Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 19:33

Κυριακάτικοι περίπατοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφτηκε από τον 

Το 1669 ιδρύθηκε η Μονή των Καπουτσίνων στην ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης. Δυο αιώνες αργότερα αποκαλύφθηκε ένα θαμμένο άγαλμα της Αφροδίτης κάτω ακριβώς από την αυλή που οι μοναχοί υμνούσαν την Παναγία.

 

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1687 τα κανόνια του Φραντσέσκο Μοροζίνι ανατίναξαν τον Παρθενώνα, που ως τότε σωζόταν σχεδόν ακέραιος, εκτινάσσοντας χιλιάδες θραύσματά του σε μεγάλη απόσταση. Η μαρμάρινη ανδρική κεφαλή που κατέληξε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ 9081) αναγνωρίστηκε πολύ πρόσφατα ως έργο του Φειδία και των μαθητών του και αναδύθηκε από το δαίδαλο των αποθηκών για να συμπληρώσει το κατεστραμμένο αριστούργημα.

 Εικ.4

Ο Άγγλος κλασικιστής John Twedell πέθανε από πυρετό μια μέρα του 1799, ενώ διενεργούσε ανασκαφές στην Αθήνα και θάφτηκε μέσα στο Θησείο, που είχε αγαπήσει και που έμελλε να γίνει το πρώτο Κεντρικό Μουσείο της νέας χώρας. Έμβλημά του είχε για χρόνια μια τεράστια μαρμάρινη Νίκη, που ενσωμάτωνε τις ευχές αιώνων για μια νέα αρχή.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φέρνει στο φως αναρίθμητες ιστορίες της Αθήνας, που καταγράφηκαν στις εντυπώσεις των Ευρωπαίων περιηγητών, συμπληρώθηκαν από τις πρώτες ανασκαφές του ελληνικού κράτους και περιλαμβάνονται στη νέα περιοδική του έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Τις Κυριακές 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου, 13, 20 και 27 Μαρτίου και 10, 17 και 24 Απριλίου, ώρα 12.00, οι αρχαιολόγοι και οι επιμελητές της έκθεσης αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν τους επισκέπτες του Μουσείου στις θαυμάσιες πτυχές της άγνωστης Αθήνας.

 Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Ημερομηνίες διεξαγωγής: 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου, 13, 20 και 27 Μαρτίου και 10, 17 και 24 Απριλίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00

Εικ.5

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.