Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 15:15

Μουσείο Οίνου: Ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη του κρασιού

Γράφτηκε από τον 

Το Μουσείο Οίνου είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του, δηλαδή ένα μουσείο οινολογικών εκθεμάτων που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στην ιστορία και την τέχνη του κρασιού, αλλά και όχι μόνο! Η οικογένεια Μάρκου που είναι ταυτισμένη με την ίδια την ιστορία του κρασιού, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου «Αμπελώνες Μάρκου» , δημιούργησε στο περιβάλλον του Μουσείου έναν χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, εκθέσεων τέχνης και πολιτισμού.

Η αττική γη με τον παλιό αμπελώνα πανταχού παρούσα, η ζεστασιά της πέτρας, κυρίαρχου δομικού υλικού, η διακριτική πολυτέλεια, η γοητεία του κρασιού που είναι διάχυτη σε όλο το περιβάλλον και όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στη δημιουργία ενός χώρου με ιδιαίτερο χαρακτήρα, επιβλητικό και μεγαλοπρεπή, που σε προσκαλεί να ζήσεις το διαφορετικό. Πρώτη εικόνα ο φαρδύς διάδρομος με τις σειρές από αιωνόβιες ελιές, δεξιά και αριστερά, επί της... υποδοχής. Στη συνέχεια, το κυρίως συγκρότημα όπου μια επιβλητική είσοδος με πέτρινες καμάρες οδηγεί στον μεγάλο υπαίθριο χώρο γύρω από την πισίνα. Από την άλλη πλευρά, αφού διασχίσουμε την εσωτερική αίθουσα, μια σκάλα οδηγεί στον υπόγειο χώρο όπου στεγάζεται το Μουσείο.

mouseio2-small

Βρίσκεται κάτω από το έδαφος παλιού αμπελώνα και φιλοξενεί αντικείμενα και μνήμες από την ιστορία του κρασιού και της οινοποιίας. Φωτογραφίες τρύγου στον Μεσογείτικο αμπελώνα από την εποχή του Μεσοπολέμου, μια σειρά από ξύλινες στροφιλιές, κάποιες χειροκίνητες αντλίες, το τραπέζι με τα παραδοσιακά εργαλεία βαρελοποιού, ένα σπάνιο φορητό πιεστήριο με ξύλινο σπαστήρα και ένα ξύλινο φίλτρο πλακών έτοιμο να στείλει κρασί για εμφιάλωση σε μια φιάλη του 1930, είναι μερικά από τα εκθέματα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης του Μουσείου . Στο συγκρότημα ανήκει και αίθουσα τέχνης η οποία φιλοξενεί εκθέσεις.

Το μουσείο

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο προπάππους Σπυρίδων Μάρκου αποφάσισε να δημιουργήσει τους οικογενειακούς αμπελώνες στην Μεσογαία Αττικής, περιοχή γνωστή σχεδόν από πάντα για την παραγωγή εκλεκτού κρασιού, και να παράγει την παραδοσιακή ρετσίνα. Την δεκαετία του 1920 αξιοποιώντας ένα ακίνητο στου Ψυρρή, που υπήρχε στην οικογένεια, δημιούργησε ένα μαγειρειό-κρασοπουλειό, την «Σπατανέικη Ταβέρνα» η οποία ήταν η πρώτη που άνοιξε στην περιοχή. Το μεράκι και η αγάπη του για το κρασί και τα αμπέλια μεταφέρθηκε και στον γιό του, τον παππού Βασίλειο Μάρκου, ο οποίος το 1950 ανακαίνισε και αναβάθμισε ριζικά την οικογενειακή ταβέρνα, η οποία έγινε πολύ γνωστή για το εξαιρετικό κρασί που πουλούσε. Η φήμη αυτή ανάγκασε πολλούς ?ταβερνιάρηδες? της Αθήνας να αναζητήσουν αυτό το κρασί, έτσι ο παππούς Βασίλειος Μάρκου επέκτεινε τους αμπελώνες, αύξησε την παραγωγή και ξεκίνησε να εμπορεύεται το προϊόν.

ampelia

Φυσικά αυτή την οινική κληρονομιά δεν θα μπορούσε να μην την μεταδώσει και στα παιδιά του, τους Κωνσταντίνο και Σπυρίδων Μάρκου, οι οποίοι ίδρυσαν το 1983 ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στην Παιανία, μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (Ε.Ν.Ο.Α.Α.), επέκτειναν του ιδιόκτητους αμπελώνες και στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και εδραίωσαν τους «Αμπελώνες Μάρκου» στην Ελληνική και διεθνή αγορά. Έχοντας την ανάγκη να μοιραστούν την αγάπη, την ιστορία και όλο το οινικό πλούτο που υπήρχε στην οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν το 2005 στην Παλλήνη το «Μουσείο Οίνου» έναν πολυχώρο δραστηριοτήτων, τέχνης και οινικού πολιτισμού.

Σήμερα μαζί με τους πατεράδες τους τα ?παιδιά? , η Μαρία, ο Βασίλης Κ., ο Βασίλης Σ., ο Νικόλας και ο Δημήτρης Μάρκου, έχοντας αποτυπωμένη την οινική παράδοση μέσα τους, τέταρτη γενιά πλέον στην παραγωγή κρασιού, συνεχίζουν το έργο των προγόνων τους.

mouseio1-small

Κοινωνικές / Εταιρικές Εκδηλώσεις

Κριτήριο στις δεξιώσεις που φιλοξενούνται στο Μουσείο Οίνου είναι η υψηλή ποιότητα παροχών και υπηρεσιών τόσο από το ανθρώπινο δυναμικό του Μουσείου όσο και από τους επαγγελματίες συνεργάτες μας. Στόχος τους είναι να προσφέρουν στους πελάτες τους και στους καλεσμένους τους την διαφορετικότητα, την διακριτική πολυτέλεια και την επιβλητικότητα που εγγυάται ο χώρος αλλά και την δυνατότητα να τους ταξιδέψουν στην ιστορία και την τέχνη του κρασιού, προσφέροντάς τους μία ξενάγηση στο Μουσείο οινολογικών εκθεμάτων συνοδευόμενη από ένα Wine Tasting επιλεγμένων ετικετών του οινοποιείου μας.

Επιπλέον διαθέτει δύο εσωτερικούς χώρους, την ισόγεια αίθουσα η οποία έχει θέα στον περιβάλλοντα χώρο, με δυνατότητα πλήρης συσκότισης και την υπόγεια αίθουσα τέχνης και συνεδρίων, η οποία είναι μόνιμα εξοπλισμένη με οπτικοακουστικά μέσα (projector, οθόνη προβολής κλπ) που μπορούν να καλύψουν κάθε είδους εταιρικού event.

Indoor events: Theatre: 500 prs, Cocktail: 650+ prs, Banquet: 400 prs Outdoor events: Theatre: 2000+ prs, Cocktail: 3000+ prs, Banquet: 1500 prs

Περισσότερες πληροφορίες στις Ιστοσελίδες www.ampelonesmarkou.gr, www.mouseioinou.gr, www.markouwines.gr

 

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.