Heart Art in Athens στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Heart Art Communication παρουσιάζουν στην Αθήνα την έκθεση παραδοσιακής και σύγχρονης Ιαπωνικής Τέχνης "Heart Art in Athens", με την ευκαιρία των εορτασμών για την 110η επέτειο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, δίνοντας έτσι στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" σε δύο μέρη, λόγω του πλήθους των έργων, από 8 έως 17 και από 21 έως 30 Οκτωβρίου.

Το "Heart Art in Athens" παρουσιάζει περίπου 400 έργα παραδοσιακής και σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης, 370 Ιαπώνων εν ζωή καλλιτεχνών. Οι δημιουργίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ιαπωνικών τεχνοτροπιών, όπως την παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική, τη μελανογραφία, την καλλιγραφία, τις γκραβούρες, την αγγειοπλαστική, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι καλλιτέχνες που έχουν υιοθετήσει το δυτικό τρόπο εικαστικής έκφρασης, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν συγκαταλέγονται νέοι αλλά και έμπειροι δημιουργοί και καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει με το έργο του ένα από τα ιαπωνικά είδη τέχνης.

Η "Heart Art Communication" είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997 από ένα πρώην μέλος της Ιαπωνικής Βουλής Αντιπροσώπων και δύο αξιόλογους Ιάπωνες κριτικούς Τέχνης, έχοντας την υποστήριξη καλλιτεχνικών μελών και τη συνεργασία άλλων εταιριών και ιδρυμάτων. Σκοπός της ίδρυσης του είναι η συνεισφορά στην κοινωνία μέσα από το θαύμα της Ιαπωνικής Τέχνης επιδιώκοντας την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών πόλεων και πολιτισμών. Στο παρελθόν η "Heart Art Communication" έχει πραγματοποιήσει μία πληθώρα διαπολιτισμικών εκθέσεων σε διάφορες πόλεις όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Μεξικό, Σεούλ, Βιέννη, Σόφια, Μόσχα, Βαρκελώνη κ.α. Η πολιτιστική συνεργασία της με την Ελλάδα στην έκθεση "Heart Art in Athens" προσδοκεί ότι θα αποτελέσει γέφυρα στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση του ιαπωνικού και ελληνικού πολιτισμού και ότι θα εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άγγελος Μοσχονάς τονίζει μεταξύ άλλων: "Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία υπήρξαν πάντοτε σχέσεις θερμής φιλίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Και αυτό γιατί οι δύο λαοί χαρακτηρίζονται από τα βάθη των ιστορικών χρόνων για την πρωταρχική σημασία που αποδίδουν στις έννοιες της προσωπικής τιμής, της ατομικής αρετής, στις τέχνες και στον πολιτισμό. Η ελληνική και η ιαπωνική τέχνη, διακρίνονται από το διαχρονικό στοιχείο, το στοιχείο που αναφέρεται σε αιώνιες και άφθαρτες αξίες. Με αυτή την έκθεση συνεχίζεται ο πολιτιστικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες και στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους της πόλης μας ποιοτικά πολιτιστικά ερεθίσματα, ώστε όλοι να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ιδιαίτερη τέχνη της Ανατολής".

O Πρόεδρος της Heart Art Communication Professor Junji Ito (Τζούντζι Ίτο) σημειώνει: "Η Heart Art Communication με την έκθεση Heart Art in Athens γιορτάζει τα 110 χρόνια φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας''.

Μιλώντας για την Αθήνα, την εικόνα της συμμετρικής ομορφιάς, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το ναό του Παρθενώνα, διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο Μοντέλου αρχαίας τέχνης και αξεπέραστου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ακόμη και σήμερα η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και η αγγειοπλαστική συχνά παρουσιάζονται σαν πολύτιμο διδακτικό υλικό σε διάφορες μορφές τέχνης.

Είναι πολύ σημαντικό για μας που έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μία έκθεση εκεί όπου γεννήθηκε η δυτική τέχνη.

Μπορεί να είναι ορατή η αντίθεση μεταξύ της δυτικής τέχνης, η οποία μας έχει επηρεάσει, και στις ρίζες της ιαπωνικής, όμως μέσα από αυτή την διαφορά τεχνοτροπιών μπορούν να δημιουργηθούν νέες δημιουργικές προοπτικές.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτήν τη νέα επικοινωνία τέχνης που δημιουργούμε στην Αθήνα, τη χώρα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού".

 

Πληροφορίες:

Επικοινωνία: 210 3452150

Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα?

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός

Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:00π.μ & 17:00-21:00μ.μ, εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρα