Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 11:18

Οι προβολείς ξανά στην έπαυλη του Ιόλα

Γράφτηκε από τον 

 Με αφορμή την παράσταση «Alexandros Iolas» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, η βίλα του γνωστού και εκκεντρικού συλλέκτη έργων τέχνης και γκαλερίστα Αλέξανδρου Ιόλα θα ανοίξει και πάλι, 27 χρόνια μετά τον θάνατο του, για το κοινό.

 Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αγίας Παρασκευής, ενώ την παραχώρηση του ακινήτου Ιόλα έκανε ο Σπ. Γεωργίου. Στόχος της παράστασης είναι να αναδείξει την ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Ιόλα και να φωτίσει κρυφές πτυχές της προσωπικότητας του αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής γύρω από το άτομο του.

 Η βίλα του γκαλερίστα αποτέλεσε για πολλά χρόνια έναν τεράστιο χώρο έκθεσης έργων τέχνης. Υπήρξε τόπος συνάντησης σπουδαίων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού. Όμως μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, η βίλα βανδαλίστηκε, ερημώθηκε και χιλιάδες έργα τέχνης (υπολογίζονται σε 10.000) ανυπολόγιστης αξίας χάθηκαν ή καταστράφηκαν.

1

 Η λεηλατημένη έπαυλη υπήρξε για πολλά χρόνια αντικείμενο συζητήσεων σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αρκετές ιδέες είχαν πέσει στο τραπέζι. Από το να μετατραπεί σε γκαλερί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ή χώρος δημοπρασιών έργων Τέχνης. Τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε. Αντιθέτως, την ίδια χρονική στιγμή, η έλλειψη φύλαξης και ουσιαστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της Πολιτείας είχε ως αποτέλεσμα την συστηματική λεηλασία της έπαυλης και την μετατροπή της σε χώρο του εγκλήματος και της παρανομίας.

 Αρκετοί συνδέουν την ερήμωση της έπαυλης με την καταφανή απαξίωση που επιφύλασσε η Πολιτεία προς το πρόσωπο του διάσημου συλλέκτη. Υπήρξε εκκεντρικός στον χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα διορατικός συλλέκτης έργων τέχνης με διεθνή ακτινοβολία. Προκάλεσε και πληγώθηκε, κατηγορήθηκε και αποθεώθηκε κυρίως εξαιτίας της προσωπικής του ζωής. Η Πολιτεία διατηρούσε διαχρονικά μια επιφυλακτική στάση απέναντι του. Δεν αποδέχτηκε ποτέ ουσιαστικά την δωρεά των έργων τέχνης που απλόχερα της προσέφερε και επέλεξε την απραξία με τα γνωστά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν.

68 big
 Η ζωή και το έργο του λοιπόν πρόκειται να φωτιστούν από αυτήν την πρωτότυπη παράσταση. Ευχή όλων είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης στο να παρθεί μια απόφαση σχετικά με το μέλλον της έπαυλης. Αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να ενδιαφερθεί, αυτή η παράσταση είναι μια καλή ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί...

 Στην παράσταση συμμετέχουν η Χριστίνα Μυσίρη, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της Περσεφόνης Κουτσούδη, της μητέρας του Ιόλα, καθώς και η Χριστιάνα Αντωνιάδου, που ερμηνεύει το πρόσωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζωή του, την αδελφή του Νίκη Στάιφελ.
Εμφανίζονται επίσης οι Πέγκυ Κανελάκη, Γιούλη Τσινάκη και Χριστίνα Κανελάκη. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Καβαλιώτη, ενώ τα κοστούμια (περιλαμβάνονται και κοστούμια από την προσωπική συλλογή του Ιόλα) είναι του Βασίλη Ζούλια.

134t135tg25 3

Ημερομηνίες παραστάσεων: 29-30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6971 572001. Ώρες επικοινωνίας: 10.00-14.00 και 18.00-20.00.

5594617682 bb0d6eea30 z

Έκθεση εικόνων


Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.