Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 00:00

Oh Cult - Μέρος ΙI

Γράφτηκε από  Χρήστος Μουρούκης
Σας έλειψαν οι εποχές που τσιμπάγατε ένα τσούρμο βιντεοκασέτες από το video-club της γειτονιάς σας και διοργανώνατε μαραθώνιους με αυτές και την παρέα σας; Σε αυτό το δεύτερο μέρος συνεχίζεται το αφιέρωμα με μερικές απο τις πιο Cult του είδους!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Πρωτότυπος τίτλος: Antony and Cleopatra

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αγγλία, Ισπανία, Ελβετία, 1972

Όταν η Cleopatra [η Hildegard Neil του The Legacy (1978)] πληροφορείται πως ο Marc Antony [ο Charlton Heston που σκηνοθέτησε, ενώ έγραψε και το σενάριο με τον Federico De Urrutia {The Call of the Wild (1972)}, βασισμένο στο έργο του William Shakespeare] παντρεύτηκε την Octavia [η Carmen Sevilla του King of Kings (1961)] οι περιπέτειες ξεκινούν σε αυτή την υπερπαραγωγή [του Peter Snell {The Wicker Man (1973)}] που είναι πλούσια σε μονομαχίες, ρεαλιστικές ναυμαχίες κτλ.

Ο ΤΙΜΩΡΟΣ

Πρωτότυπος τίτλος: A Breed Apart

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1984

Ο Jim Malden [ο Rutger Hauer του Blade Runner (1982)] προστατεύει όλα τα φτερωτά του ιδιόκτητου νησιού του από τους κυνηγούς. Ο εκατομμυριούχος J.p. Whittier [ο Donald Pleasence του The Great Escape (1963)] στέλνει τον Mike Walker [ο Powers Boothe του Men of Honor (2000)] εκεί, για να κλέψει όσα περισσότερα αυγά (ενός σπάνιου είδους αετών) μπορεί. Μια ταινία με ωραία locations, χιούμορ, splatter, δράση, εκρήξεις και γυμνό.

ΛΕΠΙΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Πρωτότυπος τίτλος: La casa con la scala nel buio

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Ιταλία, 1983

Ο Bruno [ο Andrea Occhipinti του The New York Ripper (1982)] σε μια απομονωμένη βίλα ηχογραφεί μουσική για την καινούργια ταινία της Sandra [η Anny Papa του Alligator (1979)]. Στο σπίτι του θα δολοφονηθεί η Katia [η Valeria Cavalli του Mother of Tears (2007)], η γειτόνισσα, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ωραία φωτογραφία [του Gianlorenzo Battaglia {Demons (1985)}], φανταστικό soundtrack [του Guido De Angelis και του Maurizio De Angelis {Torso (1973)}] και εξαιρετικά εφέ σε αυτή την ταινία του Lamberto Bava [που έκανε και την παραγωγή με τον Mino Loy {Cannibal Ferox (1981)} και τον Luciano Martino {Eaten Alive! (1980)}].

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πρωτότυπος τίτλος: The Returning

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1983

Τον John Ophir [ο Gabriel Walsh του Beyond the Sea (2004)] έχουν καταραστεί κάποιοι ινδιάνοι και ακούει θορύβους. Εμπνευσμένη σκηνοθεσία [του Joel Bender {Karla (2006)}], Dutch-shots [η φωτογραφία είναι του Oliver Wood {Fantastic Four (2005)}], τροχαία ατυχήματα και λίγο γυμνό.

Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΙΙ

Πρωτότυπος τίτλος: Ying hung boon sik II

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Χονγκ Κονγκ, 1987

Τον Lung Si [ο Dean Shek του Drunken Master (1978)] ψάχνουν οι πάντες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και θα διαφύγει στην Νέα Υόρκη, όπου θα καταλήξει στο ψυχιατρείο, από εκεί θα τον βγάλει ο Ken [ο Yun-Fat Chow του The Killer (1989)] και μαζί θα ψάξουν για δικαιοσύνη. Πρώτη φορά βλέπω τόσο πιστολίδι σε μία ταινία, η οποία επίσης διαθέτει εκρήξεις, πολύ βία, κυνηγητά με αυτοκίνητα, splatter, και όλα αυτά υπό την εμπνευσμένη και ποιητική σκηνοθεσία του John Woo [ο οποίος έγραψε και στο σενάριο, βασισμένος στην ιστορία του Hark Tsui {A Better Tomorrow III: Love and Death in Saigon (1989)}].

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΙΓΚΟΝ

Πρωτότυπος τίτλος: Ying hung boon sik III jik yeung ji gor

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Χονγκ Κονγκ, 1989

Το 1974 στη Σαϊγκόν αποφυλακίζετε ο Cheung Chi-Mun [ο Tony Leung Ka Fai του Three... Extremes (2004)], και θα βρει τον Mark Gor [ο Yun-Fat Chow του The Killer (1989)], με τον οποίο θα έχουν διάφορα μπλεξίματα, από τα οποία θα τους σώσει η Chow Ying-Kit [η Anita Mui του The Legend of Drunken Master (1994)]. Έπειτα θα φύγουν όλοι τους για το Χονγκ Κονγκ, όπου θα αντιμετωπίσουν άλλες περιπέτειες. Εξαιρετική φωτογραφία [του Wing-Hung Wong {The Killer (1989)}], αναποδογυρίσματα αυτοκινήτων, εκρήξεις και πολύ δράση.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Πρωτότυπος τίτλος: The Longest Bridge

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Ταιβάν, 1976

Την μάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας το 1937 μας δείχνει αυτή η θεαματική υπερπαραγωγή [του George F.H. Chang {Attack Force Z (1982)}], που διαθέτει εκρήξεις, splatter, ξιφομαχίες, πιστολίδι, δράμα, και καράτε.

ΑΓΡΙΑ ΜΑΧΗ

Πρωτότυπος τίτλος: Nam?s Angels

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1970

Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι αμερικάνικες δυνάμεις συνεργάζονται με μια ομάδα μοτοσικλετιστών για την διεκπεραίωση κάποιον αποστολών τους. Ωραία και θεαματική μίξη του πολεμικού film με το genre των biker movies, που διαθέτει εμπνευσμένη φωτογραφία [του Nonong Rasca {Back Door to Hell (1964)}], έξυπνο μοντάζ [του Richard K. Brockway {Incubus (1966)} και του James Moore {Phantom of the Rue Morgue (1954)}], φανταστική μουσική [του Stu Phillips {Beyond the Valley of the Dolls (1970)}], πιστολίδι, γυμνό, εκρήξεις, και ωραία locations. Που αλλού θα ξαναδείς machine gun καρφωμένο στο τιμόνι δίκυκλου; Και που αλλού θα ξαναδείς τρίκυκλο που κάνει σούζες ενώ έχει machine gun στην οροφή του;

3000 ΧΡΟΝΙΑ Π.Χ.

Πρωτότυπος τίτλος: Maciste contro i mostri

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Ιταλία, 1962

Η ταινία ξεκινά με προϊστορικούς ανθρώπους να πορεύονται σε χιόνια και δίπλα από ποτάμια, και εκεί που νομίζεις πως βλέπεις μια ταινία του Αγγελόπουλου, ο Maciste [ο Reg Lewis του Sextette (1978)] σώζει την ζωή της Moah [η Margaret Lee του Venus in Furs (1969)] και έρχεται αντιμέτωπος με γελοία τέρατα, αστεία χορευτικά, μάχες με τσεκούρια και δεινόσαυρους.

ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ

Πρωτότυπος τίτλος: The Revenge of Al Capone

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1989

Το 1947 στο Μαϊάμι, ο Michael Rourke [ο Keith Carradine του Nashville (1975)] επισκέπτεται τον Al Capone [ο καθόλου πειστικός Ray Sharkey του Who'll Stopthe Rain (1978)] στην φυλακή, και οι δύο τους εξιστορούν την διαμάχη τους (το 1932). Πρόκειται για μια ταινία γεμάτη μισογυνισμό, επαναλαμβανόμενους διαλόγους και ιστορικές ανακρίβειες.

ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Πρωτότυπος τίτλος: Are You In the House Alone?

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1978

Την φωτογράφο Gail Osborne [η Kathleen Beller του The Godfather: Part II (1974)] τηλεφωνεί κάποιος και δεν μιλά, σε λίγο όμως θα αρχίσει να τις αφήνει και ραβασάκια. Τηλεταινία που μοιάζει περισσότερο με δράμα παρά με θρίλερ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Πρωτότυπος τίτλος: River of Death

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1989

Τους εμπνευσμένους τίτλους αρχής ακολουθεί η ιστορία του John Hamilton [ο Michael Dudikoff του Bloody Birthday (1981)], ο οποίος το 1965 στη ζούγκλα του Αμαζονίου, χάνει την Anna Blakesley [η Sarah Maur Thorp του Edge of Sanity (1989)] σε μία πόλη που οι αρχές ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει. Θέλει να γυρίσει εκεί για να την βρει και στο ταξίδι του θα πάρει μαζί του τον Pare [ο Rufus Swart του The House of Usher (1989)], την Dalia [η Foziah Davidson] και τον Heinrich Spaatz [ο Donald Pleasence του The Great Escape (1963)] οι οποίο ψάχνουν τον γιατρό Wolfgang Manteuffel [ο Robert Vaughn του Black Moon Rising (1986)] για διαφορετικούς λόγους. Υπερπαραγωγή του Avi Lerner [Righteous Kill (2008)] και του Harry Alan Towers [Count Dracula (1970)], με εκρήξεις, splatter και γυμνό.

ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Πρωτότυπος τίτλος: La mala ordina

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Ιταλία & Γερμανία, 1972

Ο Corso [ο Cyril Cusack του True Confessions (1981)] δίνει εντολή στον Dave Catania [ο Henry Silva του Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)] και τον Frank Webster [ο Woody Strode του Once Upon a Time in the West (1968)] να «φάνε» τον Luca Canali [ο Mario Adorf του The Bird with the Crystal Plumage (1970)], και για αυτό επισκέπτονται τον Don Vito Tressoldi [ο Adolfo Celi του Danger: Diabolik (1968)], σε μια ταινία που αξίζει για την φοβερή μουσική της [του Armando Trovajoli {A Special Day (1977)}].

ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΡΓΚ

Πρωτότυπος τίτλος: The Murders in the Rue Morgue

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική & Γαλλία, 1986

Στο Παρίσι, ένας ζητιάνος και δύο γυναίκες δολοφονούνται άνευ κινήτρου, και ο αποσυρμένος Auguste Dupin [ο George C. Scott του The Changeling (1980)] αποφασίζει να διαλευκάνει την υπόθεση με την βοήθεια του Phillipe Huron [ο Val Kilmer του Heat (1995)].

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ YANKEE ZEPHYR

Πρωτότυπος τίτλος: Race for the Yankee Zephyr

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, 1981

Ο μπεκρής ελαφοκυνηγός Gilbert Carson [ο Donald Pleasence του The Great Escape (1963)] βρίσκει κατά λάθος ένα παλιό πολεμικό αεροπλάνο και τον θησαυρό του σε ένα δύσκολα προσεγγίσιμο μέρος. Με ελικόπτερο ο Barney [ο Ken Wahl του The Gladiator (1986)] και με λεφτά η Sally [η Lesley Ann Warren του The Limey (1999)] θα τον βοηθήσουν, θα έχουν όμως να αντιμετωπίσουν ένα τσούρμο κακούς.

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝΤΑ

Πρωτότυπος τίτλος: King Solomon's Mines

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1950

Το 1987 στην Αφρική, η Elizabeth Curtis [η Deborah Kerr του From Here to Eternity (1953)] θα ψάξει να βρει τον χαμένο άντρα της, αποστολή στην οποία θα την βοηθήσει ο Allan Quatermain [ο Stewart Granger του The Wild Geese (1978)].

Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ

Πρωτότυπος τίτλος: The Gladiator

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1986

Θύμα τροχαίου ατυχήματος που έχει απηυδήσει από την ολιγωρία της αστυνομίας, ο Rick Benton [ο Ken Wahl του Treasure of the Yankee Zephyr (1981)] παίρνει το νόμο στα χέρια του και γίνετε ο μονομάχος του τίτλου και προσπαθεί να βάλει τάξη ξεκινώντας από τους μεθυσμένους και απρόσεκτους οδηγούς. Κλασσικό για τον Abel Ferrara [Ms. 45 (1981)] μοτίβο εκδίκησης.

ΝΤΕΣΠΕΡΑΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Πρωτότυπος τίτλος: Desperate Desperados

Ο Λη και ο Μπηλ προσπαθούνε να εξαρθρώσουν ένα κύκλωμα, σε αυτή την ταινία με το άθλιο soundtrack και τις σκηνές δράσης που φαίνονται «στημένες».

Η ΝΕΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Πρωτότυπος τίτλος: Dead of Night

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1988

Ο Bobby [ο John Reno του Black Magic Woman (1991)] ξυλοκοπά την Sara [η Julie Merrill του The Monster Squad (1987)] η οποία κάνει μια τελετή που διώχνει τους μώλωπες της και της φτιάχνει τα μαλλιά. Έπειτα βάζει τα καλά της, πάει σε bar, παίζει καλό μπιλιάρδο, κάνει κακά χορευτικά και ξεκινά τους φόνους.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ

Πρωτότυπος τίτλος: Caravans

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική & Ιράν, 1978

Ο Mark Miller [ο Michael Sarrazin του FeardotCom (2002)] ψάχνει στην έρημο την Ellen Jasper [η Jennifer O'Neill του Scanners (1981)] και θα συναντήσει κλέφτες, ζητιάνους, παράλογη απόδοση «δικαιοσύνης» και άλλα πολλά.

ΑΠΑΓΩΓΗ

Πρωτότυπος τίτλος: Abducted

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Καναδάς, 1986

Η Renee [η Roberta Weiss του The Dead Zone (1983)], καθώς γυμνάζετε στο δάσος πέφτει θύμα απαγωγής του Vern [ο Lawrence King-Phillips του Abducted II: The Reunion (1995)] ο οποίος τη δένει, μαστιγώνει και βιάζει, σε αυτή τη βαρετή ταινία.

Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ

Πρωτότυπος τίτλος: Hawk the Slayer

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αγγλία, 1981

Ο Voltan [o Jack Palance του Batman (1989)] σκοτώνει τον πατέρα του και απαγάγει μια μονάχη (για την παράδοση της οποίας ζητά λύτρα) και ο αδελφός του Hawk [ο John Terry του Wild Geese II (1985)] θα ζητήσει εκδίκηση και για τις δύο υποθέσεις, σε μία ταινία με πολλές μάχες με τόξα και ένα (αταίριαστο) soundtrack [του Harry Robinson {The Oblong Box (1969)}] που θα ήταν πιο χρήσιμο σε ένα detective film.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ

Πρωτότυπος τίτλος: Odaejeja

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Κορέα, 1978

Βορειοδυτικά της Κίνας, στην Manchuria, διαδραματίζονται οι πιο φρικτές σκηνές του πολέμου: στρατιώτες βασανίζονται (επειδή κάποιος κάπνισε ή επειδή αρνούνται να σκοτώσουν κάποιον που βρίσκεται σε εκτελεστικό απόσπασμα), ομαδικές ταφές, βιασμοί και αυτοκτονίες. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση αντιπολεμικού και ποιητικού συνάμα φιλμ, του οποίου το voice over σου δίνει την αίσθηση πως παρακολουθείς ντοκιμαντέρ.

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρωτότυπος τίτλος: Bilang na ang oras mo

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Φιλιππίνες, 1985

Μια δύστυχη ομάδα ληστών τράπεζας πέφτουν στην ενέδρα του ελεύθερου σκοπευτή Bobby [ο Rudy Fernandez του Diskarte (2002)], πεθαίνουν ποιητικά και τότε ξεκινά μια βαρετή περιπέτεια.

ΚΟΜΑΝΤΟ ΛΕΟΠΑΡΝΤ

Πρωτότυπος τίτλος: Kommando Leopard

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, 1985

Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής τελεί υπό το δικτατορικό καθεστώς του Homoza [ο Subas Herrero του The Big Bird Cage (1972)], το οποίο «φυλά» ο Silveira [ο Klaus Kinski σε έναν ρόλο που του ταιριάζει «γάντι»] και οι δυνάμεις του. Ο Carrasco [ο Lewis Collins του Code Name: Wild Geese (1984)] και οι αντάρτες του θα πολεμήσουν για την ελευθερία, σε μια ταινία γεμάτη εμπρησμούς, πλημύρες, ανατινάξεις, φλογοβόλα και όλα αυτά υπό την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Antonio Margheriti [Cannibal Apocalypse (1980)].

WILD THINGS 2

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 2004

Την περιουσία του Niles Dunlap [ο Anthony John Denison του Venomous (2001)] έχουνε βάλει στο στόχαστρο διάφοροι, σε αυτή την πολύ ερωτική ταινία που χαίρει φοβερών locations και εξαιρετικής φωτογραφίας [του Seo Mutarevic {Wild Side (1995)}].

WILD THINGS: DIAMONDS IN THE ROUGH

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 2005

Με μια υπόθεση διαμαντιών ασχολείται το τελευταίο (και πιο ερωτικό) μέρος της τριλογίας που διαθέτει αισχρά κακό soundtrack [του Steven M. Stern {D.E.B.S. (2004)}] και σκηνές που δεν πείθουν κανέναν.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Πρωτότυπος τίτλος: Wong ga jin si

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Χονγκ Κονγκ, 1986

Με τις περιπέτειες της αστυνομικού Michelle Yip [η Michelle Yeoh του Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)] που έχει έφεση στο καράτε, ασχολείται αυτή η υπερπαραγωγή [του John Sham {Echoes of the Rainbow (2010)}], και διαθέτει κακό soundtrack [του Romeo D?az {Once Upon a Time in China (1991)}], εκρήξεις, ιπτάμενα αυτοκίνητα, τρακαρίσματα, καταδιώξεις που την κάνουν αντάξια του εξωφύλλου της.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Πρωτότυπος τίτλος: Girl in Gold Boots

Χώρα και χρονολογία κυκλοφορίας: Αμερική, 1968

Η Michele Casey [η Leslie McRae του Death Race 2000 (1975)] δουλεύει σε ένα καφέ μιας λεωφόρου, όπου ξυλοκοπείται από τον αλκοολικό πατέρα της. Θα φύγει με τον Buz Nichols [ο Tom Pace του Blood Orgy of the She Devils (1972)] για το Los Angeles όπου θέλει να δουλέψει ως χορεύτρια, στην διαδρομή τους θα πάρουν μαζί τους και τον Finley 'Critter' Jones [ο Jody Daniels του The Eye Creatures (1965)] ο οποίος την ποθεί και θέλει να την βάλει στον «ίσιο δρόμο». Εμπνευσμένη σκηνοθεσία [του Ted V. Mikels, ο οποίος έκανε και την παραγωγή], εξαιρετικό soundtrack [του Nicholas Carras {The Astro-Zombies (1968)}] και χάλια ηθοποιία που καταστρέφει το τελικό αποτέλεσμα.