιζόμενοι, «αλλά, έλεος, να μην μας έρχονται με πρωτοεμφανιζόμενους παραγωγούς και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς! Στην Ευρώπη απευθύνονται...».

* Λεφτά για το σινεμά δίνει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA (τηλ. 210-7254056-7), όμως για την ανάπτυξη μιας ταινίας (από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πρώτη μέρα των γυρισμάτων). Δίνει από 10.000 έως 80.000 ευρώ ανά πρότζεκτ, και αφορά μεγάλου μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικά προγράμματα. Το νέο μάλιστα πρόγραμμα Media Mundus θα χρηματοδοτεί και συμπαραγωγές με χώρες εκτός Ευρώπης.

Από τράπεζες μέχρι το υπ. Εξωτερικών

* Στους κόλπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δύο ενδιαφέροντα προγράμματα θα σας δώσουν την ευκαιρία να βρείτε συμπαραγωγούς από το εξωτερικό: το «Balkan Fund», το βαλκανικό ταμείο ανάπτυξης σεναρίων που δίνει 4 βραβεία (10.000 ευρώ έκαστο, και το ένα πάει πάντα σε Ελληνα), και το φόρουμ συμπαραγωγών «Crossroads» (ένα βραβείο αξίας 10.000 ευρώ).

* Οι μικρομηκάδες και οι ντοκιμαντερίστες δεν έχουν και πολλές επιλογές, αν εξαιρέσεις ΕΡΤ και ΕΚΚ. Πάντως το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου (τηλ. 210-7293503) επιλεκτικά, τους χρηματοδοτεί κάθε χρόνο με περίπου 5.000 ευρώ.

Υπάρχει επίσης το Δίκτυο See Cinema, που χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους (10.000 ευρώ) και ενισχύει την ανάπτυξη ταινιών μεγάλου μήκους με 6.000-10.000 ευρώ (Γ. Ηλιόπουλος, τηλ. 210-3678501). Καλό είναι πάντως να βρείτε εξειδικευμένο παραγωγό, όπως είναι ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης για τη μικρού μήκους (www.bigbang.gr, www.t-short.gr) ή η Μαρούλα Γεντέκου για το ντοκιμαντέρ. Και όρεξη να έχετε να χτυπάτε πόρτες: δήμους, νομαρχίες, τεχνολογικά επιμελητήρια, κοινωφελή ιδρύματα, ΟΠΑΠ, τράπεζες, ΙΟΜ, Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, χορηγούς. «Η κεφαλαιοποίηση μιας συμμετοχής είναι σημαντική», λέει ο Κ. Χατζημιχαηλίδης. «Τηλέφωνο, φαξ, ρεύμα, φώτα, μοντάζ. Ολ' αυτά είναι ουσιαστική συμβολή ώστε να γίνει μια ταινία».

* Το Ιδρυμα Κωστόπουλου δίνει και υποτροφίες για διδακτορικό στον τομέα του σινεμά (ειδικά αν το θέμα σας έχει μια ελληνοκεντρική χροιά), ενώ υποτροφίες (9.000 ευρώ το χρόνο) για μεταπτυχιακά σε ΑΕΙ του εξωτερικού δίνει και το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη (τηλ. 210-3224127).

Υποτροφίες για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση προσφέρει και το Ιδρυμα Ωνάση (τηλ. 210-3713000), και μάλιστα απευθύνεται και σε επαγγελματίες καλλιτέχνες. Δύο υποτροφίες διάρκειας ενός έτους (15.000 ευρώ ετησίως) σε διάφορες ειδικότητες που αφορούν τις τεχνικές θεάτρου-κινηματογράφου προβλέπει και ο «Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής». Οσο για το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή δίνει υποτροφίες μεταπτυχιακών εξωτερικού για την αξιοποίηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Δει δη χρημάτων λοιπόν, και όσοι μπορούν να βοηθήσουν το σινεμά είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όπως υπογραμμίζει και ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας από το Film Commission Office, όσο η χώρα μας δεν παρέχει φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στον κινηματογράφο, θα περιοριζόμαστε κατά κύριο λόγο στην κρατική φιλανθρωπία...

Σημειώστε:


Δημοσιεύτηκε στο ένθετο επτα(7) της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 15/3/2009
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.