Έναρξη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Docutrance

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 η κινηματογραφική ομάδα Docutrance εγκαινιάζει το ανοιχτό εργαστήριό της με την παρουσίαση του work-in-progress έργου της Φραντζέσκας Ρωμανού και του Γιώργου Σαβόγλου: «Λιτή Αφθονία».

 

Η «Λιτή Αφθονία» είναι ένα ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ το οποίο εστιάζει σε θέματα όπως οι εναλλακτικές προσωπικές επιλογές, η αυτάρκεια, η αυτονομία και η περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο πρωταγωνιστής του, ο Βαγγέλης, ετών 85, έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια σε μια αυτοσχέδια καλύβα δίπλα στη θάλασσα. Δεν κλειδώνει, δεν έχει ρεύμα και κυκλοφορεί και τις τέσσερις εποχές του χρόνου με το ποδήλατό του. Οι καθημερινές του ασχολίες έχουν σχέση με την εποχή: μαζεύει χόρτα, ψαρεύει με τη βάρκα του, συλλέγει αλάτι από τα βράχια. Κόντρα στις σύγχρονες προσταγές της εποχής, επιλέγει να ζει όπως αυτός επιθυμεί. Στο εργαστήριο οι δημιουργοί θα δείξουν αποσπάσματα από το υλικό τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για το έργο τους. Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων. Ένα δείγμα της βρίσκεται στο https://www.youtube.com/watch?v=vXOQ0wucCeA.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στον πολυχώρο Frown, Αγίας Ελεούσης 14, και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Στο Εργαστήριο Docutrance εναλλασσόμενοι δημιουργοί θα παρουσιάζουν και θα συζητούν με τους συμμετέχοντες τη work-in-progress δουλειά τους. Τα έργα που θα παρουσιάζονται θα ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του ντοκιμαντέρ (από κινηματογραφικά και διαδραστικά ντοκιμαντέρ, μέχρι εθνογραφικές ταινίες και θεατρικά ντοκιμαντέρ) και μπορεί να βρίσκονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους.

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ανοιχτή υποστηρικτική δομή η οποία συστηματικά θα προάγει την εξωστρέφεια, τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της υλοποίησης ντοκιμαντέρ νέων δημιουργών.

Στόχος είναι τα οφέλη του εργαστηρίου να είναι αμφίδρομα: αφενός, ο κάθε δημιουργός να μπορεί να μοιράζεται τους προβληματισμούς του και να λαμβάνει σχόλια και προτάσεις από τους συμμετέχοντες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που τον απασχολούν και, αφετέρου, οι συμμετέχοντες να ανακαλύπτουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του κάθε έργου και να έρχονται κοντά στη δημιουργική προσέγγιση και διαδικασία του κάθε δημιουργού.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η σελίδα www.facebook.com/docutrance φιλοξενεί το πρόγραμμα των προβολών και εργαστηρίων της ομάδας, νέα και ενημερώσεις, καθώς και καθημερινές αναρτήσεις για την τέχνη και την τεχνική του ντοκιμαντέρ. Για περισσότερες πληροφορίες, η ιστοσελίδα της ομάδας βρίσκεται στο http://docutrance.tumblr.com.