Η γέννηση του νεοκλασικισμού στη Γαλλική τέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη

 

 

 

 

 

 

Η έκθεση "Όταν η Ελλάδα έγινε μόδα. Η γέννηση του νεοκλασικισμού στη Γαλλική τέχνη. Αριστουργήματα από το Μουσείο του Λούβρου" θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2009 έως τις 11 Ιανουαρίου του 2010. 

Τα εκθέματα, προερχόμενα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το Μουσείο του Λούβρου, περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ταπισερί, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και έπιπλα αλλά και διάφορα αντικείμενα, όπως κηροπήγια, σκεύη σερβιρίσματος, βάζα, ταμπακιέρες, ρολόγια (των Joseph-Marie Vien, Hubert Robert, Jean-Baptiste Greuze, Louis Jean-Fran?ois Lagren?e, Louis-Claude Vass?, Jean-Jacques Caffieri, Auguste Pajou, Jean-Charles Delafosse, Ren? Dubois κ.ά.).

Ο χρονικός ορίζοντας της έκθεσης καλύπτει την περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου ΧV. Σε αυτή τη σύντομη σχετικά χρονική περίοδο τοποθετείται η μετάβαση από την τέχνη του ροκοκό με τον έντονο διακοσμητικό χαρακτήρα σε μία κλασικίζουσα καλλιτεχνική τάση, που εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα.

Οι ανασκαφές στη Νότια Ιταλία, το συνακόλουθο ενδιαφέρον για μια περισσότερο συστηματική προσέγγιση και ταξινόμηση του ανασκαφικού υλικού και της τέχνης της αρχαιότητας, όπως αποτυπώνεται σε πολυάριθμες σχετικές εκδόσεις, η πνευματική ατμόσφαιρα του Διαφωτισμού, είναι ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νέας αυτής καλλιτεχνικής τάσης.

Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε ενότητες που αντιστοιχούν στις καλλιτεχνικές προτιμήσεις διακεκριμένων εκπροσώπων της υψηλής κοινωνίας της εποχής, η οποία καλλιέργησε τη νέα καλαισθησία le go?t ? la grecque.

 

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50

115 28 Aθήνα

Τηλ.: +30 210 7235857, 210 7235937-8

Fax: +30 210 7224889

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 09:00 - 15:00

Κυριακή: 10:00 - 14:00

Τρίτη: κλειστά

Τιμή εισόδου:

Γενική είσοδος: 6,50 ?

Μειωμένο εισιτήριο: 3,00 ?

Σταθμός Μετρό - Ευαγγελισμός