Wikipedia - 10 χρόνια: εκδήλωση - hands-on- workshop

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μια εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία για μια βιωματική εμπειρία στην ελληνική έκδοση της Wikipedia (Βικιπαίδεια), τόσο σε χρήστες όσο και σε, εν ενεργεία, αλλά και εν δυνάμει, συγγραφείς της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα και γίνεται στο πλαίσιο του έργου "Δες την Ψηφιακά 2.0" στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της συμμετοχής ομάδων /κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά,την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων, έχει κάνει εφικτό τον στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας ενσαρκώνοντας τον διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη "Encyclopédie".

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/ λημμάτων και και θα διεξαχθεί βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων. Οι παρουσιάσεις γίνονται σε χώρο με πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi) έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, εφόσον διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.gr/ .

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονική κοινότητα στα πλαίσια του Δικτύου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών "Συμμετέχω" (http://i-participate.sch.gr/groups/wikipedia) και η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 80 μέλη.

Οι θέσεις στο βιωματικό σεμινάριο είναι περιορισμένες (μόνο 60 συμμετέχοντες), συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο http://go.eellak.gr/wikipedia17012010.

Wikipedia - 10 χρόνια: εκδήλωση - hands-on- workshop: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 στις 17.30, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) , στο Μικρό Αμφιθέατρο.

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:1599 Revekka Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 11:48 δημοσιεύθηκε από Revekka

    Ο σύνδεσμος δεν ανοίγει.