"Reflections": Ατομική έκθεση γλυπτικής του Μιχάλη Βουζουνεράκη

Κινούμενος σε απόλυτα αφαιρετικές διαδρομές, ο Μιχάλης Βουζουνεράκης στη σειρά «Reflections», η οποία φιλοξενείται στο Ostria Resort & Spa (Ιεράπετρα, Καθαράδες, Κρήτη, Ελλάδα) από τις 08/07/2016 έως τις 30/09/2016, παρουσιάζει 18 μοντερνιστικά, βιολογικών διαστάσεων, γλυπτά εν είδει στοχασμού που καταγράφει την έως τώρα πλαστική του πορεία. 

Με έκδηλο το ενδιαφέρον του για την οργανική ύλη, αξιοποιεί τη διαφορετικότητα της υφής και πειραματίζεται με μεικτές τεχνικές, όπου το μάρμαρο και η πέτρα επενδύονται αρμονικά με φύλλα χρυσού. Έτσι, δίνει μινιμαλιστικές συνθέσεις όπου το ρεαλιστικό συγχωνεύεται με το σχηματικό και το τελικό αποτέλεσμα επιφορτίζεται με ένα συμβολικό νόημα. Η μανιέρα που υιοθετεί, στηριζόμενος σε αρχιτεκτονικής λογικής και αυστηρότητας κυλινδρικές δομές, του επιτρέπει να προχωρήσει σε πλαστικές διατυπώσεις όπου οι καμπύλες φόρμες και η αίσθηση της γεωμετρίας σηματοδοτούν την υφολογία του η οποία αναδύεται μέσα από τις δυναμικές -κυβιστικές, φουτουριστικές και κονστρουκτιβιστικές- γραμμές της πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα. Ως αποτέλεσμα, οι μορφές που φιλοτεχνεί -ακόμη και οι πιο αντικειμενικά αναγνωρίσιμες- είναι αφηρημένα ρυθμικά και έντονα εκφραστικά συμπλέγματα τα οποία προχωρούν σε μια κατάκτηση του χώρου με άξονες-κατευθύνσεις και καμπύλες-παραβολές μέσα από το εκλεκτικιστικών τάσεων λεξιλόγιό του.


Χρυσοβαλάντης Στειακάκης
(Ιστορικός τέχνης)

 Βιογραφικό

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης το 1980, ο Μιχάλης Βουζουνεράκης, μέσα από τις πλαστικές του προτάσεις επιχειρεί μια σκιαγράφηση της σύγχρονης κοινωνικής, πολιτισμικής πραγματικότητας απηχώντας ταυτόχρονα τις μινιμαλιστικές αρχές των αφαιρετικών τάσεων της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα. Ολοκληρώνοντας τη βασική του εκπαίδευση στην Ιεράπετρα Κρήτης -όπου μεγάλωσε και ήρθε επαφή με την τέχνη του μαρμάρου- σπούδασε μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου της Τήνου το διάστημα 1998-2001. Εκεί διδάχτηκε γλυπτική από τον Ιωάννη Μανιατάκο, μαρμαρογλυπτική από τον Γιώργο Συλίκο, ζωγραφική από τον Δημήτρη Μπέζα και αρχιτεκτονικό σχέδιο από την Ιωάννα Ρουκούνη-Μανιατάκου. Κατά τη διάρκεια της τριετούς φοίτησής του στη Σχολή, ξεχώρισε για τις δημιουργίες του στον τομέα της μαρμαρογλυπτικής αποσπώντας το αντίστοιχο ετήσιο βραβείο επίδοσης από το Υπουργείο Αιγαίου και Κυκλάδων. Με τη λήψη του πτυχίου του ανέπτυξε μια αξιόλογη εκθεσιακή δραστηριότητα, παρουσιάζοντας τη δουλειά του από το 2004 έως σήμερα σε σημαντικούς χώρους τέχνης του εσωτερικού. Παράλληλα, από το 2011 και μετά λαμβάνει ενεργά μέρος σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στο Λίβανο, στη Λιθουανία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Βραζιλία και στην Ινδία. Από το 2012 είναι επίσημα μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) και από το 2013 συνεργάζεται σταθερά με την Greek Marble Initiative, συμβάλλοντας στη διοργάνωση εγχώριων συμποσίων γλυπτικής. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ιεράπετρα, καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού, ενώ πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός εθνικών συνόρων.

Στοιχεία επικοινωνίας Μιχάλη Βουζουνεράκη:
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.michailvouzounerakis.com/
Διεύθυνση: Παύλου Κούπερ 56, Ιεράπετρα, Κρήτη, Ελλάδα, 72200
Κινητό: +30 6936909597
Fax.: +30 2842026637
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Μιχάλης ΒουζουνεράκηςReflection νο.3, 2016, μάρμαρο σκύρου και φύλλο χρυσού, 9,5 x 17 x 30,5 εκ. (λεπτομέρεια).Reflection νο.12, 2016, βότσαλο και φύλλο χρυσού, 13,5 x 13 x 4 εκ. (λεπτομέρεια)