Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011 10:16

14 νέοι συγγραφείς προτείνουν βιβλία για τις γιορτές

Γράφτηκε από  Γιάννης Φαρσάρης
Οι γιορτές είναι ημέρες δώρων και δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε άλλο δώρο εκτός από βιβλία. Θεωρήσαμε καλύτερο να μην προτείνουμε εμείς, αλλά να προσκαλέσουμε νέους συγγραφείς να μας συστήσουν από ένα αγαπημένο τους βιβλίο. Δεκατέσσερις εξ αυτών ανταποκρίθηκαν και μας ξεναγούν στον λογοτεχνικό κόσμο τους.









Γιώργος Βακαλόπουλος
[www.diaryofanangel.gr]

b16505
Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου - Μπαράχας
Εκδόσεις Λιβάνη

"Τα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με βοηθούσαν πάντα να υπερβαίνω τις δυσκολίες και να ονειρεύομαι. Στην παρούσα συγκυρία που η «εθνική κατάθλιψη» απειλεί να μας εξουθενώσει, νομίζω ότι χρειαζόμαστε αφορμές να ονειρευτούμε ξανά. Και οι ιστορίες αυτές προσφέρουν ισάριθμες – απρόσμενες πολλές φορές – ευκαιρίες." 



Μαρία Δασκαλάκη [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

b124888
Άγια Νύχτα, το τραγούδι τ' ουρανού

Αγγελική Βαρελλά

εικονογράφηση: Κατερίνα Παϊσίου
Εκδόσεις Ψυχογιός

"Πόσοι, άραγε, από μας ξέρουμε ότι πίσω από το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Άγια νύχτα» κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία που ξεκινά το 1818 σε ένα μικρό χωριό του Τιρόλο; Για αυτό ακριβώς το λόγο, προτείνω το συγκεκριμένο βιβλία στους μικρούς -αλλά και μεγάλους- αναγνώστες. «Silent night» μέσα από την πένα της αγαπημένης Αγγελικής Βαρελλά..."



Κατερίνα Έσσλιν
[http://esslin-esslin-eisai-edo.blogspot.com/]

b170678
Ο Άτλας επαναστάτησε: Η αντίφαση
Άυν Ραντ

μετάφραση: Χριστιάννα Σαμαρά
Εκδόσεις Ωκεανίδα
(Τρίτομο. Κυκλοφορεί προς το παρόν στα ελληνικά ο Α τόμος)

"Το διάβασα στα 17 μου και έσπρωξε τη σκέψη μου από τον τρίτο όροφο. Τι θα συνέβαινε αν οι σκεπτόμενοι, παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι αποφάσιζαν μια μέρα να σταματήσουν να προσφέρουν στην κοινωνία; "Κινηματογραφικό", προφητικό, αιρετικό, ταυτόχρονα γεμάτο συναίσθημα. Παίζει με το μυαλό σου λες και αυτό είναι κύβος του Ρούμπικ."



Στέργια Κάββαλου 
[Facebook]

b169901
Εγώ κι εσύ

Νικολό Αμανίτι

μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης
Εκδόσεις Καστανιώτη

"Η αδερφική αγάπη ήταν κάτι που πάντα με προβλημάτιζε. Δεν είναι δεδομένη, δεν είναι ασφαλής, δεν είναι εύκολη. Σαν όλες τις αγάπες, θα μου πεις... Στο μυθιστόρημα του Νικολό Αμανίτι, «Εγώ κι εσύ» η ετεροθαλής αδερφική αγάπη, από άφαντη γίνεται σωτήρια. Γιατί βγάζει τον Λορέντζο από την κρυψώνα του δικού του μικρόκοσμου κάνοντάς τον να πάψει να μιμείται φυσιολογικότητες. Όχι χωρίς κόπο, όχι χωρίς απώλειες. Με τους λύκους της teen μοναξιάς να μοιάζουν ότι εξημερώνονται..."



Στέφανος Λίβος [http://stefivos.com]

b40226
Ποιος σκότωσε τον Ακρόυντ
Άγκαθα Κρίστι

μετάφραση: Λουκάς Λοράνδος
Εκδόσεις Λυχνάρι

«Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόυντ;» ρωτάει η Αγκάθα Κρίστι, περιμένοντας μια απάντηση. Θα καθυστερήσεις 200 σελίδες να της την δώσεις, κι αυτό γιατί δε θα βρεις το δολοφόνο πριν το τέλος αυτού του αριστουργήματος, που άλλαξε τον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν αμφιβάλεις, σε βάζω στοίχημα ένα μελομακάρονο.





Διονύσης Μαρίνος
[http://adespotosskylos.blogspot.com]

b172574
Στην άκρη του κόσμου

Γιώργος Ξενάριος

Εκδόσεις Κέδρος

"Ένα πολύπτυχο μυθιστόρημα που κινείται επιδέξια ανάμεσα στον ρεαλισμό και στο φαντασιακό. Με γλώσσα ρέουσα, εικόνες κινηματογραφικής υφής, αλλά και με ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες στον τρόπο ανάπτυξης του μύθου. Οι κάτοικοι ενός χωριού της Πελοποννήσου  χτυπημένοι από μια επιδημία αποφασίζουν να φύγουν για να βρουν τη δική τους Γη της Επαγγελίας. Τον καμβά συμπληρώνουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και οι νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχών του 20ου αιώνα." 



Λουκάς Μέξης [http://twitter.com/loukasm]

b140927
Πίκρα...

Νικ Χόρνμπυ

μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη

"Ένα εφηβικό βιβλίο δεν είναι απαραίτητα περιορισμένο μόνο στο αντίστοιχο κοινό, γιατί κάθε "μεγάλος" κάποτε υπήρξε έφηβος και ανησύχησε αντίστοιχα με τον πιτσιρικά πρωταγωνιστή του "Πίκρα". Ο ιδιαίτερος και άμεσος τρόπος γραφής του Νικ κερδίζει και τον πιο δύσκολο και απαιτητικό αναγνώστη, ενώ το θέμα του σε βάζει σε σκέψεις- ένας έφηβος που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες ενός μεγάλου, αφού αφήνει έγκυο μια φίλη του. Αφήνει το skate και κάνει ένα περίεργο ταξίδι στο μέλλον, για να δει πως θα είναι η ζωή του ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει στο παρόν. Και εσύ, ο αναγνώστης, ίσως τις έχεις ήδη κάνει. Ο Νικ Χόρμπυ έξυπνα σου δείχνει αν έπεσες μέσα."



Δημήτρης Νίκου [http://dimitris-nikou.blogspot.com/]

b162197
Ο φύλακας στο φάρο

Ευρυδίκη Αμανατίδου

Εκδόσεις Μίνωας

"Από τα λίγα νέα ελληνικά μυθιστορήματα που κυριολεκτικά δε σου επιτρέπουν να τ' αφήσεις. Συναρπαστικό, καλογραμμένο και με συνεχείς ανατροπές στην ιστορία, ο "Φύλακας στο φάρο" αναδεικνύει το σπουδαίο αφηγηματικό ταλέντο της συγγραφέως του, που δένει με μαεστρία, δράση, αγωνία και συναίσθημα σε ένα λογοτεχνικό βιτρό - κόσμημα!" 




Μαρία Ξυλούρη [http://mxilouri.wordpress.com/]

b172985
Αμερικάνικη λήθη

Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας

μετάφραση: Γιάννος Πολυκανδριώτης
Εκδόσεις Κέδρος

"Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας ήταν ένας ιδιοφυής συγγραφέας, ο σπουδαιότερος της γενιάς του· υπέροχο μυαλό, εκπληκτική γραφή. Τα διηγήματα της Αμερικάνικης Λήθης (απλώς Λήθη ο πρωτότυπος τίτλος) είναι μια καλή εισαγωγή στον κόσμο του. Απαιτούν αναγνώστες σε διαρκή εγρήγορση και τους ανταμείβουν την προσπάθεια πλουσιοπάροχα."



Χριστόφορος Παυλίδης [http://www.chris-the-author.blogspot.com/]

3d
Ακροβάτες δύο κόσμων
Συλλογικό έργο

Εκδόσεις iWrite.gr

"Πριν μια εβδομάδα έπεσε στα χέρια μου, από διαίσθηση περισσότερο παρά από πρόθεση, μια ανθολογία του Φανταστικού. Είχε τον τίτλο: «Ακροβάτες δύο κόσμων» και συμμετείχαν σ' αυτήν εννέα νέοι συγγραφείς, συνθέτοντας με τα έργα τους ένα μωσαϊκό με φόντο τον γοητευτικό, αλλά και τρομακτικό κόσμο των πνευμάτων." 







Νίκη Παυλίδου
 [Facebook]

b20888
Ποιήματα 1944-1985

Μάτση Χατζηλαζάρου

Εκδόσεις Ίκαρος

"αφορμή; η διπλωματική μου.
πώς; τυχαία.
σχέση; αφοπλιστικά ποιητική, γεμάτη θάλασσες ταξιδεμένες κι αταξίδευτες. ο έρωτας πάντα εκεί, λέξεις μαχαίρια, είσοδος στην σπηλιά των υπερρεαλιστών και δή μέσα από την πρώτη γυναίκα υπερρεαλίστρια στην ελλάδα.
αίσθηση; ποίηση ερωτική και γεμάτη τριγμούς"



Βάσια Τζανακάρη [http://vasiatzanakari.wordpress.com/]

b139181
Το μυστικό της τελευταίας σελίδας
Νίκος Χρυσός

Εκδόσεις Καστανιώτη

"Φανταστείτε αυτό το εξώφυλλο ως πόρτα παλαιοβιβλιοπωλείου που οδηγεί σ' έναν κόσμο γεμάτο ποιητικούς ηρώες και καθημερινούς αντιήρωες. Εδώ, κεντρική θέση έχει το μυστήριο ενός ποιητικού κινήματος –του Lost Lo– που χάνεται ανάμεσα στα παλιά βιβλία. Μια ιστορία τόσο αριστοτεχνικά στημένη που δεν μπορείς να ησυχάσεις αν δεν μάθεις την αλήθεια της για να κλείσεις την πόρτα πίσω σου." 




Μιχάλης Φουντουκλής [http://www.facebook.com/kkarpoyzhs

b115149
100 μέτρα κάτω από το γέλιο
Αστέρης Αστεριάδης

Εκδόσεις Χαραμάδα

"Δύο λέξεις μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τις γιορτές. «Παράνοια» και «εγκλωβισμός». Έτσι δεν θα μπορούσα να σας προτείνω άλλο βιβλίο, από αυτό του Άστέριου Αστεριάδη. «Εκατό μέτρα κάτω από το γέλιο». Ευφάνταστο, συνωμοτικό, με μια κραυγαλέα αίσθηση ειρωνείας θα σας λύσει επιτέλους την απορία, για το πώς βγαίνουν τα ανέκδοτα."




Ελένη Φουρνάρου [http://elfeleni.blogspot.com/]

b129701
Το μάταιο χθες
Isaac Rosa

μετάφραση: Κυριάκος Φιλιππίδης
Εκδόσεις Πόλις

"Ο Ισαάκ Ρόσα γράφει ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για την περίοδο του Φρανκισμού στην Ισπανία προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να υπεραμυνθεί μιας συλλογικής μνήμης, όχι συναισθηματικής, αλλά ιδεολογικής. Μιας μνήμης χρήσιμης για το μέλλον. Γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής, "το μάταιο χθες θα γεννήσει ένα κενό και – ευτυχώς – εφήμερο αύριο"."