Ο Αστερίξ έγινε 50 ετών!

Ο Αστερίξ, το δημιούργημα των Ουντερζό και Κοσσινί, σβήνει τα 50 κεράκια του στις 29 Οκτωβρίου και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια σειρά εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου.
Στο μπιστρό του Ινστιτούτου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια εικαστική διαδρομή του πολυαγαπημένου ήρωα στην Ελλάδα, εξώφυλλα, βινιέτες και ήρωες που συμπρωταγωνίστησαν με τον μικρόσωμο Γαλάτη, βιβλία με τον ήρωά και τη σχέση του με τη χώρα μας, αλλά και άλλες εκπλήξεις.Επιπλέον, ο Ουντερζό ετοίμασε για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Αστερίξ και της παρέας του, του Οβελίξ του Πανοραμίξ και των άλλων κατοίκων του γαλατικού χωριού, ένα εορταστικό τεύχος - λεύκωμα.
Στη σημερινή εκδήλωση έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Αστερίξ ως παγκόσμιο φαινόμενο, για τη σχέση του με την Ελλάδα και την επιρροή του στο ελληνικό κόμικς, με κεντρικό ομιλητή έναν άλλο μεγάλο του γαλλικού κόμικς, τον Ασντέ, σχεδιαστή, ενός άλλου δημοφιλούς κόμικς, του «Λούκι Λουκ». Ο Ασντέ διαδέχθηκε τον Μορίς, τον πατέρα του «μοναχικού κάου μπόι», μετά τον θάνατο του το 2001.
Στην ίδια συζήτηση έλαβαν μέρος ο καθηγητής αναπληρωτής Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Σκαρπέλος, ο σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος) και ο δημοσιογράφος Αρης Μαλανδράκης.Ο Ασντέ θα περιμένει το κοινό σε δύο ακόμη ραντεβού: Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) και μισή ώρα αργότερα στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» (Πανεπιστημίου 37 και Κοραή).
Ο Αστερίξ «γεννήθηκε» στις 29 Οκτωβρίου 1959, και η πρώτη μικρή ιστορία του δημοσιεύτηκε (στα γαλλικά) στο γαλλικό περιοδικό «Pilote». Το πρώτο άλμπουμ με τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» κυκλοφόρησε το 1961 και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ.

Πέρασαν 50 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εικόνας του Αστερίξ στο πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Pilote», στις 29 Οκτωβρίου 1959. Σ? αυτά τα 50 χρόνια ο ανυπόκτακτος Γαλάτης κάνει το γύρο του κόσμου, με 33 τεύχη, μεταφρασμένος σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, και με 325 εκατομμύρια αντίτυπα. Με αφορμή τα 50ά γενέθλια του Αστερίξ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις Μαμούθ Comix μάς προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Τα γενέθλια του Αστερίξ και του Οβελίξ θα γιορταστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα θα κυκλοφορήσει ένα νέο τεύχος, με ανέκδοτες ιστορίες τους. Η γιορτή που έχει οργανώσει άρτια το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών περιλαμβάνει συζήτηση με σκιτσογράφους, συγγραφείς, δημοσιογράφους και ανθρώπους που έχουν αναλύσει κατά καιρούς την αξία των κόμιξ. Στις 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται επίσης και μια μεγάλη έκθεση, όπου το κοινό και οι φίλοι του σπουδαίου κόμικ ήρωα θα έχουν την ευκαιρία να δουν εικόνες και πολλά αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των μεγάλων στιγμών του Αστερίξ.

Η αρχή
Ο Αστερίξ είναι δημιούργημα δύο σπουδαίων ανθρώπων. Του Ρενέ Γκοσινί, που έγραψε τις ιστορίες, και του Αλμπέρ Ουντερζό, που εμπνεύστηκε τα σκίτσα. Η σειρά πρωτοεμφανίστηκε το 1959 και γράφτηκε στα γαλλικά, μετά το θάνατο του Γκοσινί δε, ο Ουντερζό συνέχισε τις ιστορίες του ήρωα που έμελλε να γίνει ο πιο αγαπημένος όλων των εποχών. Όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν, μάλιστα, οι δημιουργοί του κόμικ, ήθελαν πολύ να φτιάξουν μια σειρά κόμιξ για τους μικρούς Γάλλους, καθώς εκείνη την εποχή τα μοναδικά κόμιξ που κυκλοφορούσαν ήταν αμερικανικά. Στη χώρα μας, πάντως, ο Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά κατά τα τέλη του ?60 από τις εκδόσεις Σπανός. Η επιτυχία της σειράς κόμιξ ήταν τεράστια. Ο διάσημος Γαλάτης ήταν πιο γνωστός ακόμα και από πρόσωπα του πολιτικού ή καλλιτεχνικού κόσμου. Στα τέλη του ?70 τα δικαιώματα των εκδόσεων περιήλθαν στην Anglo-Hellenic Agency, ενώ από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ Comix.

Παγκόσμια επιτυχία
Ο Αστερίξ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες, μεταξύ αυτών μάλιστα τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, που προσδίδουν μια αληθοφάνεια στη σειρά.

Οι εικόνες του κόμικ, οι ατάκες, που είναι επίκαιρες ακόμα και σήμερα, και το έντονο κοινωνικοπολιτικό μήνυμα που περνάει καθιστούν τον Αστερίξ ικανό να καθηλώσει μικρούς και μεγάλους με τις απίθανες ιστορίες του. Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα «Το χωριό του Αστερίξ», το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Από τις ιστορίες του Αστερίξ έχουν περάσει κατά καιρούς και πολλές διασημότητες, όπως ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και πολλοί άλλοι. Οι περιπέτειες του δημοφιλούς Γαλάτη έχουν μεταφερθεί πολλές φορές και στον κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία. Τρεις φορές, μάλιστα, το κόμικ μετατράπηκε σε ταινία, με πραγματικούς ηθοποιούς να υποδύονται τους αγαπημένους μας ήρωες. Η ταινία «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές παραγωγές, ενώ σ? αυτήν εμφανίζονται ως guests ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Ζινεντίν Ζιντάν.
asterix1asterix2asterix3asterix4