Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 14:17

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

Γράφτηκε από την 

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ιδρύθηκε το 1977 κι αποτελεί καινοτόμο φορέα του YΠΕΠΘ. Στοχεύει σε σύγχρονες και σύνθετες μορφές παροχής γνώσης μέσω της παραγωγής και προβολής τηλεοπτικών εκπομπών γενικής παιδείας και πληροφόρησης και της ελεύθερης διάθεσής τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό.

Οι παραγωγές της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης αποτελούν μια σύγχρονη, εναλλακτική, οπτικοακουστική εκπαιδευτική-επιμορφωτική πρόταση.
Χρησιμοποιούνται πρωταρχικά από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκολύνοντας το έργο τους , συνιστούν όμως και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων επιδιώκουν τη δια βίου μάθηση. Οι θεματικές ενότητές τους καλύπτουν γνωστικά αντικείμενα όπως Φιλοσοφία, Ιστορία, Τέχνη, Θέατρο, Λογοτεχνία κα.

Πρόκειται για εκπομπές-ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας , από 10 έως 45 λεπτά, τα οποία δίνουν στο θεατή άλλοτε μια πρώτη εικόνα κι άλλοτε μια πιο κοντινή, αναλυτική ματιά του θέματος το οποίο πραγματεύονται.

Ο Διαδικτυακός Τόπος της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.edutv.gr αξιοποιεί τεχνολογίες streaming media και video on demand προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των ενδιαφερομένων στις εκπαιδευτικές ταινίες της.

Οι φιλότεχνοι και οι καλλιτέχνες, το ενδιαφέρον των οποίων επεκτείνεται και πέραν της ?δικής τους? τέχνης ( ζωγράφοι που βλέπουν θέατρο, χορευτές που διαβάζουν λογοτεχνία, μουσικοί που ζωγραφίζουν, ηθοποιοί που ασχολούνται με τη γλυπτική) σίγουρα θα βρουν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα την ιστοσελίδα αυτή και θα μπορέσουν εύκολα και ευχάριστα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Μερικές από τις εκπομπές-ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης:

ΘΕΑΤΡΟ

theater-«Στιγμές από την Ιστορία του Θεάτρου»: Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Σίλερ

-«Αριστοφάνης: Από τους Αχαρνείς έως τον Πλούτο»: Σφήκες, Νεφέλες, Ιππείς, Αχαρνείς, Πλούτος, Εκκλησιάζουσες, Βάτραχοι, Θεσμοφοριάζουσες, Λυσιστράτη, Όρνιθες, Ειρήνη

-«Λαϊκή Τέχνη: Καραγκιόζης»

-«Ο Ιάκωβος Καμπανέλης στην Αυλή των Θαυμάτων»

-Τραγωδίες: Αντιγόνη, Ορέστεια, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ελένη, Ευμενίδες

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

palette_with_paint-«Βυζαντινή Εικονογραφία» : Η σημασία των εικόνων / Φορητή εικόνα, Αγιογραφία, Ψηφιδωτό

-«Θεόφιλος-Κάσιαλος. Δύο λαϊκοί ζωγράφοι»

-«Μια παλέτα γεμάτη ζωή» : Ντα Βίντσι, Ελ Γκρέκο, Μιχαήλ-Άγγελος, Ματίς, Νταλί, Ραφαήλ, Πικάσο, Ντε Κίρικο.

- «Ψυχογραφήματα» : Ρ.Καπελιάρη, Αντωνάκος, Γ.Κουνέλης, Γ.Χατζημιχάλης, Β.Κανιάρης, Γ.Ξένος, Κ.Βαρώτσος, Ε.Ηλιοπούλου, Α.Κυριακάκος, Λ.Παπακων/νου, Μ.Λοιζίδου, Παύλος.

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

butterfly-on-book-«Αρχαϊκός Λυρισμός» : Σαπφώ, Αρχίλογος

-Αφιερώματα: Καρυωτάκης, Ρίτσος, Καζαντζάκης, Σικελιανός, Μυριβήλης, Κάλβος, Χειμωνάς, Σολωμός

-«Άξιον Εστί» : Γένεσις, Τα πάθη, Δοξαστικόν

-«Παπαδιαμάντης» : Το μοιρολόι της φώκιας , Σεληνοφεγγής Νυξ

-«Παπαδιαμάντης, Ελύτης- Φόνισσα»

-«Εγγονόπουλος-Εμπειρίκος»

 

ΓΛΥΠΤΙΚΗ

sculpture-«Σμιλεύοντας τον άνθρωπο»: Αντρική μορφή, Γυναικεία μορφή

-«Χαλκός και Φωτιά»

-«Ένα δάσος γλυπτών»

-«Σμίλη και Πέτρα στον 6ο αιώνα π.Χ»

-«Νεοελληνική γλυπτική»: Από το μεσοπόλεμο στον 21ο αιώνα / Με τα μάτια ενός γλύπτη 1830-1920

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

music2vy4-«Αρχαίων ήχων άρμοσις» : Α? και Β? μέρος

-«Οι στίχοι στην ποπ και ροκ μουσική»

-«Μια παρτιτούρα αφηγείται» : Μότσαρτ, Σοπέν, Μπετόβεν

-«Βιολοντσέλο»

-«Σας αρέσει η μουσική; Η ιστορία της.» : Αφρική-Νότια Αμερική, Αρχ.Ελλάδα-Ρώμη-Βόρεια Ευρώπη, Κίνα-Ινδία-Αίγυπτος-Μεσοποταμία-Μέση Ανατολή

 

ΧΟΡΟΣ

Dancers2-«Ο χορός στην Ελλάδα» : Αρχαία Ελλάδα, Μικρά Ασία, Μακεδονία-Θράκη, Μοριάς-Ρούμελη, Νησιωτική Ελλάδα, Ακριτικός ελληνισμός, Δεκαετίες ?50,?60,?70 (Α? μέρος, Β? μέρος)

-«Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί»: Μακεδονία, Θράκη, Αντικριστοί χοροί Αν.Αιγαίου και Μ.Ασίας.

Έφη Φαρμάκη

Είμαι απόφοιτος των Δραματικών Σχολών «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γ.Κιμούλη και «Δήλος» της Δ.Χατούπη , καθώς και στο Studio Nama της Ελ.Σκότη. Ασχολούμαι με το χορό από πολύ μικρή ηλικία και έχω κάνει μαθήματα τραγουδιού, μουσικής και πολλά σεμινάρια υποκριτικής και χορού με σπουδαίους δασκάλους. Εργάζομαι ως ηθοποιός-χορεύτρια, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσα το τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» της ΑΣΟΕΕ.