Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 23:40

Η «σκονισμένη» τέχνη του εφήμερου

Γράφτηκε από την 


Ο Scott Wade είναι ένας μυστήριος δημιουργικός άνθρωπος. Αποφάσισε να αποτυπώσει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του στον πιο παράξενο καμβά: Στα σκονισμένα παρμπρίζ των αυτοκινήτων!
Εκεί όπου οι άλλοι απλώς γράφουν με το δάχτυλο μηνύματα του τύπου: «Θέλω πλύσιμο» ή «Μαρία μου λείπεις», εκείνος δημιουργεί τα έργα του. Είναι σουρεαλιστικό να αντικρίζει κανείς στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του ένα έργο τέχνης. Όπως όμως είχε πει η Φρίντα Κάλο: «Σουρεαλισμός είναι μια μαγική έκπληξη: βρίσκεις στη ντουλάπα ένα λιοντάρι, ενώ ήσουν σίγουρος ότι θα έβρισκες πουκάμισα». Δε θα έβρισκα κάτι πιο σουρεαλιστικό για τη συνέχεια από το να επιλέξει ο ιδιοκτήτης να μη μετακινεί το αυτοκίνητό του και να παίρνει ταξί για να φθάσει στον προορισμό του, προκειμένου να μην σβηστεί το καλλιτεχνικό δημιούργημα από το τζάμι.  
Όλοι μας θαυμάζουμε τα αριστουργήματα τέχνης που διατηρούνται ανά τους αιώνες αναλλοίωτα και λαμπρύνουν τους δημιουργούς που τα φιλοτέχνησαν. Η τέχνη του εφήμερου κάνει ακριβώς το αντίθετο. Έργα στην άμμο, στον πάγο, ή εν προκειμένω έργα με πρώτη ύλη δημιουργίας τους τη σκόνη, έργα που ο ήλιος, το κύμα και η βροχή θα τα καταστρέψουν πολύ σύντομα, δημιουργούνται απλά για να αποσπάσουν το στιγμιαίο χειροκρότημα και το θαυμασμό. Η εφήμερη δόξα δεν άργησε να περιβάλλει τον Scott Wade: Μέχρι και το υψηλότατης τηλεθέασης CBS Early Morning Show έφτασε να παρουσιάσει τα έργα του! Και μετά; Τι ακολουθεί μετά από τη φευγαλέα δόση διασημότητας;
Οι εφήμερες καλλιτεχνικές συνθέσεις στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας ή θα ζήσουν αποτυπωμένες σε μια φωτογραφία. Ρίξτε μια ματιά στη (φωτογραφική) συλλογή όλων των έργων του παράδοξου καλλιτέχνη? Άραγε  αν ζωγράφιζε με χρώματα σε καμβά, τα έργα του θα τραβούσαν την προσοχή μας;
 
Ολόκληρη η συλλογή των έργων του: www.dirtycarart.com





Ειρήνη Σπυριδάκη

Aσχολούμαι με την μοντέρνα ζωγραφική και κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακά στο ΕΑΠ. Μαθήτευσα στο εργαστήρι ζωγραφικής του λέκτορα αισθητικής αγωγής Αζαρία Μαδανιάν. Έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς και έχω πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση.