Συναυλίες Μαρτίου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Δήμητρα Ροζάκη - Παύλος Σιφναίος Δήμητρα Ροζάκη - Παύλος Σιφναίος

Μετάβαση στον 21ο αιώνα
Ρεσιτάλ για πιάνο - 4 χέρια

Δήμητρα Ροζάκη - Παύλος Σιφναίος

Αν όλα τα ρεύματα, όλες οι προϋπάρχουσες τάσεις της μουσικής από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας ήταν ποταμοί που κατέληξαν στη μεγάλη θάλασσα του 20ού αιώνα, ίσως τότε ο 21ος αιώνας να σηματοδοτεί τη μετάβαση στην εξερεύνηση του απύθμενου βάθους της.

Μια συναυλία για πιάνο και για πιάνο τέσσερα χέρια, με έργα των Claude Debussy, Sergei Prokofiev, Alberto Ginastera, Benjamin Britten, György Ligeti, Νίκου Ντρέλα, Νικόλα Σιδερή.

 

Τετάρτη 2/3/2016
Ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10€ - φοιτητικό 5€

"Μεταμορφώσεις"

"Μεταμορφώσεις"
Σύγχρονη μουσική για κιθάρα του 20ού και 21ου αιώνα

Mislav Režić

Η κιθάρα είναι ίσως το μοναδικό όργανο που έχει υποστεί τόσες μεταμορφώσεις και αλλαγές μέσα στο χρόνο. Το σχήμα, ο ήχος μέχρι και οι τεχνικές του οργάνου
βρίσκονται σε μία διαρκή εξέλιξη. Τόσο στην κατασκευή αλλά και την εκτέλεση η κιθάρα εμπνέει το καινούριο χωρίς να απαρνείται το παρελθόν της.

Ο Mislav Režić θα παρουσιάσει πρωτότυπα έργα γραμμένα για κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, σε συνδυασμό και με ηλεκτρονικά μέσα των: Steve Reich, Toru Takemitsu, Atanas Ourkouzounov, Arthur Kampela, Michel Van der Aa και Νικολέτας Χατζοπούλου (Α΄ εκτέλεση).

Παρασκευή 4/3/2016
Ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10€ - φοιτητικό 5€

Συναυλία με έργα για φλάουτο και πιάνο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Συναυλία με έργα για φλάουτο και πιάνο

  • Ευστάθιος Παπαλήλιος - Καραπάνος φλάουτο
  • Τριαντάφυλλος Λιώτης πιάνο

Διανύοντας τον 28ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών "Οι Νέοι για τους Νέους" αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.
Ο Ευστάθιος Παπαλήλιος - Καραπάνος ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου στην Αθήνα και συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Εθνική Σχολή Μουσικής της Σόφιας μελετώντας με τον Georgi Spassov, ενώ διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Εθνικής Σχολής Μουσικής στο φλάουτο και στο piccolo. Από το 2013 συνέχισε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη της Γερμανίας με την Renate Greiss - Armin. Παρακολούθησε σεμινάρια με διεθνούς κύρους φλαουτίστες και έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας τέσσερα πρώτα βραβεία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις Classic FM Radio Orchestra και Sinfonietta Orchestra της Βουλγαρίας.
Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου), απ' όπου πήρε το δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Συνέχισε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Ντέτμολντ με τον καθηγητή Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist) και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης με τον καθηγητή Dr. h.c. Kalle Randalu (Solistenexamen), όπου από το 2015 έχει τη θέση του βοηθού του. Παρακολούθησε πλειάδα master classes με διεθνώς καταξιωμένους πιανίστες και κέρδισε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου, ανάμεσα στους οποίους προσφάτως: βραβείο Bach και πρώτο βραβείο "Grand Prize Virtuoso" 2015, τρίτο βραβείο "Μαρία Κάλλας" 2015, βραβείο Albéniz "Maria Canals Barcelona" 2015. Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Το 2015 κέρδισε ως μέλος συνόλου μουσικής δωματίου της Detmolder Kammerorchester το βραβείο Echo Klassik για την ηχογράφηση του έργου "Das Lied von der Erde" του G. Mahler σε διασκευή Schönberg / Riehn.
Οι σολίστ θα ερμηνεύσουν έργα C. Reinecke, P. Taffanel, S. Prokofiev, F. Borne.

Σάββατο 5/3/2016
Ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Ιβηροαμερικάνικο τραγούδι

Ιβηροαμερικάνικο τραγούδι
με τη Martha Moreleón

Μια γνήσια διαδρομή στους ρυθμούς και τις μελωδίες της λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας με οδηγούς την Μεξικάνα Martha Moreleón, τους Αργεντίνους Román Gómez-πιάνο, κιθάρα, φωνή και μουσική επιμέλεια, Herman Mayr- κιθάρα, μπάσο και φωνή, Demian Gómez- τύμπανα, κρουστά και φωνή και τον Περουβιανό Pedro Fabián- κρουστά και φωνή.

Τους μουσικούς ενώνει, πέρα από την λατινοαμερικάνικη καταγωγή τους, η κοινή τους αγάπη για τους σαγηνευτικούς ρυθμούς της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης παράδοσης, όπως rumba (Ισπανία), bolero (Μεξικό), vals, festejo (Περού), cumbia (Κολομβία), chacarera, zamba, tango (Αργεντινή), candombe (Ουρουγουάη), son montuno (Κούβα).

Δευτέρα 7/3/2016
Ώρα 20:30
Είσοδος ελεύθερη

H Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει:
Landscapes
Έργα του 20ού και 21ου αιώνα για φλάουτο

  • Στάθης Γυφτάκης Τρεις φανταστικοί χοροί για φλάουτο και πιάνο
  • Στάθης Γυφτάκης Γίγγρας για σόλο φλάουτο
  • Fukushima Kajuo Mei για σόλο φλάουτο
  • Brian Ferneyhough Cassandra's dream song για σόλο φλάουτο
  • Luciano Berio Sequenza I for flute
  • Στάθης Γυφτάκης Γλιστρούν οι ώρες... για φλάουτο και μαρίμπα (2012)
  • Φανή Κοσώνα Θέμα και παραλλαγές για φλάουτο και πιάνο (α’ εκτέλεση)
  • Peteris Vasks Landscape with birds για σόλο φλάουτο (1980)
  • Bruno Maderna Honeyrêves για φλάουτο και πιάνο (1961)
  • Carl Vine Sonata for flute and piano (1992)

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ερμηνεύουν οι:
Λυδία Άιζενμπαχ και Λουκάς Λυμπερόπουλος, φλάουτο
Χριστίνα Ματσατσίνη - Υφαντή, μαρίμπα
Γιάννης Σύμκο, πιάνο

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου

Πέμπτη 10/3/2016
Ώρα 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Με τον άνεμο της άνοιξης

Με τον άνεμο της άνοιξης

  • Ευάγγελος Κοκκόρης - Ειρήνη Στάμου έργα για δύο φλάουτα
  • Πόπη Μαλαπάνη πιάνο
  • Συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα

Αποχαιρετώντας για πάντα την πολυαγαπημένη συνεργάτιδα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, φίλη από πολλά χρόνια και σπουδαία χορογράφο και δασκάλα μουσικής και κίνησης Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα, νιώθουμε και πάλι την ανάγκη να μιλήσουμε παίζοντας. Μόνο με τη μουσική μπορούμε άλλωστε να μιλήσουμε, γιατί αυτή είναι αναντίρρητα για εμάς η πυξίδα σε κάθε αντιξοότητα.
Αφιερώνουμε τη μουσική που μας φέρνει ο άνεμος της άνοιξης στη Μαρία Κυνηγού.
«Μα εκείνη χαμογέλασε φορώντας χρώματα ανοιχτά σαν ανθισμένη αμυγδαλιά μέσα σε φλόγες κίτρινες και περπατούσε ανάλαφρα ανοίγοντας παράθυρα στον ουρανό που χαίρονταν χωρίς εμάς τους άμοιρους» (Γ. Σεφέρης).

Παρασκευή 18/3/2016
Ώρα 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για όμποε & πιάνο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για όμποε & πιάνο

  • Πέτρος Μαυρομμάτης όμποε
  • Αριστοτέλης Παπαδημητρίου πιάνο

Διανύοντας τον 28ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών "Οι Νέοι για τους Νέους" αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.
Ο Πέτρος Μαυρομμάτης πήρε το δίπλωμά του από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Γιάννη Παπαγιάννη) με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο το 2013 και την ίδια χρονιά έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης στην τάξη όμποε του Prof. Fabian Menzel, λαμβάνοντας την υποτροφία Starterstipendium. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διεθνούς κύρους ομποΐστες και έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονης τεχνικής στο όμποε με τον Peter Veale. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων, ενώ συνεργάζεται ως πρώτο όμποε με την Bad Vilbeler Kammerorchester στη Φρανκφούρτη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, κατόπιν διαγωνισμού, με την Ορχήστρα της Ακαδημίας στην Alte Oper Frankfurt. Είναι επίσης φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχοντας σπουδάσει με τους Ναταλία Μιροσνίκοβα, Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και Αλεξέι Μιρόσνικοφ, ο Αριστοτέλης Παπαδημητρίου πήρε το δίπλωμά του σε ηλικία μόλις δεκαπεπτά ετών στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας (τάξη Ναταλίας Μιχαηλίδου) με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Το 2011 έγινε δεκτός στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στο Σολιστικό Τμήμα (Prof. Catherine Vickers). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Γερμανίας (DAAD). Tον Ιούλιο του 2015 απεφοίτησε πρώτος στη χρονιά του στον κύκλο σπουδών Bachelor. Από τον Οκτώβριο του 2015 σπουδάζει στο Σολιστικό Τμήμα Master στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου παρακολουθεί επίσης μαθήματα τσέμπαλου, πιανοφόρτε και διεύθυνσης ορχήστρας.
Πέρα από τις πολλές διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει κατά καιρούς, έχει βραβευτεί με πέντε πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Jugend Musiziert, ενώ το 2012 βραβεύτηκε με το Α' βραβείο Μουσικής Δωματίου της 10ης Διεθνούς Ακαδημίας για Μουσική Δωματίου στο Seeheim-Jugenheim. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία.

Οι σολίστ θα ερμηνεύσουν έργα J. S. Bach, Robert Schumann, Francis Poulenc, Pierre de Bréville.

Σάββατο 19/3/2016
ΩΡΑ 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Συναντήσεις: Μεγάλοι αρπίστες συναντούν μεγάλους συνθέτες

Συναντήσεις: Μεγάλοι αρπίστες συναντούν μεγάλους συνθέτες
Έργα για σόλο άρπα
Γωγώ Ξαγαρά

Μεγάλοι συνθέτες που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της μουσικής στο πέρασμα των αιώνων (J. S. Bach, C. Ph. E. Bach, D. Scarlatti, J. Ph. Rameau) συναντώνται με μεγάλους εκτελεστές που διαμόρφωσαν τη σχολή παιξίματος και το ρεπερτόριο της άρπας (H. Renie, M. Grandjany, Ch. Mathieu, L. M. Magistretti).
Στην περίοδο της Αναγέννησης και του μπαρόκ η άρπα δε χρησιμοποιείται σαν σολιστικό όργανο. Με εξαίρεση τη σονάτα του C. Ph. E. Bach, η εποχή του μπαρόκ δεν κληροδοτεί αυθεντικό ρεπερτόριο για την άρπα, η οποία αποκτά δικό της σόλο ρεπερτόριο μόνο με την τροποποίηση του συστήματος των 7 πεντάλ από τον Σεμπαστιάν Εράρ γύρω στο 1800.
Η απουσία αυτού του ρεπερτορίου από την αρπιστική φιλολογία θεραπεύεται μέσα από τη συνάντηση μεταγενέστερων σημαντικών αρπιστών με τα εμβληματικά έργα μεγάλων συνθετών του μπαρόκ, καθώς οι πρώτοι αξιοποιούν την - προερχόμενη από το μπαρόκ - παράδοση της εναλλακτικής χρήσης οργάνων και διασκευάζουν σημαντικά σόλο έργα, εντάσσοντάς τα στο ρεπερτόριο της άρπας.
Ο Μ. Grandjany διασκευάζει τις σονάτες και παρτίτες για βιολί του J. S. Bach σε βασικές σπουδές για την άρπα. Η Fantasia για πιανοφόρτε του C.Ph.E.Bach διασκευάζεται με μεγάλη επιτυχία από την Ch. Mathieu, ενώ έργα του J. Ph. Rameau για τσέμπαλο μεταγράφονται από την L. M. Magistretti και καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο της άρπας.

Με έμφαση στο ρεπερτόριο αυτό, η καθηγήτρια του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Γωγώ Ξαγαρά προτείνει μια διαδρομή με αισθητικό οδηγό την ευκρίνεια και την ισορροπία και ερμηνεύει Bach, Rameau, Scarlatti, Spohr, Ευάγγελο Κοκκόρη.

Δευτέρα 21/3/2016
Ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10€ - φοιτητικό 5€

Συναυλία μουσικής δωματίου

Συναυλία μουσικής δωματίου

  • Στέλλα Νικολαΐδη όμποε
  • Χριστόφορος Καραθανάσης βιολί
  • Μάνος Γουβέλης βιόλα
  • Γεωργία Κύπρου βιολοντσέλο

Πνοή και παλμός συνεργάζονται για να βιώσουν τη μυσταγωγία του W. A. Mozart και την αγωνιώδη εσωτερική αναζήτηση του 20ού αιώνα όπως εκφράστηκε από τη μουσική του Benjamin Britten, με ενδιάμεσο σταθμό την πεποίθηση για την απόλυτη σιγουριά στην ομορφιά του κόσμου υπό την οπτική του L.v. Beethoven. Ένα τρίπτυχο συνθετών που άλλαξαν την αίσθηση για την τέχνη, όλοι πρωτοπόροι στην εποχή τους. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων με όμποε που απαρτίζεται από μουσικούς αποφασισμένους να προσεγγίσουν πρωτοποριακά τη μουσική δωματίου. Μία μικρογραφία της συμφωνικής ορχήστρας με στόχο να ψηλαφίσει το μεγαλείο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τετάρτη 23/3/2016
Ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10€ - φοιτητικό 5€

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 3634000