Ανοιχτό μάθημα - Παρουσίαση τμήματος Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας – Μάσκας με τον KENNY MACLELLAN

Ανοιχτό μάθημα - παρουσίαση του προγράμματος μαθημάτων σκηνογραφίας – ενδυματολογίας – μάσκας με τον KENNY MACLELLAN για τα μαθήματα & σεμινάρια που θα ξεκινήσουν αρχές Ιανουαρίου, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, ώρες 12:00 – 14:00. Guest ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και είναι δωρεάν.
Για ηλεκτρονικές δηλώσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & για τηλεφωνικές στο 6977-90.61.66
website: newyorkactingstudio

Πρόγραμμα σπουδών σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, καθώς και workshop κατασκευής μάσκας ξεκινάει φέτος το New York Acting Studio που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη & ηθοποιού Νίκου Κατή (Μιαούλη 11, Ψυρρή, μετρό Μοναστηράκι, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ: 6977-90.61.66) και το οποίο συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη δραστηριότητά του με επιτυχία και ανανεωμένα προγράμματα σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή (2010-2011) δραστηριότητα του N.Y.A.S., η οποία εστιάσθηκε στην υποκριτική, κατέληξε στην πολύ επιτυχημένη παρουσίαση ολοκληρωμένης θεατρικής παράστασης από τους σπουδαστές, τους «20 Ήρωες του Θεάτρου», που ανέβηκε στις 29 και 30 Ιουνίου 2011 στο Θέατρο Ροές.

Στο τμήμα σπουδών σκηνογραφίας – ενδυματολογίας – μάσκας του NYAS, το οποίο ξεκινάει αρχές του 2012 διδάσκει ο καταξιωμένος σκηνογράφος-ενδυματολόγος Kenny MacLellan (Κέννυ Μακ Λέλλαν).

Ο Κέννυ Μακ Λέλλαν είναι γνωστός από τη συνεργασία του με μεγάλα φεστιβάλ(Αθηνών, Εδιμβούργου, Βρυξελλών, Βιέννης, Βαρσοβίας, Κολωνίας, Παρισιού), και θέατρα(Royal Shakespeare Company, The Royal Court, The Traverse Theatre, Opera De Montpellier, New Israeli Opera, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Theseum Ensemble, χοροθέατρα Οκτάνα, Sine Qua Non κ.λπ.), καθώς και με σημαντικούς σκηνοθέτες (Danny Boyle, Roger Michell, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρούλα Πατεράκη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Γιάννης Ιορδανίδης, Nikita Milivojevic κ.ά.).
Έχει κάνει σκηνογραφία και ενδυματολογία σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις, όπως (ενδεικτικά): «Ηρακλής Μαινόμενος» (σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2011), «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι (σκην. Nikita Milivojevic, Εθνικό Θέατρο, 2011), «Λιωμένο Βούτυρο» (σκην. Σίμος Κακάλας, Εθνικό Θέατρο, 2008), «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη (σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Φεστιβάλ Αθηνών, 2007, περιοδεία στην Ευρώπη), «Η μνήμη των κύκνων» του Κωνσταντίνου Ρήγου (ΚΘΒΕ, 2002), «H.I.D.» του Howard Brenton από την Royal Shakespeare Company, σε σκηνοθεσία του γνωστού από τις ταινίες «Trainspotting» και «Slumdog Millionaire» Danny Boyle.

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία
Το πρόγραμμα μαθημάτων σκηνογραφίας–ενδυματολογίας περιλαμβάνει τρεις (3) τρίμηνους κύκλους μαθημάτων, καθένας από τους οποίους αποτελείται από ένα ή δύο project.
Κάθε project επιλέγεται από επαγγελματία σκηνοθέτη, ο οποίος, σε συνεργασία με τον διδάσκοντα (Κέννυ Μακ Λέλλαν), θα παρακολουθεί όλη την πορεία εξέλιξης της μελέτης και παρουσίασης της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής πρότασης, ενώ ως guest, ο γνωστόςσχεδιαστής φωτισμών του θεάτρου Σάκης Μπιρμπίλης (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Ηρώδειο, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Νέου Κόσμου κ.λπ.) θα εξετάσει τις μεθόδους φωτισμού της σκηνής και του σκηνικού μιας παράστασης.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: ιστορία θεάτρου, ιστορία σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, σχεδιασμό σκηνικών και κοστουμιών, κατασκευή πλαστικής μακέτας, μάσκας, θεατρικών στοιχείων και ενδυματολογικών αξεσουάρ.
Σκοπός των μαθημάτων δεν είναι η παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου σκηνογράφων από μια ορισμένη σχολή σκηνογραφίας, αλλά η καθοδήγηση και ενθάρρυνση κάθε σπουδαστή να μην ψάχνει εύκολες και συμβατικές λύσεις, αλλά, μέσα από βαθειά έρευνα να αποκτά τη δική του ερμηνεία και προσέγγιση προς την σκηνογραφία και ενδυματολογία.
Στο τέλος κάθε Κύκλου, οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν μια πλαστική μακέτα και σχέδια κοστουμιών, τόσο στους συνεργάτες του studio όσο και σε επιλεγμένους καλεσμένους, καθώς και στην υπόλοιπη ομάδα του NYAS, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, φιλική συζήτηση και αποτιμήσεις, ενώ στο τέλος της χρονιάς (Ιούν.2012),επιλεγμένα έργα από όλα τα project θα παρουσιαστούν σε ενιαία Έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο και προβεβλημένο χώρο, στο ευρύ κοινό και σε προσκεκλημένους επαγγελματίες του θεάτρου.

logo NYAS
Πρόγραμμα Κύκλων Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας:

Α΄Κύκλος: 9 Ιαν.-30 Μαρτ.2012 | Β΄Κύκλος: 2 Απρ.-29 Ιουν.2012
Κάθε Κύκλος περιλαμβάνει ένα ή δύο project. Κάθε project μπορούν να παρακολουθήσουν 8-10 άτομα. Δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων των κύκλων.
Εκτός των παραπάνω Κύκλων, θα οργανωθούν διήμερα σεμινάρια σκηνογραφίας και ενδυματολογίας μία φορά τον μήνα (Οκτ.2011-Ιούν.2012), με διδάσκοντα τον Κέννυ Μακ Λέλλαν.

Μάσκα - Workshop κατασκευής
3ήμερα workshop με τον Κέννυ Μακ Λέλλαν. Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες (τρία 4ωρα μαθήματα)

Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:
Ιστορία της μάσκας από τις αρχαίες τελετές μέχρι την εισαγωγή και ανάπτυξή της στο θέατρο.
Οι τεχνικές και τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή της.
Καθ' όλη τη διάρκεια θα δίνονται συνεχώς συμβουλές και πρακτική βοήθεια για την κατασκευή και την διακόσμηση τριών διαφορετικών ειδών μασκών:
- Τρισδιάστατη, χρησιμοποιώντας καλούπια προσώπου των συμμετεχόντων του σεμιναρίου.
- Δυο διαστάσεων.
- Μάσκα-κατασκευή, συναρμολογούμενη από διάφορα έτοιμα αντικείμενα.
Οι μάσκες θα είναι βασισμένες σε επιλεγμένους χαρακτήρες από θεατρικά κείμενα. Στη συνέχεια, μερικές από τις ολοκληρωμένες μάσκες θα χρησιμοποιηθούν σε ειδικό μάθημα που αφορά ηθοποιούς, με θέμα "Μάσκα- Χρήση και Κίνηση".
Όλα τα υλικά παρέχονται από το Studio. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Οι Εγγραφές ξεκίνησαν!
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ: 6977-90.61.66 |
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.